Rozhovor: Richard Gaspi Gasperotti

Autor: Čert, kategorie: Rozhovor, vydáno: 11.4.2014

ikonaRichard Gasperotti aka Gaspi už byl snad ve všech televizích, poskytl rozhovor odborným pořadům typu Sama doma, ale u nás na d:key jsme ho ještě nevyzpovídali. Čert si to vzal na svá bedra a napravil to. Vznikl tak následující rozhovor doplnění naprosto unikátními fotkami, které jen tak neuvidíte.



d:key: Tak jak jinak než od začátku. Jak se stalo že ses dostal ke kolu, ke skákání hroznejch věcí, zlomenejm kotníkům a tak vůbec?
Gaspi: Tak ke kolu jsem se dostal v devíti letech jako člen Svazarm bikros klubu Chomutov, kterej vedl muj táta. Pak se to se mnou táhlo přes XC, DH (začátky DH v ČR byli fakt prdel, možná najdu i fotky z těch dob), dualslalom. No a pak přišla doba kdy jsem si se svazem jako reprezentant hrál na kočku a myš, bohužel svaz je mocnější a za vícemistra ČR, kdy jsem jim na stupních ukázal prde… to mistr Ma..k nezkous a měl jsem po p.či. Naštěstí přišla doba, kdy jsem poprvé vycestoval do Kanady a mohl jezdit s klukama jako Wade Simmons nebo Dave Watson… Úplně mě pohltil freeriding a hned další rok jsem dostal pozvání na RedBull Rampage. V tý dobe tady ani nikdo nevěděl, že se něco takovýho jezdí, koná, atd… byli to opravdový začátky staré éry freeridingu. No a pak se to se mnou táhlo až do teď, kdy preferuju si i trošku šlápnout takže tzv. enduro, ale pro mě je pořád nejvíc big mountain – jízda ve velkých horách na oči je nejvíc! Jj, letos to bude 28 let co držím tzv. rejsový rudla v rukách;)




BMX Děčín 87 dnešní místo Buba invitation / BMX Most 88




BMX – Chomutov 89 na Hoblech (Svazarm club) / XC – Beroun Hískov 94




DH – Špindl a můj konec



d:key: Otázka dva, jak to bylo tehdá s nějakou sponzorskou podporou? Jezdil jsi za Banshee a další, jaký bylo vysvětlit někomu, že potřebuješ podporu a budeš je prezentovat ve sportu, kterej nikdo vlastně neznal?
Gaspi: Sponzorská podpora byla více méně od rodičů, táta chodil po práci stříkat/lakovat auta abychom mohli object třeba nějaké závody v Evropě. Začátky byli taky pionýrský ve freeridingu, když jsem dostal první rám Banshee, tak jsem byl štastnej jak blecha;). To ne že bych předtím v DH neměl žádnou podporu (od Česká Krev, RB team, pak Rock Machine team, Zamo Progrip Team, B1 atd… v tý době jsi byl rád i za jetej řetěz ;)), ale cejtit se jako že někomu z Kanady stojíš za podporu je fakt pecka! Moje deviza byla, že jsem byl z východního bloku a to je zajímalo v záplavě kanadsko americkejch freeriderů, ale nic nebylo až tak profi, pořád musíš chodit do práce, aby jsi měl na chleba…!




Calgary Stampede 2008 Flowshow (94 show za 10 dní) / Hhhhéééénnnnhhhhhhhhé­éénnnn



d:key: Takže profi v pravým slova smyslu jsi nebyl? A co ti vydělává na chleba teď?
Gaspi: Ano, byl jsem profi i když jsem chodil do práce. Pokud ti za to někdo platí, tak už musíš ke všemu přistupovat i jinak než jen jako sranda. S rozjezdem Simpleride jsem nedokázal časově zvládat všechny pracovní věci kolem a udělal jsem rozhodnutí opustit supr práci v korporaci Dakine a zkusit opravdu se živit kolem a tím, co je s kolem spojeno. Kdybych to tenkrát neudělal mrzelo by mě to dodnes! Musím říct, že toho není vůbec málo a někdy bych se střelil do lebky :) hahaha

d:key: Jak tě napadl koncept Simpleride? Kde ses inspiroval? A jak bys to vlastně popsal, co byl tvůj cíl?
Gaspi: Tak, Simpleride se stal realitou před 5 lety v X-centru na Gardě u vína s mým nynějším kolegou Lukášem. Já myšlenku kempů držel v hlavě už několik let předtím, na popud kluků v Kanadě, že u nich to funguje a abych to zkusil i v Evropě. Tak jsme nakoupili kola vybavení a šli dělat kempy, což byl Simpleride ze začátku. Musím říct že doba 2009/10/11 byla fakt silná ohledně kempů. Bylo to něco nového, měli jsme na tu dobu vybavení, které neměla kdejaká půjčovna. Prostě to makalo jak sviň ;.) Dnes je doba taková, že kempy dělal kdejakej strejda a tím se kompletně pokurvila kvalita a náhled bikerů, kteří byli zmateni. Dnes je Simpleride mnohem více než jen organizátor bikecampů, což přinesla doba a já jsem za to rád! Asi tě zajímá co teda Simpleride je? Tak v první řadě jsem rád, že máme super partu instruktorů v čele s Maňasem. Jsme akreditované středisko pro výuku instruktorů cykloturistiky od MŠMT, bike školy, individuální coaching, team buildingy, projekt Bezpečně na Sport, Nová Štvanice bike park, International bike camps, atd… Asi si pamatuješ, že tu byl i projekt Simpleshow ;). Další činností je spolupráce na bike a sportovních akcích jako třeba příklad momentálně probíhajíci festival Město na kole, bike architektura resortů pro cyklistiku ve spolupráci s Bikeparkitekt, spousta marketingových projektů nejen v ČR a i přímo pro fabriky. No a pak je tu naše sranda Zam. A do toho ještě si dávám jako testovací rider a klaun vývojového teamu docela vostrou práci pro továrny Funndation co. a Rubenu. Když nepadám na hubu tak jdu ještě někoho potetovat do tattooinkline.cz nebo jdu čmárat návrhy – 24 hod. denně je fakt málo, woe!




hopina NS Vancouver – foto David Miklík




Kytarolopata North Shore band – foto David Miklik / Dostávání se do plechovky když byl hlad při ZAM 2 – foto Adam Maršál



d:key: Jak to máš v tomhle rozvrhu vůbec s ježděním? Děláš factory rider pro x firem, asi musíš mít nějaký výstupy z testování etc. jak to zvládáš?
Gaspi: Tak, ježdění je vždy na předním místě, vše se to vlastně okolo toho kola točí a ješte si vyčistím lebku. Tím, že hodně cestuju a veškeré cajky většinou vozím s sebou, mám možnost jezdit v různých lokalitách a flexibilním čase. Pro mě je už důležité si udělat týdenní a denní plán, co vše je potřeba zvládnout, protože tolik informací už v hlavě fakt neudržím.

d:key: Máš i nějakej tréningovej plán? Viděl sem tě loni na Rychlebách, kde si zajel tuším třetí flek a nenáročnej závod to rozhodně nebyl, jak se připravuješ na enduro kariéru?
Gaspi: Tréninkovej plán – nemám žádnej speciální harmonogram tréninků, dělám to co mě v tu chvíli baví. Dost mi pomohlo a drží mě pohromadě sestavení cvičebních jednotek na labilních plochách atd… Jedu to už pátým rokem a maká to. Mám i tu výhodu že Terka (manželka) je fyzioterapeutka, která spolupracuje s profi sportovci a zaměřuje se i na cyklistiku. Začátky takového tréninku je fakt potřeba dělat s odborným dozorem nebo se dokurvíš. Když to dneska vidím jak je spousta rychlokvašek-předcvičovatelů , tak se i pobavim;))) Jinak samo, silnička přes zimu a pak hned na kolo do lesa;) No v Enduru musíš bejt připravenej na všechno, viz třeba poslední, pátá na Crankworx (https://vimeo.com/82724726). S mojí enduro kariérou je to tak, že je to pro mě velká zkušenost, ale freeriding ve velkých horách (big mountain) je to co mě baví nejvíc , když ho držíš na oči :)! Twl dneska už je všechno enduro, i ponožky, který loni byli pro DH, je to dobou a trh si to žádá ;))))) Mě to ještě po těch letech prostě na tom kole baví ;)




Moje vize reklamy – ruce já, foto Míla Štáfek, grafika Růžaman gumoasfalt mi nešel z rukou dva dny




Whistler před porodem EWS – obě foto Tereza Gasperotti



d:key: Pure závodní enduro kariéru teda neplánuješ?
Gaspi: Tak sponzoři na mě lehce tlačí pro EWS, ale já se tomu pro letošek, alespoň v první polovině asi vyhnu. To víš v Atlasu fouklo a dostal jsem stopku ;)

d:key: Takže když chce profík jako ty prázdniny, musí si něco zlomit jo? :) A jak moc tvůj letošní rok ovlivní zlomená haxna? co všechno jsi už odpískal a co všechno už jsi případně zase připravil?
Gaspi: Vlastně máš pravdu, mám prázdniny ;)))). Hele odpískal jsem toho dost, ale co mě se.. nejvíc je pozvánka na All Natural Freeride do Francie a momentálně budu řešit zřejmě přeložení mezinárodního kempu v Krušnejch koncem května, atd… Chystáme Město na kole, kde by měl být open závod typu speed and style, dětské výukové centrum, Štvanici, bike camp N.A Špičák a až budu ready tak mám spoustu restů s testama a natáčením v Německu, Chorvatsku, Itálii a nejspíš příprava Zam3, no bude to magor čas!




NS trail foto / Top of the World, Whistler, start 5. RZ na EWS – obě foto Tereza Gasperotti




MRSN-G-NO CONTROL – Whistler – foto Tereza Gasperotti



d:key: Děláš testridera pro Funn a Rubenu, jak takovej vývoj a testování probíhá?
Gaspi: Test rider funguje ve více úrovních, já mám to štěstí, že jsem dosáhl až do zasahování a kecání do všeho při vývoji. Pokud se týká Funndation, tak tam funguju již desátý rok a třetí i jako kecálista do nových produktů a směru, kterým se Funn bude v budoucnu ubírat. Po odprodeji do rukou taiwanské společnosti a odchodu Olliho Thomase do Kore co. šla kvalita a celkový brand hodně dolu. Ale myslím si, že práce, která se za poslední dva roky udělala ukazuje, že Funn je zpět a začíná být silným hráčem na trhu. Připravujeme spoustu změn a novinek :)

d:key: Trocha investigativní novinařiny, co konkrétního jsi v poslední dobře pro Funn „vymyslel“ ?
Gaspi: Jsem i rád že se mi podařilo prosadit myšlenku EN/FR pedálu.(jedna strana nášlap druhá platforma). protože je spousta sjezdařů atd.., kteří začli jezdit enduro a kurví si na platformách ve výšlapech nohy. Tak tady je řešení, nahoru se nacvakneš a dolu jedeš na platformě pro použití bot typu 5ten. Kompatibilita se šimánem. A je i verze oboustranného nášlapu. Jmenují se Mamba.




Prototype FUNN DH whells set a produktové focení u vodopádů v Krušnejch – foto Tereza Gasperotti




Smyk jak sviň při natáčení pro Škoda cars – foto Lukáš Žentel



d:key: No a druhou značkou, kde děláš kecálistu je česká Rubena, jak to vypadá tam? Je zvláštní, že ačkoli je to česká firma, u nás se jí zatím prodává jenom minimálně, chystá se něco?
Gaspi: Tak Rubena, jsem v Rubeně již osm let a na vývoji a testech spolupracuji již od začátku mého fungování, bohužel je to zdlouhavý proces podmíněn spousty elementy, ale vypadá to v současné době velice dobře s vývojovým střediskem, které by měl se svými zkušenostmi vést Michal Novák. Momentálně se pracuje na měkké směsi s názvem Dead Compound, což by měl být vstup do velkého kolotoče řady Extreme. Pláště na jejichž vývoji jsem se podílel jsou Triton XFR, Defender (jel jsem na nich world speed record 211,5km/h) a nový Highlander. Momentálně se testuje nová verze Kratos 27, 5 ve 2.45




Marocká vesnice (před zlámaninou) foto – Jan Kasl / Už čumim na hnědouhelnou pánev, kde by to zas šlo – foto Tereza Gasperotti



d:key: Když už sme u toho testování, kde testuješ a vymýšlíš nejradši? Nějaký oblíbený místa jak u nás, tak ve světě?
Gaspi: Asi vše nejvíc namyslím za volantem, jak cestuju, tak mám dost času o všem přemýšlet. Pak to doladím u nás na severu Jirkov, Krušné hory, tam mám klid a dost prostoru, táta mi pomáhá s udržováním techniky (kola atd.) a i s ním konzultuju spoustu věcí. Zbytek se odehrává u tchána ve Veloservis Hanousek v Radotíně. Oblíbená místa jsou pro mě vždy ta nová a zas se těším na další

d:key: Já ti děkuju za tvůj čas a za rozhovor, máš na závěr něco motivačně inspirativního?
Gaspi: Mám, že za cca 7 let bude boom 26" kola ;)



Ještě jeden šperk na závěr – zleva Andrew Shandro, Dan Sedlacek, G, Wade Sommons, Dangerous Dan Cowan, Dave Watson a Steve Mitchell



Diskuze

  • anonymní uživatel Dywak (Daywak (a) gmail.com) 11.4.2014 v 10:39

    Parádní rozhovor, ať to Gaspimu jede!

  • anonymní uživatel Yeaah 11.4.2014 v 10:53

    jojo Marosak je nejvic!!!!

  • anonymní uživatel lord 11.4.2014 v 12:23

    Dávej Maroši, dávej!

  • anonymní uživatel Duha 11.4.2014 v 12:32

    Poslední fotka opravdu hustá:-))

  • anonymní uživatel uencá (los.banditos (a) email.cz) 11.4.2014 v 14:13

    ej poslední věta a poslední foto jsou zlaté

  • anonymní uživatel Dawe (david.ciza (a) gmail.com) 12.4.2014 v 4:32

    V 2009 jsem byl na Simpleride na Spicaku a byl to docela mazec :)

  • anonymní uživatel Vali 12.4.2014 v 9:48

    supr čtení

  • anonymní uživatel peto(dude) 15.4.2014 v 8:01

    Gaspiho som nikdy nejak moc nemusel az tento rozhovor vniesol trosku svetla do nasho vztahu. Ale rezerva tam stale je.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí