S Fury na cestách - představení

Autor: ZR, Otta Otta, vydáno: 19.6.2014

ZR na letošek vyfasoval nového sjezďáka, GT Fury 2014 ve výbavě Expert. Samozřejmě na něj nenechává doma padat prach, ale vyráží s ním do terénu, do kopců a bikeparků. V dnešním prvním díle představí své kolo a nastíní plán jak bude seriál pokračovat.





I v letošním roce hodlám objet několik zahraničních lokalit a zpravit Vás o tom, kde to stojí za to. Mým parťákem na těchto cestách bude nové GT Fury 2014 ve výbavě Expert. V tomto prvním článku se štítkem „S Fury na cestách“ bych Vám rád tu mou Fúrii představil.

Nová Fury se oproti starým modelům vyrábí pouze v hliníku, nicméně dle výrobce došlo i přes použití „obyčejného“ materiálu ke snížení hmotnosti při navýšení tuhosti rámu a navíc pro nás co nejezdíme TOP 10 ve svěťáku je hliník úplně v poho. Fury 2014 má výrazně delší rozvor kol a položenější hlavu čímž dochází ke zklidnění kola ve vysoké rychlosti a v rozbitém či prudkém terénu. A díky zkrácení zadní stavby je kolo velice obratné i při nižších rychlostech a v zatáčkách.





Model Expert je kompletně postaven na tlumících jednotkách značky Fox. Vidlice je tu montážní pružinová FOX 40R pouze s nastavením odskoku a předpětí pružiny. Rázy od zadního kola pak tlumí Fox Van RC s nastavitelným odskokem a kompresí.





O pohon kola se starají kliky Race Face Chester se středovým složením X-Type, řadí tu Shimano Zee Shadow plus, a řetěz na převodníku hlídá napínák z dílny E.13. Fury je dodávána s kokpitem od značky Kore, přesněji představcem Kore Torsion Direct Mount o délce 50 mm a řidítky Kore Torsion s 800 mm. Já však chci mít na všech kolech stejné řidítka, a tak došlo i zde k výměně za Procraft Pro 780 mm.

Italská značka Formula se tu stará o brždění, konkrétně modelem brzd T1s za použití 203 mm kotoučů vpředu i vzadu. Kola jsou vypleteny na nábojích All Terra s ráfky Jalco HD570 a papučemi Continental Kaiser, které jsem ze zvyku přezul na Maxxis High Roller 2, vzadu s tvrdou a vpředu měkkou směsí Super Tacky.





A jak se tento stroj chová na trati? Jen na něj nasednete, hned si uvědomíte, že oproti jiným sjezďákům na kterých jste byli zvyklí jezdit jede nějak rychleji. Independent Drivetrain prostě funguje a kolo jde úplně skvěle za pedálem. Hlavní předností sjezdového kola je ale přece to jak se chová z kopce dolů a i zde Fury exceluje. V prudkých a hodně rozbitých pasážích při vyšší rychlosti je přesně podle předpokladu velice klidná, takže jezdec má možnost se plně soustředit na výběr stopy a přitom to držet pořádně pod plynem. Na sjezďáka mi Fury přijde i poměrně lehká a zřejmě i díky tomu jde velice pěkně do vzduchu. Většina skoků Vám na ní připadá tak o kategorii menší a na opravdu velkých je v letové fázi super klidná. Nedivím se, že na tomto stroji loni Kyle Strait zvítězil na Rampage. A když dojde na trať s utaženějšími zatáčkami je Fury i přes její délku srovnatelnou s autobusem hodně obratná, což zapříčiňuje krátká zadní stavba . Klopenky řeže jako chirurg, a když dojde na odklopenou zatáčku s volnými kameny, dáte nohu ven a celou ji prostě projedete v driftu. Při pořizování kola jsem se trochu obával jak budou fungovat brzd od Formula, na které jsem neslyšel příliš chvály. Naštěstí se obavy nepotvrdily a můžu říci, že brzdy Formula T1s mají dostatečný a hlavně nevadnoucí účinek i na delších sjezdových tatích. Navíc jsou, jak je u italských výrobků zvykem, pěkné a páčky dobře sednou do ruky. Jedinou věcí co mne trochu zklamala, je vidlice FOX 40R s pružinou. Montážní verze prostě nemá takový hladký a příjemný chod jako její vzduchové kolegyně.





Z kola jako celku jsem však nadšen a rozhodně bych si letos rád zajel i nějaké DH závody, když už mám kolo stvořené pro vítězství ve světových pohárech. GT Fury ve výbavě Expert můžete pořídit za necelých 96 tis. Kč. S touto výbavou jsem já jako jezdec spokojený nic moc dražšího bych nevyžadoval, nicméně mí němečtí kámoši prostě nechápou jak můžu jezdit tak rychle, když nemám „Foxku s Kašimou“ :-D. Ke kolu navíc dostanete náhradní patku k přehazovačce a kit na přelisování I-linku u systému Independent Drivetrain.





Vy se nyní můžete těšit na články „S Fury na cestách“, kde plánuji blíže představit lokality jako Lac Blanc bikepark, Alpe d´Huez nejen jako Megavalanche track, Les 2 Alpes – bikepark pořádající evropský Crankworx a mnoho dalších.





Foto: Otta Otta

Diskuze

  • anonymní uživatel T 22.6.2014 v 17:11

    za 96 tis. se da koupit i jine lepsi kolo :)

  • anonymní uživatel vykrs 23.6.2014 v 11:33

    co je "lepsi"? to je docela relativni vec, kazdymu vyhovuje neco...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí