Test: Kellys SWAG 50

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.5.2014

Slovenská značka Kellys loni představila a letos na trh uvedla all mountain / enduro model SWAG s 150 milimetry zdvihu zadní stavby. V nejvyšší specifikaci dostali jsme jej do testu a dva týdny na něm jezdili. A kdo jiný by měl testovat Kellyse než Keli.





Šesta dváca v roce 2014? Ano, Kellys SWAG 50 je kolo postavené na 26" kolech, jestli je to krok správným směrem si manažeři u Kellysu musí vyhodnotit sami. Možná to byl chytrý tah, u konkurence si kolo na tomto rozměru téměř nekoupíte. Všude jen 650b.

Pro mě osobně bylo toto setkání s Kellysem první, doposavad neměla tato značka v repertoáru kolo, které by mě alespoň trochu zaujalo. SWAG na patnácti centimetrech je kolo, které už lze použít i na cestu dolekopcom.





Rám z hliníkové slitiny v decentní matné černé barvě nesoucí označení KELLYS SFS Supertrail Allmountain-Enduro SWT 7005 by se dal nazvat katalogová tuctovka. Jedná se o výrobek z továrny Kinesis, který používají i další značky (například další slovenský výrobce CTM u modelu Scroll – avšak upravený na 650b kola). Systém odpružený zadní stavby je pojmenován RATIO Trail Control Link – překlad do češtiny – jedná se o klasický virtuál s tlumičem procházejícím dírou v sedlové trubce a uchyceným pomocí dvojice přepák. Umístění tlumiče blízko šlapacího středu je výhodné, těžiště se tak posouvá níže – nevýhodou je, že se z tlumiče stává lapač nečistot od zadního kola. Zesílení zadní stavby tento problém částečně eliminuje, ale blatníček by byl lepší.





Rám je uzpůsoben na vnitřní vedení kabeláže, ale jen na půl. Do rámu schováte kabely od řazení, smyku a sedlovky, ale zadní brzdu už musíte vést vnějškem.

Nejdůležitějším parametrem, který hodně napoví jak se kolo bude chovat je hlavový úhel, zde u SWAGu je vidlice hodně položená, 65 stupňů se blíží hodně sjezďákům a lze tedy předpokládat, že kolo bude hodně stabilní a dobře si povede cestou dolů.

Kolo bez investic?
Za 46.990 Kč dostanete kompletně vybavené kolo bez dalších investic. O pohon se stará kombinace Shimano SLX a XT – prostě klasické kolo na iXTéčku, jak by jej prezentoval zkušený obchodník – šaltr je XT (bez třecí spojky), vše ostatní SLX. Brzdy jsou také od Shimano, model SLX brzdí více než slušně. Nechybí teleskopická sedlovka Kind Shock eTen s dálkovým odpalováním z řídítek. Tlumení dodal Rock Shox – tlumič Monarch RL s lockoutem, vidlice Sektor Gold TK Solo Air, také s, pro kategorii AM/EN kolo asi zbytečným, lockoutem s dálkovým ovládáním z řídítek. Kolo disponuje 20 převody – modří už vědí – jedná se o dvou tác (od Sramu a dokonce s rockringem) a desetikolečko. Ostatní komponenty jsou od KLS, Kellysem brandované OEM značky. Kolo je obuto do plášťů Schwalbe Nobby Nic Performance 26×2.25. Co v roce 2014 překvapí, je použití obyčejného rychloupínáku na zadní ose. Ano, tuhost zadní stavby je obstojná díky tomu, že je „z jednoho kusu“, ale podle nás není tuhosti nikdy dost. Celý komplet i s ohrádkovými SPD pedály Shimano váží poměrně slušných 14,6 kilíčka.





26 vs. 650b
Přiznám se, že jsem šestadvácu nesedlal už přes tři čtvrtě roku, člověk zapomíná a tak jsem byl zvědavý, jaký je rozdíl mezi 26" a 650b. Ano, rozdíl tam je, do kopce jede 26" trochu hůře, ale z kopce – především v utažených zatáčkách – si vše vynahradí – pokud jste si loni koupili natuněnou 26", tak ji okamžitě měnit za 650b nemusíte. Rozdíl není zcela zásadní. Ale to jsem odbočil, vraťme se zpátky ke Kellyšákovi.





Velikost – podívej se nejdřív na tabulku
Kolo přišlo ve velikosti 19 palců – zkušenost říká, že na mých 185cm to bude jak vyšité, ale ouha. U SWAGu 19 palců odpovídá velikosti M, místo L, jak je to u jiných značek. Pocitově bych velikost 19" pro sebe označil jako limitní, sedlovku jsem měl poměrně vytaženou a délka horní rámové trubky mě byla tak akorát, abych nebyl na kole jako vosa na bonbonu. Pokud bych ale vyměnil osazený 8cm dlouhý představec za představec s normální délkou, záda by si asi užila. Když kolo projížděl Čert (vždy všechna kola velikost M), tak si stěžoval, že i když zasune sedlovku nejníže, má příliš natažené nohy. Tak si vyberte :)





Na trailu
Již po pár kilometrech víte, že SWAGovo virtuální přepákování zadní stavby funguje. Při šlapání se zadní stavba skoro nehoupe, zapínat lockout na tlumiči není vůbec třeba. A z kopce dolů si vyloženě hovíte, zadní stavba krásně zobe malé nerovnosti, bohužel, ale není příliš progresivní, dát při ostřejší jízdě doraz není problém (a to jsem jezdil na 20% sagu). Opakem zadní stavby je vidlice Sektor, ta je spíše tupá – při zkoušení „na suchu“ je počátek zdvihu krásně citlivý a až pak přijde výrazné přituhnutí – při jízdě se počátek zdvihu schová do sagu a poté je třeba vyvinout větší sílu na odtrh. I vidlice není progresivní, chová se velmi lineárně, takže i u ní není problém podívat se až na dno zdvihu.

Dálkové ovládání sedlovku bylo alespoň pro mne umístěno nezvykle vpravo, nalevo je umístěno zamykání vidlice – za celou dobu testování jsem si místo snížení sedlovky zamykal vidlici, užil jsem si s tím často velkou taškařici. Sedlovka Kind Shock eTen disponuje sice jen 10 centimetry zdvihu, ale i za to buďme rádi – kolo bez ní, není kolo :).





Jak již bylo zmíněno výše, kolo disponuje hodně položenou vidlicí – 65 stupňů se mě až nechce věřit, ale možné to je. Kolo se chová hore i dole kopcom naprosto očekávatelně – dobře vede, je klidné ve větších rychlostech a přitom i docela obratné v utažených zatáčkách. Bohužel jeho sjezdový potenciál hodně sráží vidlice a kokpit, za použití kombinace 730 mm širokých řídítek s podivným prohnutím k jezdci a 80mm dlouhého představce by u Kellysu měli dostat za uši.





Kolo jsem prohnal jak na lokálních trailech, kde jsem vyloženě nenarazil na limit kola, tak v Dema Bikeparku Kálnica, tam už kolo na rozbitějších tratích dávalo znát, že na ostřejší divočení v bikeparku není stavěné. Au au au, se ozvalo z předního ráfku když jsem na trati Austrálie nedoletěl skok a zlehka jej ohranil předním kolem. Ráfek se velmi ochotně transformoval z kružnice na osmičku.

Závěrem
Kellys SWAG 50 je kolo z nižší cenové kategorie, které jistě poslouží svému majiteli pro all mountain ježdění, opatrnější jízdu v bikeparku. Na divočení na DH tratí bych raději nedoporučoval. Drobné detaily v podobě podivného kokpitu se snadno vyřeší, taktéž demontáž lockoutu vidlice a ve výsledku nebude SWAG špatné kolo. Z mého pohledu je největší nevýhodou použití 26" kol, místo nyní již zcela dominujících 650b, ale věřím, že další generace modelu SWAG se již dočká větších kol…





Další informace na www.kellysbike.com.

Diskuze

  • anonymní uživatel Steve 12.5.2014 v 11:06

    nevypadá to vůbec zle, ale na ten tlumák půjde jen bordela a špína......

  • anonymní uživatel Kozlík (radkkek2 (a) seznam.cz) 12.5.2014 v 17:33

    Stačí si tam přidělat kus duše a je po problému.....

  • anonymní uživatel klokan (pavel.chrencik (a) mil.sk) 4.6.2014 v 14:17

    Drobna poznamka:firma CTM nikdy nepouzivala a nepouziva ramy od Kinesisu. tu pouzivame ramy od firmy ASTRO.dovidenia

  • anonymní uživatel wu syndicate 13.2.2015 v 14:13

    toje jedno skade berete rámy CTM je ajtak kolo do fazule. houk.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí