Dlouhodobý test: GT Sanction 2015 - jízdní dojmy

Autor: Keli, vydáno: 11.8.2014

Pravidelní čtenáři našeho webu jistí ví, že máme v držení a podrobujeme dlouhodobému testování enduro zbraň GT Sanction, model pro rok 2015. Právě nastal okamžik podělit se s vámi o jízdní dojmy z tohoto kola.

Veškeré technické parametry naleznete v obou předchozích článcích (představení ,máme postaveno), které o Sanctionovi vyšly, ale v krátkosti je shrnu – jedná se o #endurospecific bike disponující 165 milimetry zdvihu zadní stavby, rám vychází se sjezdového modelu GT Fury, jen mu chybí zesilující přepáčka mezi zadní stavbou a hlavním rámovým trojúhelníkem.




Jedna z první jízd na nově poskládaném GT Sanction



Co každého při prvním pohledu na GT Sanction překvapí je jeho mohutnost, rám působí opravdu nerozbitně. Decentně zabroušené sváry na první pohled sice napovídají, že se jedná o hliníkovou slitinu, ale spousta lidí si raději na rám poklepala, jestli není z karbonu. Ne, fakt není.




O pár týdnů později, testujeme tvrdě



Jak otestovat kolo, které je určeno pro nejtěžší enduro závody na planetě v okolí Brna? Nijak, v místech, kde největší převýšení na kopci je 250 metrů, takové kolo prostě pořádně neotestujete. Takže jsme společně vyrazili do Francie, sice ne na enduro závody, sjezdové maratony – v názvu mají sjezdové, ale drtivá většina jezdců je jede na enduro kolech. Na Megavalanche – trať, která má desetkrát větší převýšení než náš top brněnský trail. A místo dalšího pořádného testu, italská Cervinia a závod Maxivalanche. Opět na kopci jako kráva, hned pod Matterhornem. Prostě do míst, která by Sanctionovi měla sedět. Na tratích, kde během jedné jízdy projedete čtyři roční období – nahoře sníh, pod ním jarní a podzimní plískanice a zcela dole letní prach.




Najdi dva rozdíly!



Položená hlava (66 stupňů) a osmdesát centimetrů široká řídítka zajistí posed jako na sjezďáku, ano, není to pocit, na Sanctionovi se opravdu jede z kopce jak na sjezďáku. A že to není jen moje domněnka, potvrdil i Martin Hoferek (sám jezdí na GT Force 275), když na kolo nasedl, první co z něj vypadlo – ty voe, to je jak na sjezďáku. K tomu přidejte 650b kola, která jedou o fous líp jak 26" a o fous míň padají do děr… Zadní stavba nepatří k nejdelším, postavit kolo do manuálu zvládne i nemehlo jako já, projíždět nerovnosti po zadním, to se cítíš jako Dan Atherton. A přitom je stavba dost dlouhá, že se kolo nestaví na zadní ve výjezdech.
A ta progresivita ta vás dostane, přestože se tlumič Fox Float X se chová jak pružinový, v druhé polovině zdvihu chod zadní stavby znatelně přitvrdne. Ač to zní neuvěřitelně, nepodařilo se doposavad dát doraz a to ho s váhou lehce pod 90kg a sagem 25% rozhodně nešetřím (seznam komponentů, které doposavad test nezvládly není zrovna krátký – jsem trochu kazisvět, to přiznávám).
K tlumiči se váže ještě jedna nezbytnost, kterou je třeba k Sanctionovi doplnit – blatník – pokud chcete aspoň nějakou výdrž tlumiče. Díky konstrukci je z tlumiče velmi úspěšný lapač nečistot, v tomto ohledu funguje téměř na 100%.

Dechberoucí je ochota kola jít za pedálem, šlápneš a i plně otevřeným tlumičem Sanction vystřelí. Není to jen díky lehkým kolům Spank Oozy, ale i s jinými koly. Zmíněné Spanky vydržely v velmi nepříznivém prostředí plného bláta a jemného písečku v Alpe d'Huez tři dny a pak se ložiska v zadním náboji odmítla točit. Náhradní výplety postavené na WTB ráfcích a Sram nábojích se s blátem popasovaly lépe a točí se stále.




GT Sanction stoupá jak dým do největšího stoupání na Megavalanche

Tlumič má sice dálkové ovládání CTD, ale díky i-Drive systému přepákování šlapacího středu, který sám o sobě dost dobře eliminuje pohupování při šlapání, jsem jej téměř nepoužíval. Sám nejsem fandou režimu Trail, tlumič vozím buď otevřený nebo zavřený. Ono také přepínání dálkovým ovládáním CTD je „o zlom palec“, buď mám gramlavé ruce nebo u Foxu nezvládli ergonomii páčky. Vždy když mačkám přepínací páčku vzpomínám na super ovládání, které mají Cannondale Jekyll…

GT Sanction se sice obyčejný jednočep, takže se dá očekávat omezení aktivity zadní stavby pod brzdou, ale není to tak hrozné. O proti staršímu GT Force používající ještě i-Drive, kde když člověk zmáčkl brzdu, tak měl pevňáka – je u Sanctionu 2015 zamykání zadní stavby minimální. Masivní hlavní čep spojující zadní stavbu s předním trojúhelníkem bylo jediné slabší místo na Sanctionovi – zde se vyskytl problém s vyjížděním futra ve kterém byl čep uložen. Futro si časem sedlo a problém sám vymizel – malá daň za předprodukční vzorek, v sériové výrobě to bude jistě vychytáno.




V Cervinia na Maxiavalanche na dohled cíle



Dřívější generace i-Drive přepákování hodně bojovaly s cvakáním, praskáním a dalšími podobně nepříjemnými zvuky – je přiznat, že bojovaly neúspěšně. Ať čistil jak jsi čistil, dlouho jsi tiché GT neměl. Nové generace i-Drive se jeví jako zvukovým projevům odolná, i přes hrozné sra*ky ve kterých jsme jezdili, mnohonásobném mytí hadicí, wapkou či v potoce, v kole stále necvaká. A to ani ve středovém složení, díky konstruktérům z GT za závitový střed!

Sanction rozhodně není univerzální kolo, je to striktně závodní speciál čemuž napovídá i absence navárku pro přesmykač, rám je koncipován jako jednopřevodníkový a to ještě pro 36 zubový převodník. Já měl osazen nepadací převoďák Wolftooth s 34 zuby, holt nemám našlapáno jako Daneček a obával jsem se, že to do kopců neutáhnu. V původním záměru bylo osadit kolo i horním vodítkem, ale po trénincích ve Francii jsem usoudil, že je to zbytečné. Řetěz prostě nepadal, resp. spadl mě dvakrát a to jen z toho důvodu, že byl solidární s jezdcem, který kolo opustil jen chvíli před tím. Jednou ve sněhu na ledovci a podruhé v nejmazlavějších blátě, které je k nalezení v oblasti Rhone Alpes.




Takto to ani nevypadá, ale kolo po letošní Megavalanche zestárlo tak o dva roky



Věc, kterou jsem opravdu ocenil na letošní Megavalanche byla mega široká zadní stavba, i při použití plášťů Maxxis HighRoller 2 v šíři 2.4 palce jsem neměl problém jako spousta dalších v extrémně lepivém blátě, které zadní stavby zanášelo nevídaným způsobem.

A jak že se na džítku jezdí v jedné větě? Výtečně, nebudu přehánět, když řeknu, že pro můj styl (prasečí) jízdy je to ideální kolo. Rozhodně nepatřím mezi extra technické jezdce. Když nestačí technika jezdce musí pomoci kolo – takže stačí držet a ať si to požere samo. Prostě to tam naprasit a nebát se, že někde něco praskne. Jak na sjezdu, ale ještě chci aby kolo dobře jelo. To aspoň mě GT Sanction plní dokonale.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel ... (...) 11.8.2014 v 13:49

    Tak a ted by to chtelo udelat srovnani s tim novym jekyllem co testuje ZR at mame my, normalni smrtelnici, jasno...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 12.8.2014 v 8:41

    to snad neni třeba. Kolo zůstane kolem. A neni důležitý jestli se testu podrobujou kola od GT nebo Lapierre. To je spíš na osobnim výběru jezdce, než že by se kola s podobnejma specifikacema diametrálně lišila....marketing je holt liška podšita. První rok si něco koupíš, druhej rok vyjde nástupce revoluční ve všech směrech, kterej je rychlejší, pevnější a bla bla bla.....ale výsledek je ten, že je to ve finále v drtivý většině případů téměř stejný. Sanction určitě hezkej, ale další z mnoha mnoha 27,5 enduro kol na trhu

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 12.8.2014 v 10:14

    Ádoš: kolo vždy zůstane kolem, ale jsou v nich zásadní rozdíly. Není enduro kolo jako enduro kolo, já osobně mám u většina EN kol strach, že když ohraním skok, tak se mě rozpadne kolo na prvočinitele, Sanction je více sjezďák než enduro.

  • anonymní uživatel hoffman 12.8.2014 v 11:05

    práveže v súčasných endurách sú dosť priepastné rozdiely, zhody sú snáď už len vo veľkosti kolies. každopádne nejak sa individuálne tváre niektorých značiek pomaly strácajú a zamieňajú, až na zopár výnimok

  • anonymní uživatel ... (...) 12.8.2014 v 18:17

    tak jinak..pro nas, co hledame slapavyho sjezdaka, slo by na urovni Dkey(kde vam sici verime ze mate nesjezdovano i naslapano), udelat srovnani nejnovjejsich endurek, abychom vedeli co brat? vsichni totiz chceme byt hrozne cool a nechce mit jedno kolo na vyslapani kopce a dalsi na jeho sjeti dolu...
    poradis Keli?? diky

  • anonymní uživatel ... (...) 12.8.2014 v 18:18

    a vynechame patrioty... diky :D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 12.8.2014 v 22:52

    2 keli. Ok to beru. Spis jsem se spatne vyjadril, myslel jsem to vic tak, jak popisuje Hoffman. To je muj osobni problem, proste me stve, jak je v recenzich kazdy kolo vychvaleny az do prdele. (ted nenarazim na recenze na DK, spis obecne )chapu princip prodeje, chapu principy marketingu........jen spousta firem chcije zakaznikum do drzky klamavou a nadhodnocenou reklamou....a lidem to proste uz vadi, tak pak casto maji negativni postoj i k tomu malu, co se povede. Nektery fabriky bych vypalil do zakladu.....

  • anonymní uživatel Maroslaw 13.8.2014 v 9:40

    Ádoš projevuje nezávislé myšlení. Snaží se narušit teorii spotřeby a ovčího nakupování nové výbavy každej rok v zájmu 6% zrychlení, 9% navýšení brzdného účinku a samozřejmě o té 3% zvýšené tuhosti ani nemluvě... Na hranici sním...

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 13.8.2014 v 11:11

    ... tezko muzu srovnavat kola, ktera jsem nejel. Ale obecne lze rict, ze vetsina kol, ktere vyrobci prezentuji jako enduro jsou jen nafoukle trailbiky.
    Osobne se vnimam enduro, ktere je temer sjezdem s vyjezdy po vlastni ose.

  • anonymní uživatel ... (...) 13.8.2014 v 14:26

    no tak co si mam teda ale koupit?at to neco vydrzi at nemusim dalsi rok kupovat novy?

  • anonymní uživatel bok 13.8.2014 v 14:34

    banshee :)

  • anonymní uživatel ... (...) 13.8.2014 v 15:15

    tak ale vazne...bez vtipku key?

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 13.8.2014 v 15:25

    Zalezi, kde s tim budes jezdit, treba na tomto testovane GT vypada, ze vydrzi i horsi zachazeni. Jen kratky vycet, toho co jiz nevydrzelo
    - ve vidlici Pike nevydrzela patrona, jeden praskly rafek, ohla prehazovacka, praskly SPD pedal, loziska v nabojich...
    Tezko radit co si koupit, zalezi jestli se chces jen vozit nebo i zavodit, co budes na kole jezdit atd atd. Kazde kolo je jine, ac muze mit stejnou geometrii, jednomu sedne - jinemu ne.

  • anonymní uživatel ... (...) 13.8.2014 v 15:43

    to ale vypada vsechno na komponenty, ram zije ne?
    s geometrii atd je to jasne, spis se ptam ve smeru jak jsi sam rikal o par prispevku niz:
    "já osobně mám u většina EN kol strach, že když ohraním skok, tak se mě rozpadne kolo na prvočinitele"

  • anonymní uživatel ... (...) 13.8.2014 v 15:47

    a jestli se chci vozit.... na vozeni do prace atd mam "zimaka"
    tohle musi dostavat pozrat :D

  • anonymní uživatel hoffman 13.8.2014 v 15:55

    ... (...): tak snáď máš nejaké tipy v užšom výbere, niečo, k čomu inklinuješ, + rozpočet. nič není večné a v endure sa rýchlemu opotrebeniu vecí nevyhneš.

  • anonymní uživatel ... (...) 13.8.2014 v 16:21

    mam...ale nez ten rozpocet nekam narvu tak me zajima i nazor ostatnich...

  • anonymní uživatel hoffman 13.8.2014 v 21:39

    názor na čo? nechceš si dať do tej zátvorky ešte 2 bodky?

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 14.8.2014 v 11:26

    Neni jednoduche odpovedet, zkus nam pomoci odpovedmi na nasledujici otazky. Budes na tom kole zavodit nebo je se jen vozit. Kde budes jezdit, u nas nebo v Alpach, bikepark nebo pouze traily. Jaky mas jizdni styl, nekdo neznici nic, jiny praskne ram okamzite, zalezi take na vaze. Co material - karbon vs. hlinik atd.

  • anonymní uživatel ... (...) 14.8.2014 v 13:55

    - zavody obcas u nas, domaci traily, nakej park stejne jako ty zavody
    - jizdni styl nahovno... :D rozhodne to nevyzehlim vsechno, kolo musi pomoct
    - vaha zas neni tak ztezejni, na karbon ten rozpocet nebude, takze hlina...

  • anonymní uživatel stofan 14.8.2014 v 13:58

    zamna banshee rune v2 ;) ale nie s floatom ctd vzadu....

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 14.8.2014 v 15:28

    ... a potrebujes vubec enduro kolo? Nestacilo by AM? :)

  • anonymní uživatel ... (...) 14.8.2014 v 15:35

    ja sem otevrenej vsemu, rikam, ze celou tu diskuzi sem zacal, abych se dozvedel, co si mysli ostatni...
    ale jestli rozdil mezi endurem a AM budeme brat v delce zdvihu, tak me je to jedno jestli se pri slapani vic nadru nebo jestli pojedu slimak tempem do kopce..
    hlavne at ta svine neco vydrzi :D to je kriterium c. 1
    znovu rikam, zaujalo me co jsi rikal ty, ze mas pocit ze spousta kol se pod tebou rozpadne na prvocinitele...na to bych chtel hlavne navazat...
    mozna idealne vynechme i diskuzi o tom co "ja potrebuji" nebo "chci" ale bavme se to tom, co sou drzaky...co opravdu vydrzi spatny zachazeni...

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 14.8.2014 v 15:47

    tak pokud je kriterium c. 1 vydrz, tak bych se nebal GT Sanction, predrecnikem zminene Banshee Rune V2, Cannondale Jekyll, Lapierre Spicy. Ale kolo je treba brat jako celek - kolik jsi zlomil ramu? Ja uz mnoho, v podstate se da zlomit cokoliv, ale za posledni leta uz zadny, vzdy to odneslo neco jineho.

  • anonymní uživatel ... (...) 14.8.2014 v 15:55

    ...co treba naky to knolly? jak to vypada s nema?

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 14.8.2014 v 16:31

    Nemam zkusenost, muzu mluvit pouze o tom co jsem sedlal.

  • anonymní uživatel ... (...) 15.8.2014 v 8:29

    Super, diky moc za nazor! :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí