MojeKolo

Report: Český pohár ve sjezdu po osmi letech opět na Ještědu

Autor: Honza Tandler, kategorie: Report, vydáno: 4.9.2014

Závod Českého poháru ve sjezdu po osmi letech zavítal opět do Liberce na Ještěd, poslední letošní závod. Bohužel necelých sto závodníků, kteří na novou trať dorazili, je tristní číslo. Více o závodě a trochu i o zákulisí jeho pořádání nám přiblíží Honza Tandler.



O uplynulém víkendu se naposledy v letošním roce přestěhoval Český pohár ve sjezdu horských kol do staronové lokality na kopec nad Libercem. Areál na Ještědu byl v minulosti třikrát oblíbeným cílem až pro tisícovky fandů, kteří se bavili hlavně na pro jezdce už méně oblíbené a kultovní „muddy wall“. Kotel diváků tady utichl už před osmi lety a na sjezdovce Padáky, tradičně vonící medvědím česnekem, teď stojí naučná stezka.





Na jaře letošního roku mohli na záludnosti této tratě zavzpomínat účastníci Enduro série, když jedna z erzet vedla po první části Padáků. Mnohem nečekanější překvapení vyvolalo ale v zimě u trailbuilderů z místního Freeride týmu Ještěd zveřejnění kalendáře závodů Českého poháru pro rok 2014. Objevil se tam Ještěd i přesto, že před tím proběhlo jen pár informativních mailů a zejména přesto,  že na kopci nebyla ještě k dispozici žádná trať, na které by se dalo závodit. Tak trochu to dokumentovalo aktuální situaci kolem poháru, kdy to místy vypadá, že svaz cyklistiky nevnímá, jak upadá nejen množství účastníků ale také chuť místních pořadatelů se o závod ucházet a ve výsledku i celkové výkony závodníků na mezinárodní úrovni. 





I přes napjaté vztahy, které u nás panují mezi svazem, bajkovou komunitou i místními staviteli jsou tu ale lidé, pro které má označení Český pohár pořád nějaký zvuk. I tak tomu bylo na Ještědu a tak došlo díky vedení areálu ke značnému uspíšení žádosti o povolení nového lesního trailu podél lanovky na Skalku a také k dohodě se svazem o podmínkách pořádání.





Trať navržená pro sjezdový pohár se nakonec protáhla na 1770 metrů s převýšením přes 300 metrů. Začíná pasáží klopenek od horní stanice lanovky Skalka, která tvoří první třetinu trati La Spaghetta. Vynechána byla v této části jen série dvojáků. Po zdolání dvou paletových step-downů už trať zamířila v plné rychlosti do lesa. I když byla ještě čerstvá, stačila se v průběhu tréninků slušně vyjet a překvapit nejednoho rajdra nějakou novou anakondou nebo kamenem. Hlavně v průběhu sobotního tréninku jste mohli potkat řadu závodníků, kteří podcenili tlaky a tak tlačili pěšky.  Hlavně jeden z traverzů a následně prudký sjezd po kořenech dával zabrat. Zhruba v polovině kopce trať vyjela z lesa do tří čerstvých klopenek, aby se po chvíli na pár desítek metrů připojila ke Špagetě. Pak následoval už jen slalom mezi smrky a byl tu přescesťák. Delší, ale jednoduše skákatelný step-down v neděli ukázal, že se dá jet i za mokra. Adrenalin ale začal stoupat po dopadu, který se akorát vešel před trychtýř vzrostlých stromů, jejichž kořeny nutili poctivě držet řídítka všemi posledními silami až k odkloněné zatáčce před závěrečným sprintem. 





A jak to vypadalo v den závodu? Skoro jako v Indonésii v období dešťů, jen s o deset stupňů nižší teplotou. Takže výzva. Je potřeba ocenit, že snad všichni z necelé stovky, kteří se před závodem přihlásili, tuhle výzvu přijali. A to i přesto, že už trénink ukázal, jak těžký závod za mokra to bude.

Semifinále i finále se obešlo bez zásahu dohlížející horské služby. O stupních vítězů tak rozhodovaly dovednosti na mokrém podkladu, disciplinovanost na celé trati, ale taky technika. O tom se přesvědčil v elitní kategorii třeba Tomáš Slavík (RSP-Racing tým), který po třetím místě v semi přišel o možnost umístit se na finálové bedně díky defektu. Naopak jasnou dominanci na deštěm zkrápěné trati předvedl Petr Třešnák (Bikestrike.com), který vyhrál obě jízdy. Na druhém místě ve finále skončil Lukáš Šplíchal a za ním Dominik Kvapil.
Ostatní výsledky najdete níže.





No a co dodat k letošnímu ročníku Českého poháru ve sjezdu? Všichni tak nějak tuší, že množství diskutujících o tom, co všechno je špatně, zdaleka převyšuje množství lidí, kteří na pohár jezdí. Kde jsou ty doby, kdy do Špindlu dorazilo přes 300 lidí. Letošní necelá osmdesátka je opravdu smutné číslo. Naopak jistotu mají všichni, kdo za to může. Nehodlám se tu nikoho zastávat, ale myslím, že by si do svědomí měli sáhnout všichni. Komunikaci svazu s místními pořadateli rozhodně nepovažuji za dobrý příklad partnerské spolupráce. Na druhou stranu samotný průběh závodu byl i v tom nedělním marastu bez zaváhání, což musí uznat i závodníci. Na jednu stranu mám pocit, jakoby pořadatelské agentuře odliv účastníků podpořený negativními náladami místních organizátorů, nevadil. Na druhou stranu tomu přispívají svým chováním i samotní účastníci. Nechápu třeba, když je jasně daný časový rozpis závodu a v něm doba na pěší prohlídku tratě, že samotným jezdcům nepřijde hloupý prohánět se mezi pěšími kolegy na kole.





Výsledek toho všeho momentálně jasně směřuje k zrušení poháru. Budou tu lidé, kterým to přijde jako správný konec, pořád tu máme přeci různé regionální série, na které už teď jezdí víc lidí. Pak tu bude pár lidí, kteří se ale zamyslí i nad tím, jestli bez poháru nebo obdobné nejvyšší soutěže neskončí český sjezd na mezinárodní úrovni a později i na národní ve stejné situaci jako 4X. Tak vás jen na závěr poprosím, abyste si ušetřili diskuze a zamysleli se nad tím, co jste ochotni proti takovému vývoji udělat! A nespoléhejte, že to někdo vyřeší za vás. Osobně zatím o plánování jiné národní soutěže nevím…

Výsledky ČP DH Ještěd 31.8.2014:
Ženy:
Ludmila Krejzlíková
Šárka Dušáková
Lenka Lechmanová

Experti:
Eric Forster (SRN)
Martin Kulhánek
Milan Brůžek

Masters I.
Ján Kubaščík
Vlastimil Hynčica
Jan Vaner

Masters II.
Daniel Derunov
Milan Čižinský
Milan Smetaník

Junioři:
Tomáš Uruba
Dominik Lošák
Petr Folvarčný

Žáci:
Tomáš Škarek
Martin Brza
Dominik Mareš

Kompletní výsledky zde.

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza 4.9.2014 v 10:01

    Haha, kdyby Slává neměl defekt, tak tam všechny zajede! A to by pak byla diskuze...

  • anonymní uživatel Bananek 4.9.2014 v 17:50

    Poďmě rozjet diskuzi haha kdyby....

  • anonymní uživatel zakraviCZko (LukasJara (a) seznam.cz) 4.9.2014 v 18:28

    Prijde mi, ze se nekdy proti tomu svazu zbroji trochu zbytecne. Osobne jsem se letos ucastnil vsech zavodu CP a samozrejme nevim jaka je komunikace mezi svazem a stredisky, kde se zavody poradaji, pricemz verim, ze to asi ve vetsine pripadu nic slavneho nebude. Co ale vim, je to, ze jsme se zucastnili 4rech pomerne slusne zorganizovanych zavodu a tohle neustale zbrojeni stavu startovni listiny nijak nepomuze. Navíc tvrzeni, ze pod dnesnim vedenim svazu nevznikaji zadne nove talenty je nejen plivanec do ksichtu vsem klukum, co se na zavody peclive pripravuji (Kissak, Riha, Petelik, RENO Pincek, Koule a spousta ostatnich) ale zaroven je asi tak objektivni, jako kdyby se vycitalo nejakemu svazu filmaru, ze nebyl zadny cesky film za poslednich nekolik let ani nominovany na oscara nebo podobnou vyznamnou cenu...

  • anonymní uživatel Martin 4.9.2014 v 18:51

    Naprosto souhlasim se zakraviCZkem!
    A ještě bych dodal, že kategorie ELITE je za posledních X let nejvyrovnanější a co závod, to jiný vítěz!!!
    Navíc, kdo na ty závody nejezdí, nemůže vůbec nic vědět, natož aby něco komentoval. Ti, co závodí, většinou na nic nenaříkají a závody se jim líbí!

  • anonymní uživatel Reperis 4.9.2014 v 21:54

    Česka elita se posouvá čím dal tím vyš ! Ale nepribyva nova generace ! Všichni děti sedí u počítače nebo hranou čutanou ! Česky pohár ma kvalitni jezdce ale pořad jenom ty TOP !

  • anonymní uživatel D.V. fon Norco (l.bier (a) elatec.com) 5.9.2014 v 8:22

    Musim souhlasit. Uroven jezdcu je hodne vyrovnana a je to boj o sekundy. A zavody byli vzdycky super pripraveny a ja si je uzil. A co se deje v pozadi nevim - takze nebudu soudit neco do ceho nevidim. Jen si vzdycky uvedomim, ze vytahnout nejakej kix (a vzdycky se nejakej najde) je snadne, ale pochvalit a napsat "bylo to dobry" - to se u nas moc nenosi :(

  • anonymní uživatel luke (puldag (a) atlas.cz) 8.9.2014 v 13:51

    Dá se pohár jezdit i na zdvizích 150/150? (Ano narážím na kategorie trail/enduro kol)

  • anonymní uživatel šráma (tomassramek (a) centrum.cz) 8.9.2014 v 21:07

    proč u výsledkú nejsou časy?

  • anonymní uživatel zakraviCZko (LukasJara (a) seznam.cz) 8.9.2014 v 22:06

    luke: ja myslim, ze se da vsechnno sjet temer na vsem! Nemusis nikomu nic dokazovat, proste si to prijed uzit a vyzkouset, uvidis, ze to pujde :-) ptze horsi nez kdyz to nejde je uz jen, kdyz se nechce...

  • anonymní uživatel luke (puldag (a) atlas.cz) 9.9.2014 v 9:11

    zakraviczko:
    je mi jasné, že o kole to tak úplně není, já jen aby tam nebyly nějaký 10 metrový skoky, který se nedaj objet či velmi obtížně přejet (viz světový pohár ve sjezdu)..

  • anonymní uživatel zakraviCZko (LukasJara (a) seznam.cz) 9.9.2014 v 9:47

    u skoku je vzdycky objizdka a vylozene tezkych pasazi je po malu, proste je sjedes, sjedou to juniori, kadeti tak ty proste taky :-)

  • anonymní uživatel SAF 9.9.2014 v 19:38

    Kde je nejaky report od Suchomela ?!

  • anonymní uživatel peto(dude) 20.9.2014 v 3:54

    Halo, ved vy mate vazny problem. Ci ani nie? Proste preferujete freeride ktory "lecos" odpusti? Nieco ako gaspi?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí