Nové karbonové ráfky u Ibisu a ENVE

Autor: Keli, vydáno: 10.4.2014

ikonaKdyž chcete udělat v současné době díru do světa v oblasti ráfků je nezbytné, aby ráfky byly z karbonu. Podle tohoto klíče se drželi i u ENVE a Ibisu, první jmenovaný uveřejnil své čtyři nové modely specifický pro každou z disciplín. U Ibisu zavzpomínali na legendární ráfek od SunRims s názvem DoubleWide a přišli s mega širokými ráfky.



DoubleWide aka The New Wide od Ibisu
Široký ráfek má oproti klasické užovce dle Ibisu nespočet výhod – především je to lepší trakce, větší styčná plocha mezi pláštěm a podkladem – lepší brzdný výkon. Další možností je vozit v plášti nižší tlaky a přitom nemít obavu z ufouknutí bezdušového pláště – prý až o 6 psi méně než u klasického ráfku.





Zajímavostí je absence patky na ráfku, v místě, kde je největší šance na kontakt ráfku s terénem (např. při defektu či mega ráně) je obdélníkový průřez u karbonového ráfku bez patky mnohem pevnější než s patkou (teď to podstatné, co si u Ibisu nechali pro sebe – obdélníkový profil se nesrovnatelně jednodušeji vyrábí). A teď trochu neověřitelného PR – dle ENVE je bezpatkový ráfek o 50 až 300% pevnější než konkurenční ráfky. Použití karbonu mělo dva důvody – váha a pevnost, 475 gramů na ráfek s 41 milimetrovou šířkou je skvělá váha.





K dispozici budou tři ráfky, dva pro devětadvácy a jeden pro 650b – na 26" palců se jaksi zapomělo – ta spousta majitelů Ibisů, co by si chtěla pořídít wheelset od stejné značky a vozí klasické 26" kola mají smůlu. Stejně tak i na ty co vozí duše, ráfky jsou pouze pro bezdušové pláště. Model určený pro 650b má vnější šířku 41mm, vnitřní 35mm, váha 475g, oba výplety zatíží váhu jen 1650 gramy a to vše „jen“ za 1299 dolarů.

Více na www.ibiscycles.com/wheels

ENVE MSERIES
Svou novou řadu ráfků ENVE pojmenoval MSERIES – reprezentují ji čtyři modely specifické pro každou z disciplín od XC až po DH. I zde je materiálem ráfků karbon, oproti svým předchůdcům jsou však lehčí a pevnější – váhová úspora u 29" ráfku je téměř 20% oproti první generaci.
Každý z modelů se liší tvarem – šířkou od 27mm až po 34mm a také výškou od 28 po 34mm. S použitím různé šířky jde ruku v ruce i omezení použití různých pláštů – na XC model M50 je odladěn pro pláště od 2,1 – 2,25 palce, sjezdový M90 pak 2,4 – 2,7 palce. Klíč pro jednoduché určení po kterém ráfku šáhnout je název ráfku, kolik první číslo značí kolik nasjezdujete, druhé kolik nastoupáte – M50fifty (50 % sjezd / 50% stoupání), M60forty (60 % sjezd / 40% stoupání), M70thirty (70 % sjezd / 30% stoupání), M90ten (90 % sjezd / 10% stoupání).





Stejně jako výše představené ráfky od Ibisu i u ENVE postavili ráfky bez patky, ale narozdíl od něj mají u dvou nejvíce gravity zaměřených modelů k dispozici i 26" varianty.





Cena je o proti ibisovým ráfkům poněkud vyšší, sjezdový M90ten ráfek vyjde na bratru 999 dolarů, oba vyplety pak začínají na 2718 dolarech.

Více na www.enve.com

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel xyz 10.4.2014 v 7:53

    Priste si zkuste neco zjistit ne jen prepisovat, zvedne to hodnotu clanku
    Ibis pouziva derby rims. www.derbyrims.com/... 300 USD
    26 verze je ve vyvoji ...

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 10.4.2014 v 8:40

    xyz: psali jsme o Ibisu, to jen na okraj. Ibis nepouziva rafky Derby, ale podilel se na financovani vyvoje prvnich karbonovych Derby rafku. Rafky Derby se vyrabeji v jine tovarne nez Ibisove...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí