MojeKolo

Test: chrániče trupu a ramen Bluegrass Grizzly D30 SaB

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 8.10.2014

Chrániče jsou věčné téma. Jasně, jedna věc je ochrana, druhá věc je naprosté znehybnění jezdce. A je spousta lidí, co na kole vyhledává právě pocit volnosti, nemluvě o tom, že vydržet pár hodin v kompletním krunýři je prostě peklo.





Jedno možné řešení odvěkého problému ochrana X pohyb prý přináší Bluegrass prostřednictvím jejich vesty Grizzly D2O SaB, která nabízí ochranu páteře i ramen prostřednictvím tvárné a nezavazející D30 pěny. Je vůbec ale takový kompromis reálný a nebude to prostě „na prd“ v obou případech?





Netřeba zastírat, že hlavním odbytištěm produktů od Bluegrass je enduro, ostatně tady jsou tak nějak doma, viz Bluegrass Enduro a taky milion jezdců co Bluegrass vozí. A Grizzly D3O je evidentně primárně vytvořený pro ochranu na enduru, ostatně páteřák je povinný už skoro na všude. Bluegrass nabízí několik verzí vesty Grizzly, ale nám se do rukou dostala nejvyšší a taky nejvíc ochranná verze, která má mimo páteře i ochranu ramen, rovněž z D3O a ochranu hrudníku z tvrzené EVA pěny. Jaké jsou výhody D3O a jí podobných materiálů, už ví asi každý, ale ve zkratce se jedná o speciální materiál, který díky svému složení dokáže zůstat pružný při běžném pohybu, ale při nárazu ztvrdne. Navíc by, na rozdíl od plastových chráničů, měl náraz nejenom rozložit, ale zároveň i částečně pohltit a tím uchránit křehkou skořápku nešťastného upadlého. Zároveň je D3O samozřejmě mnohem lehčí než jakýkoli plast.



 


Bluegrass Grizzly ale rozhodně není klasická chráničová vesta jakých známe tisíc. Mimo to, že je lehká a pružná, je také vyrobena z velmi lehkého a prodyšného materiálu, který odvádí pot, takže ani v největších letošních vedrech se mi nestalo že bych, použiji citaci z oblíbeného filmu pro mládež, „chcípal vedrem jak d*vka“ konec citace. Vesta, dres, táhni ven a neumřeš tam. Zajímavá vymoženost je i ochrana ramen. Po loňském roce, kdy se mi podařilo padat zásadně na ramena a natrhávat si vazy, jsem letošní sezónu odjezdil, aniž bych potřeboval mít ruku v závěsu, ramenní chránič z D3O funguje na jedničku. A ačkoli by se to asi úplně nemělo, zkoušel jsem používat tuhle vestu spolu s leattem a asi i díky materiálu páteře a jejímu tvarování do sebe výborně zapadly. Jediné, co mi přišlo poněkud… nešťastné, bylo řešení rozdělení zad. D3O totiž pokrývá záda asi jenom do poloviny a v oblasti ledvin je všitý chránič z EVA pěny. Nepřijde mi úplně rozumné, mít páteřák přerušený v půlce. Pravděpodobnost, že se trefíte něčím právě sem, je sice malá, o to větší je ale náhoda blbec.



 


Další test kompatibility proběhl s batohem. Je to enduro chránič, a ačkoli se tento zvyk už vytrácí, enduro se jezdívávalo s batohem. V případě, že máte batoh s páteřákem, ale klidně i bez něj, přijde vhod, že z vesty lze vyhodit celý zádový blok z D3O a používat ji pouze jako chránič ramen, hrudníku a ledvin, protože spodní část páteřáku zůstává. Tady lze rozdělení chrániče pochopit, batoh sedí líp a pořád vlastně máte páteřák tam, kde není batoh, i když jenom z pěny. Batoh sice seděl dobře, první pár kilometrů bylo potřeba si zvyknout, že z nějakého důvodu po vyjmutí chrániče na zádech zůstane v horní části pod límcem asi 5 x10 cm obdélník z EVA pěny, jehož hlavní funkce je zavazení při některých polohách na kole. Naštěstí se po nějaké době našteloval tak, že jsem si na něj zvykl. V setupu batoh + grizzly jsem absolvoval pár dní na Gardě a rozhodně se takhle oblečený dá den na kole vydržet.





Jako inovativní přístup k řešení ochrany trupu není Grizzly rozhodně špatný nápad, obrovské plus získává i za takovou blbost, jakou je očko pod límcem, takže ať jste kdekoli, není problém propocenou vestu za cokoli pověsit a nechat uschnout. Po ochranné stránce se mu dá vyčíst máloco, ramena fungují ukázkově, jenom přerušený páteřák může bez batohu působit obtíže člověku, který se chystá ustlat si v rockgarden a moc dobře ví, že se do mezery asi něčím trefí. Pohyblivost je ale naprosto ukázková, ramena i záda se na vás přisají a po pár vteřinách nevíte, že jste obrněný, minimálně o tom nevíte tolik, jako když máte komplet „robokopa“. Někdo může namítnout, že pokud má vesta rukávy a chránič ramen, mohla by mít i lokty, mě ale přijde rozumnější mít všechny chrániče odděleně, jednak kvůli oblíkání, ale i proto, že při enduru je rozhodně fajn hodit si při přejezdu lokty a kolena do batohu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 8.10.2014 v 9:28

    A jak je to s cenou?? V textu jsme ji nějak nenašel...

  • anonymní uživatel syfl 8.10.2014 v 10:24

    tipuju 5 - 7k

  • anonymní uživatel KubmanBiker (Kuba) 8.10.2014 v 10:38

    Na zahraničních obchodech to stojí 173 euro (cca 4700Kč)

  • anonymní uživatel hehe 8.10.2014 v 14:43

    V životě nikdy D3O na tak důležitém místě jako záda,jeden ostřejší šutr a pěna se rozjede jak papír

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 8.10.2014 v 23:12

    jo, na tý páteři by nebylo od věci všít dovnitř ještě průh plastu. Hybnost by to nesnížilo, stejně by končil v půlce zad, kvůli oddělenýmu ledviňáku.
    Měl jsem chránič kolen D3O a pěkně jsem si s nima pomlátil koleno, plast by bejval podržel lépe. Myslím, že kdyby ještě trochu zapracovali na tý páteři, tak je to super....takhle je to pohodlný, vcelku funkční, ale pořád člověk jezdí s vědomim, že v šutrech mu to při smolnym pádu nemusí pomoct. Cena není špatná, jsem zvědavej kolik to bude koštovat u nás v ČR

  • anonymní uživatel Martin 9.10.2014 v 10:01

    No já nevím, vozím páteřák ze stejného materuálu, je tam úplně stejná vložka a rozhodně tedy nejezdím s vědomím že v šutrech mi to nepomůže. Když blbě spadneš s klasickým plastovým páteřákem, můžeš mít smůlu úplně stejnou....

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 9.10.2014 v 14:28

    S timhle tvrzenim moc nesouhlasim, spis vubec. Plast ma diametralne odlisnou pevnost, navic mnohem lepe rozlozi naraz....naopak D3O tvrdne bodove na mnohem mensi plose. Rozdeleny chranic patere neni rekl bych nejstastnejsi reseni. Jako rozumim tomu, je to lehkej, vzdusnej chranic, ale myslet si, nebo dokonce tvrdit, ze ochrani na srovnatelny urovni jako plast neni spravny. Omlouvam se za interpunkci, pisu z telefonu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí