Report: Bike hall contest 2014

Autor: Matěj Matoušek, kategorie: Report, vydáno: 6.5.2014

Minulý víkend proběhl v Trutnově tradiční, již 10., Bike hall contest. Největší freestyle BMX a MTB závod v naší republice. Tohoto jubilejního ročníku se, jako každý rok, zúčastnila ve všech kategoriích řada zahraničních jezdců. Po pátečních trénincích přišla v sobotu na řadu kvalifikace, ze které v kategorii MTB postupovalo 10 jezdců, v BMX Amateur také 10, plus 2 na „divokou kartu“. V kategorii PRO postupovalo do nedělního finále jezdců 20.

Nedělní program začal bunny hop contestem. S počáteční výškou 72,5 cm neměl nikdo z účastníků sebemenší problém, dokonce bylo k vidění i několik triků. Pokračovalo se až k výšce 122,5 cm, kterou pokořili pouze 2 jezdci. Mezi nimi se pak rozhodlo o vítězství, kdy výšku 125 cm pokořil už pouze Dominik. Následoval Yakuza street jam, za účasti české streetové špičky. Zají- mavé bylo, že všichni jezdili breakless. Odměňovali se jednotlivě odjeté triky, a to ihned po odjetí cash. Bylo vidět, že tento koncept jezdce dost baví.





Poté už začala hlavní část programu. První se do parku vydali jezdci kategorie BMX Amateur a bylo se rozhodně na co dívat. Je vidět, že dnes už i v této kategorii je vysoká úroveň i konkurence, proto triky jako backflip, fronflip nebo 360 byli už takřka samozřejmostí. Ve finále rozhodla vyježděnost lokálních jezdců v místním parku, ze kterého byli použity překážky a tak se na 1. a 3. místě umístili trutnovští jezdci. Na 1. místě skončil Patrik Janovský, 2. Niks Niklavs a na 3. místě David Treml. Za zmínku určitě stojí i účast jediné slečny, a to Shanice Silva Cruz z Nizozemí, která odjela velmi pěknou jízdu a snad ukázala, že tenhle sport není jen pro kluky a příští rok uvidíme holek mnohem víc.





Následovala pro nás určitě velmi zajímavá kategorie MTB. Bohužel v posledních letech se počet riderů na velkých kolech spíše snižuje, než že by rostl. Je asi jasné, že dváca je do parku lepší, ale viděli jsme, že i na dospělém kole se toho dá předvést opravdu hodně a myslím si, že jízdy hlavně v top 5 opravdu stály za to. Nezbývá, než doufat, že příští rok se podaří organizá- torům lépe zaplnit i tuto kdysi velmi populární kategorii. Po loňském úspěchu se maďarskému jezdci Laszlo Gal podařilo obhájit vítězství i letos. Za ním se umístili Dan Liška a Kuba Grudzinski z Polska.





Vrcholem kontestu byla samozřejmě kategorie BMX PRO. Už od prvních jezdců bylo vidět, že profíci jsou opravdu o level výš a to jak v provedení a náročnosti triků, tak i ve výšce, ve které létali. V tuto chvíli byl již trutnovský zimní stadion slušně zaplněn diváky, kteří se, tak jako každý rok, postarali o nezapomenutelnou atmosféru. Hlavně díky ní je tato akce tak jedinečná a spousta jezdců se sem ráda vrací. Kategorie po jednotlivých heatech vygradovala až k závěrečné pětce, kde se mělo rozhodnout o vítězi. Favoritem byl rozhodně vítěz kvalifikace australan Andrew „Mini“ Ahumada. Před ním však svoje jízdy předvedli 4 horší z kvalifikace. V každé jízdě bylo vidět ne- spočet skvělých triků a bavili se jak jezdci, tak diváci. Jediný čech v této pětici Michael Beran, který teprve nedávno začal po zranění opět jezdit, navíc na novém kole a nově breakless odjel z důvodu bolesti kolene pouze jednu jízdu, ale i ta porotě stačila k tomu, aby Michael opět zvítězil, i když těsným rozdílem jediného bodu. Za ním skončil Andrew Ahumada, který alespoň vyhrál best trick, a to čistě odjetým Decade to 360. Bronz bral Daniel Wademeijer z Nizozemska. Při vyhlášení vítězů znělo mezi diváky mnoho hlasů, že zvítězit měl favorit Ahumada, ale na rozhodnutí poroty už nikdo nic změnit nemohl, a proto se všichni začali bavit na rozjíždějící se párty. Kulatý 10. ročník je tedy za námi a my už se můžeme jen těšit, co nám přinese ten příští.



Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí