MojeKolo

Test: Lapierre Spicy 327

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.9.2014

V útrobách redakčního serveru se velmi dobře schoval test kola Lapierre Spicy 327. Zůstal před našimi a vašimi zraky ukryt po dobu více jak čtyř měsíců. Potvůrka jedna. Ale nevadí, je dobře uzrálý a může tedy směle do světa.




Lapierre Spicy 327



Kola Lapierre Zesty (samozřejmě mluvíme o modelu AM s 27.5" koly) a Spicy jsou skoro jako dvojčata, téměř dva stejní bráchové. Druhý jmenovaný je jen o malinko větší. První je určen pro allmountain a druhý je zařazen do kategorie bigmountain. Toto rozdělení není zcela logické. S allmountain kolem nemůžete do velkých hor? Ale ne, to jen tak u Lapierre rozdělují kola do kategorií. Není důvod řešit škatulky, jde na na test.

Enduro model Lapierre Spicy má téměř shodný rám jako dříve testovaný allmountain model Zesty, takže se nebudeme opakovat, ti co nečetli klikají zde. Jediná odlišnost je v použití vidlice o jeden centimetr větším zdvihem, v důsledku toho se hlavový (a sedlový) úhel o malinko víc položil (půl stupně říká tabulka). Ani rozdíl v geometrii mezi Zesty a Spicy není nijak zásadní.




Uchycení tlumiče / Pro výjezdy je přepínání režimů na tlumiči nezbytné



Co mě zaujalo, tak u Zesty jsem širokou zadní stavbu, kryjící třmen zadní brzdy, při šlapání brousil poměrně často tretrami, u Spicy jsem toto pozoroval zřídka. Možná byl rozdíl ve velikostech, Zesty byla ve velikosti XL, Spicy v L – jsem se svými 185 centimetry přesně na rozmezí těchto dvou velikostí, pokud budete mít dilema, tak radím – menší je lepší. Minimálně u Lapierre to platí.




Vidlice Fox 34 Float nedisponuje změnou zdvihu, ale CTD nechybí



Osazení
Kolo je vyskládáno velmi pěkně, komponentový mix vypadá solidně a nebál bych se odolnosti ani při ostřejším zacházení. Pružení má na starosti Fox, vepředu vidlice 34 ve Float provedení, vzadu tlumič Float, obojí osazení CTD přepínátkem – zde naprosto nezbytný detail. 2×10 pohon je ve znamení kombinace Shimana (SLX páky a XT přehazka) a SRAMu (přesmyk, pastorky) a zbylou velkou část komponent dodal Race Face. Kokpit od Raceface je pohodlný, dobře padnoucí a opět chválím OEM gripy Lapierre, ty moje ruce mají rády. 60mm představec je jednou z mála komponentů, které bych nahradil, kratší by byl vhodnější.




Kokpit dodal Race
Řídítka byla široká tak akorát
60mm dlouhý představec – chtělo by to o fous kratší
Gripy Lapierre, ty mají moje ruce rády



S čím jsem si hodně nerozuměl jsou brzdy, Formula nepatří mezi mé oblíbené a ani po ježdění na Spicy svůj názor měnit nebudu. Digitální, tak by se dal shrnout výkon brzd do jedním slovem. Nechápete? Digitální, dva stavy, brzdí, nebrzdí – nic mezi tím. Výkon výborný, ale bez možnosti dávkování hodně omezující.

Hmotnost kola byla překvapivě vysoká, pocitově v rukách bych rozhodně neřekl, že váha ukáže téměř 14 a půl kila a to je váha bez pedálů!




Stavba kryje třmen zadní brzdy / Zadní stavba se s tretrou párkrát potkala, jak dokazují škrábance



Absence teleskopické sedlovky u kola v této kategorii zamrzí, ještě, že máme rychloupínák – ouuuu, NEMÁME! Podsedlová objímka je na imbus, takže změna výšky sedla vyžaduje nářadí, multitool v kapse kraťasů se tak stal pravidelným účastníkem našich společných vyjížděk.




Kde jsou moje blatníky? Teda rychloupínák. / Šrouby pro uchycení košíku, díra pro vedení k baterii e:i shock (k dispozici u vyššího modelu)



Na trailu
Delší rámový trojúhelník v kombinaci s krátkou zadní stavbou dělá ze Spicy hodně hravé kolo, které si užijete především směrem dolekopcom, zvednout kolo na zadní do manuálu není velký problém. Velmi aktivní zadní stavba při použití s zcela otevřeným tlumičem je velmi živá. Je živá samozřejmě i do kopce, bez přepnutí tlumiče do Climb módu se houpáte a houpáte, po přepnutí máte pevňáka, který stoupá jako dým. Bohužel neustálé přepínání mezi Climb a Descent je poněkud otravné, snad poprvé jsem více jezdil na režim Trail a u Spicy – to byla ta pravá volba.



 


Kolo jsem protáhl na všech provařených brněnských trailech a vytáhl jej i na dva dny na sjezdovou trať – jednou do Blanska a podruhé do Špindlu.
Na běžných trailech jsem si jízdu užíval, kolo relativně dobře jede, není to XC raketa, není to ultimátní sjezdový tank – prostě něco mezi. Jízdní projev očekávatelný, kolo slušně vede, do zatáček se pokládá ochotně.
Na DH drahách, když člověk jel razantněji, už to bylo někdy malinko na hraně. Ve vyšší rychlostech v hodně rozbitém terénu se stával bajk nestabilní. Trochu limitujícím prvkem v prudkých pasážích je 60mm představec, vzhledem k dlouhé horní rámové trubce by bylo lepší sáhnout po kratším, ovladatelnost kola by stoupla (ale je třeba přiznat, že by se pak kolo při výjezdech více zvedalo na zadní).

Přestože kolo není osazeno napínákem řetězu, ten na převodnících držel více než ochotně, počet spadnutí bych napočítal na prstech jedné ruky.




Masivní nápis na spodní rámové trubce / Fox 34 Float




Brzdy Formula nepatří mezi mé oblíbené



Když už je kolo zařazeno u Lapierre do bigmountain řady, tak je třeba je vzít na velké hory. Vyrážíme tedy společně do našeho nejvyššího pohoří, Krkonoš, na otevíračku bikeparku ve Špindlerově mlýně. Počasí bylo jaké bylo, takže jsem v rámci zachování integrity jak kola, tak i sebe na sjezdovou pod lanem nevyrazil, ale bývalou sjezdovou, nyní nazývanou Freeride. Společně jsme ji splužili snad desetkrát, i závodní jízdu si Lapoš odbyl. Kolo se s tratí popasovalo statečně, jedinou slabinou bylo obutí. Bezvýztuhové pláště Schwalbe Hans Dampf si s kameny při normálním tlaku příliš nerozuměly. A dost, dva defekty stačily a do duše putovaly čtyři atmosféry …




Sagometr nechybí ani na Zesty



Co bych přivítal na sjezdových tratích, tak je to ještě více položená hlavovka, přestože tabulkově má kolo 66,5 stupně – pocitově je vidlice dost postavená. V top speedu se kolo v rozbitém terénu stávalo hodně neklidné, přestože bylo osazeno 650b koly a zároveň je hodně dlouhé – ano, není sjezďák, ale modrou ve Špindlu by teď jako sjezdovou trať nazval asi málokdo. Řešením pro potenciální tunery jsou offset bushings – excentrické vložky do tlumiče snadno a levně pomůžou – jedny takové právě testoval Čert, recenze zde.





Lapierre Spicy 327 je přesným zástupcem kol z kategorie allmountain/enduro. Kolo pro toho, kdo hledá kompromis mezi XC a DH kolem – s prioritou na cestu dolekopcom. Nevyniká ani v jedné z kategorií (XC či DH), ale jako celek funguje bezvadně. Masivní, odolné, s pěkným designem – na traily za barákem, na enduro závodění, ale i do bajkparku. Za aktuální cenu 55999 Kč dostanete dobrý základ, který ovšem není bez dalších investic. Kratší představec a teleskopickou sedlovku prostě vyměnit musíš. Pokud šáhnete do kasičky hlouběji, tak model s vyšším osazením Spicy 527 za 79 tisíc už má vše, co potřebuješ a váha je o kilo nižší.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 18.9.2014 v 20:40

    škaredý, fádny, neoriginálny rám, zodpovedajúci podpriemernému masovému dopytu.

  • anonymní uživatel Antik 18.9.2014 v 20:50

    Lapierre rozhodně není masovka.. Rám je moc povedenej a hlavně s funkčním tlumením. Oproti loňské Spicy rozhodně krok dopředu.

  • anonymní uživatel LP4ever (honzikmares (a) email.cz) 19.9.2014 v 12:04

    Mám ročníkově tuhle 527, to kolo je geometricky boží.
    Zpracování rámu je naprostá libovka, opravdu TOP technologie. cca po 900 km se mi povolila vidlička na uchycení tlumiče, dotáhnuto a kolo zase funguje jako nový, o rám jsem si nohou nikdy necinknul a poškrábaný to tam nemám... Jsem z něj naprosto nadšenej, kolo vypadá že bude věčný, DH záhul dostává téměř každej den už skoro půl roku... , až se ale časem trošku vytahá řetěz, tak začne padat z 2x10 mnohem častěji, na hard use bude brzo třeba 1x11 a nebo měnit po 500km řetěz.
    Mám tam TS1 od Formuly, jsou to fakt mega citlovky, ten kdo nemá až takovej cit, tak má problém, já jsem s nima max spokojenej, hlavně z tý stránky citlivosti a linéarního účinku.

  • anonymní uživatel vykrs (vajkrs (a) seznam.cz) 19.9.2014 v 13:53

    Me se treba zase libi, dost. Vzhledove teda. Sedet jsem na tom nesedel. Ale skaredy bych tomu ja urcite nerikal, ...

  • anonymní uživatel Nabuchodonozor671 (romanko67 (a) centrum.sk) 21.9.2014 v 10:54

    Od apríla tochto roka,som šťastným majiteľom novučkého Lapierre Zesty 327.S modelom Spicy sú takmer navlas rovnaké,len ten môj má o pol stupňa,rozdielny hlavový uhol a vidlu Fox "len" 32-ku.Je to univerzálny bike,najazdil som na ňom 1200km,zatiaľ bez jediného problému a kupoval som ho hlavne i preto,že je veľmi pekný a "sexi"!:-).Za mňa palec hore!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí