Dlouhodobý test: GT Sanction 2015 - máme postaveno

Autor: Keli, vydáno: 30.6.2014

prvním díle jsme si představili rám našeho testovacího kola GT Sanction 2015, v dnešním díle druhém si předvedeme již vyskládané kolo a představíme si některé komponenty tohoto #endurospecific kola. Sanctiona jsem stavěl s ohledem na jeho použití, je to více mini DH než trailové kolo – důraz byl kladen na funkci, odolnost a váha byla až druhořadá.




Testbike GT Sanction 2015 hotov



Již samotný rám není žádný ultralight, ve své velikosti L jsem navážil 3400 gramů (včetně zadní osy a dálkového ovládáni CTD u tlumiče), takže se dalo očekávat, že výsledná váha bude spíše průměrná.

Jakou vidlici na enduro? Rock Shox Pike, řekne vám každý, kdo na něm někdy jel. Mám stejný názor a tak černý krasavec putoval do míst jemu určených. Tlumič zůstal – Fox Float X s dálkovým ovládáním módů CTD z řídítek, které je hodně neergonomické. Dost pochybuji, že s tím technici u Foxe někdy jeli na kole…




Dálkové ovládání tlumiče není příliš ergonomické



Sedátko zvedá a spouští sedlovka RS Reverb s hadicí vedenou zespodu s cenou přiměřenou a funkcí výbornou – menší problém nastal při montáži. Hadice, která je do těla sedlovky připojena pomocí Connectamajig (konektor, díky kterému hadici můžete jednoduše odpojit a připojit bez odvzdušnění) zasahovala při maximálním zdvihu do pístnice (naštěstí jsem si toho všiml ještě „na suchu“), pomocí stahovací pásky jsem hadici domluvil a problém vyřešil.





Říká se, že auto dělají kola a u kol to platí dvojnásob. U většiny aut je to spíše jen o vzhledu, u kol je to o funkci, váze a vzhledu. Z tohoto důvodů jsem vybral kola značky Spank, konkrétně model Oozy. Výběr jsem konzultoval s dovozcem do ČR firmou Bikestrike a byl ujištěn, že to jsou opravdu držáci – na závodech s hromadným startem ve Francii již brzy dostanou pořádně za uši a uvidíme jak se s tím poperou.
Co se týče váhy, tak celý pár váží necelých 1700 gramů – hodně dobrá váha, když uvážíte, že jsou rozměru 650b. A jsou samozřejmě tubeless ready (to byla jedna z podmínek výběru).




Výplety Spank Oozy – 1695 gramů v kompletu



Výplety jsem obul do plášťů Maxxis High Roller 2 – Maxxisu dlouhodobě důvěřuji a volba dvojkového HáeRka byla jasná – vybral jsem šíři 2.4 palce a verzi s kevlarovým bokem s ochranou EXO protection. Je relativně slušně se odvalující plášť s dobře předvídatelným chováním, dobře se čistícím v blátě a bokem, který není z papíru. Ano, váha není nejnižší, ale výše uvedené vlastnosti alespoň mě přesvědčily. Přestože plášť není tubeless ready, nasazení a namlíkování bylo bez problému a vzduch drží tam, kde má.




Výplety Spank Oozy – číslo 26 značí šířku ráfku, pláště Maxxis High Roller 2



Rám je určen pouze pro jednopřevodník, takže bylo jasné, že povezu 1×10 – v roce 2014 je nabídka nepadacích převodníků veliká, jednou z prvních značek, které je vyráběla byla Wolftooth. 34 zubový převodník v kombinaci s kazetou s 42 zubovým Giant Cogem (rozšiřujícím pastorkem) bude mít dostatečný rozsah pro běžné použití. Převodník jsem namontoval na kliky e*13 TRS plus, tady jsem si udělal radost a šáhl po hodně lehkých klikách, hmotnost 686 gramů včetně ložisek mě osobně vyrazila dech, tak masivní kliky a tak málo váží. A to by, při použití spiderless převodníků (kliky bez pavouka) mohla být ještě nižší.




Nepadací převodník od Wolftooth, pedály Azonic Wicked



Kokpit jsem svěřil značce Azonic, tato americká firma si dala několikaletou pauzu a nyní se snaží vrátit zpět na výsluní. Řídítka Azonic Flow s 80 centimetry asi zkrátím, zatím dostaly šanci a třeba si zvyknu na opravdu velkou šířku. Zvednutí o 5 a zahnutí dozadu o 7 stupňů je přesně jak to mám rád. CNC opracovaný představec Pleasure Dome s délkou 50 milimetrů je sice o 15mm delší než by měl být dle specifikace GT, ale pro běžné ježdění i s vetším množstvím šlapání do kopce se jeví jeho délka jako optimální. Na gripech toho není moc co vymyslet, ale zaoblené objímky lock-onů moje dlaně opravdu milují – držím řídítka hodně ze široka a okrajová část dlaně je téměř neustále v kontaktu s objímkou. Volba brzd byla také jasná, jedině Shimano XT – poměr cena / výkon u tohoto modelu je naprosto nepřekonatelný.




Kokpit od Azonic – řidítka Flow, představec Pleasure Dome a gripy Logo



Celková hmotnost takto vyskládaného kola včetně platformových pedálů Azonic Wicked se zastavila zastavila na 13,75 kilogramu – nakonec to nevyšlo až tak zle. Možnost k odlehčení se přímo nabízí na pláštích, šířka 2.4 palce je na enduro až zbytečná, ale na Megavalanche, kde proběhne jedna z největších zatěžkávacích zkoušek je to „jako když najdeš“.

V dalším pokračování se již podíváme, jak se na Sanctionovi jezdí. Je to raketa? Počkejte si.




GT Sanction a setkání generací, podoba zůstala



Foto: Otta

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel xyz 30.6.2014 v 8:16

    Co si budeme nalhavat krasavec to neni a cerveny tuzing tomu taky dava dost na p*del. Ale udajne to jezdi velmi dobre.

  • anonymní uživatel Lol 30.6.2014 v 8:54

    Krása

  • anonymní uživatel Yeaah 30.6.2014 v 9:34

    Jen uz ne,prosim, ty azijsky vyrazy do clanku: "rajdy, sedatko, slapatka, struna"
    Jinak, ty kridla na zadni stavbe hnus, proste GT no, a cervena tomu dava fakt na prdel...

  • anonymní uživatel bok 30.6.2014 v 9:49

    Nic barevnyho bych na to nevesel, ale ten rám se mi sakra libi

  • anonymní uživatel hoffman 30.6.2014 v 9:58

    2,4" v endure určite zbytočné nie sú, gramy dolu by som tlačil inde. farba je vec osobného vkusu, ale tie krídelká už mohli vypustiť ..

  • anonymní uživatel noob (zeleninaris (a) gmail.com) 30.6.2014 v 10:42

    zaujimala by mne cena celeho kompletu ??

  • anonymní uživatel nik513 30.6.2014 v 12:18

    Mně se to teda líbí hodně, masakr, ty barvy, dobře sladěné, taky by mě zajímala cena ?

  • anonymní uživatel Martin 30.6.2014 v 12:35

    Mě osobně se tento rám líbí moc a 13,75 není vůbec špatná váha! Červené doplňky se mě nelíbí, ale to je osobní vkus. 2,4 pneu určitě nejsou zbytečný a on Maxxis ve 2,4 je rozměrově dost podobný třeba Schwalbe 2,3 nebo WTB 2,3... užší bych rozhodně nedával!

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 30.6.2014 v 12:48

    Vybrat barvu doplňků nebylo úplně jednoduché, do černé jsem jít nechtěl, takže volba padla na červenou. Na živo červená vypadá lépe :).

    Cena kompletu se lehce přehoupla přes 100 tis. korun, rámový kit včetně tlumiče je za 1999 dolarů.

  • anonymní uživatel bok 30.6.2014 v 12:55

    radši pár deka navíc a pocit jistoty než lehoučkej bajk co ho radši cestou dolu šetříš, abys vůbec dojel

  • anonymní uživatel hnusflus 30.6.2014 v 13:02

    přesně vsadim se že kyvka je z marcipánu a ložiska z čokolády... zlatý 20kg stroje, nad těma mam aspoň se svejma 60kg živý váhy jistotu :lol:

  • anonymní uživatel Yeaah 30.6.2014 v 13:22

    hnusflus : Se radsi nazer ty LOL :-D

  • anonymní uživatel lucky ass 30.6.2014 v 13:40

    tak takto má vypadat diskuze odborníků

  • anonymní uživatel hnusflus 30.6.2014 v 13:57

    Yeaah: utrácet za jídlo a přebytečnej materiál na kole? ne děkuji, raději dietu :D

  • anonymní uživatel bok 30.6.2014 v 17:13

    no jo co taky řešit když to nikdo nejel :) tak než to zapadne, o kolik článků musíš dát delší řetěz kvůli tomu kolesu na kazetě oproti 36? Aby ses ve zdvihu nepotkal myšleno. Nemlátí to pak na nejmenším pastorku?

    Jinak přešitý ženský si samozřejmě ultralight dovolit můžou

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 30.6.2014 v 17:45

    Bok: počet článků navíc nevím, dával jsem nový řetěz, pastorky a převodník, ale použil jsem klasickou poučku pro délku řetězu (velká pila, velký převodník plus dva články). Řetěz nemlátí, Shimano přehazovačka se "spojkou" napíná dostatečně.

  • anonymní uživatel hoffman 30.6.2014 v 19:50

    nemôžem si pomôcť, ale táto nepadacia sústava je na nejaké tvrdšie jazdenie dosť chabá, enduro trate sú v podstate dh trate a ísť megalavínu bez rokáča alebo aspoň banánu zvnútra kľúk si koleduje o slušnú ďalšiu investíciu. ak už teda po náraze so šutrom jazdec nešlápne do prázdna ..

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.6.2014 v 22:16

    ta červená by byla cool, kdyby tam nebyly žlutý nápisy a nesmrtelný křídla, jináč krasavec. S nepadacíma převodníkama nemám zkušenost, ale na závod bych tomu asi plnej počet bludišťáků nedal

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 1.7.2014 v 6:56

    Hoffman: Mas nejakou vetsi zkusenost s nepadacimi prevodniky? Jezdil jsi je? Jel jsi Megu? - ja na vsechny tyto tri otazky odpovidam ano a letos Megu pojedu na tomto setupu, maximalne pridam horni voditko. Rockring se nevozi ani na sjezdu, neb je to vec, ktera nicemu nepomuze, kdyz das ranu, tak plastovy RR jde do kytek a prevodnik neuchrani, to same plati pro taco

  • anonymní uživatel bok 1.7.2014 v 10:03

    Co do padání řetězu, vpředu vozim raceface narrow wide vzadu zee, zádný voditka, řetěz kratkej ze ubrat článek tak se v dorazu na největším pastorku potkám a za nějaký 3-4 měsíce jsem to neshodil ani jednou, ani netrefil a to bych řekl ze mám střed níž než sanction na 27,5

  • anonymní uživatel Martin 1.7.2014 v 11:38

    Keli: s rokringem/tacem si dovolim nesouhlasit. Ano, kdyz to posles na doraz stredem na nejakou skalu, ano RR ano Taco asi nepomuze... Ale staci malo, o neco skrtnout a kdyz budes mit stesti ohnes zub, nebo praskne retez a mas po zavode.. Tot ale jenuj nazor.

  • anonymní uživatel dhfool 1.7.2014 v 20:54

    Keli: Taco bych tam dal. Větší kámen od předního kola ti může klidně vyhnout převodník i s pavoukem... Vlastní zkušenost na RF Atlas... koukám že taky nemáš vyměnitelnyho pavouka :o)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 2.7.2014 v 9:20

    RR a vetsinou ani taco jsem nevozil ani na sjezdovem kole a menit to nebudu :)

  • anonymní uživatel hoffman 2.7.2014 v 10:29

    Keli: 3 x nie, ale tak mnohokrát som ušetril prevodník/reťaž dík RR

  • anonymní uživatel dawe 2.7.2014 v 19:49

    Ja bych rekl ze ten rock ring se spis vyuzije na AM/enduro bajku nez na sjezdaku. Prece jen, pri sjezdu vetsinu veci preletis, ale kdyz slapes do kopce, nebo po rovince rychlosti chuze a mas pred sebou kladu, nebo sutr a nepovede se ti preskocit, tak to obcas na ten spodek opres, ja uz tak jeden tac zohl... P.S Slapatka :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí