Shrnutí Redbull Rampage 2014

Autor: ZR, vydáno: 30.9.2014

Včera od devíti večer našeho času byl na redbull.tv vysílán online přenos z největší freeridové akce roku Redbull Rampage. Pro ty, kdo závod z jakéhokoliv důvodu nesledovali, přinášíme shrnutí toho nejzajímavějšího, co se na kopci v Utahu událo.

Stejně jako v loňském roce byl závod poznamenán počasím, naštěstí prudké deště měli za následek jen přeložení finálových jízd z neděle na pondělí a kvalifikace se musela odjet ve dvou dnech.

Z kvalifikace jako nejlepší postoupil Graham Aggasiz, bohužel do finálových jízd nezasáhnul, protože v sobotu večer si v tréninkové jízdě poranil koleno a nebyl tak schopen jet na 100 %. Byla to velká škoda jelikož Aggy měl jistě nachystanou neuvěřitelnou jízdu s velkými dropy. Místo něj do finále nastoupil Mitch Chubey, který v kvalifikaci skončil na prvním nepostupovém místě.

Pojďme se tedy podívat na samotný závod. Komentovat, co předvedl každý jezdec by asi nemělo úplně smysl, takže jen to nejzajímavější z obou finálových jízd. Jako první, jehož jízda mě hodně zaujala byl Brendan Fairclough vybírá si unikátní lajnu, kde nikdo jiný nejezdí, krásný styl, na GoPro dropu je trošku kratší, ale bez problémů ustává a jde do vedení, nicméně jen s 74,5 body, takže je jisté, že během okamžiku bude překonán.
Dalším jezdcem na startu je Jeff Herbertson celkem normální jízda, nic moc extra, ale to už dojíždí na obrovský canyon gap a vysílá tam beko, obrovská rána na dopadu mu stáhla kalhoty, i přesto to ustává a jde do vedení s 80,75 body.
Nahoře je Polák Szymon Godziek, celkem pěkná jízda vršek jede poměrně originální lajnu a na canyon gapu taky vysílá beko, ty kluci sou fakt šílený, Szymon dostává 76 bodů a jde na dvojku, řekl bych že lepší jízda než Jeff, ale co už.
Dalším, kdo rozhodně zaujmul byl Tom van Steenbergen, bohužel tím, že se pokusil na canyon gapu o FRONTFLIP!!! Naneštěstí dopadl příliš tvrdě na zadní kolo a byl brutálně katapultován. Z pádu sice odešel po svých, ale pro Toma tímto závod skončil. Jezdcem, co opět pohnul s průběžným vedením byl až Brett Rheeder, z jeho jízdy bylo vidět, že Brett je hlavně slopestyle rider, v horní části vysílá backflip z dropu, následovaný 360° a dole na velkém dirtu si střihne další beko navíc bez ruk. S 88,5 body jde do vedení. To mu však nevydrželo dlouho, protože hned po něm se na start postavil Cam Zink. Hned odshora nasadil naprosto neuvěřitelně strmou stopu, na konci které vyslal 360° z dropu. Dole už však nepředvedl nic navíc, ale i to mu stačilo na hotseat s 89,5 body.
Chvíli po něm se z hory spustil loňský vítěz Kyle Strait, nahoře volí stejný nájezd do neuvěřitelně strmé pasáže, z ní volí jinou výjezdovou stopu, jízda na mě působí hodně motokrosově jako bych viděl Márošáka, dole na velkém dirtu dává supermana, avšak netrefuje úplně pedály takže trochu tvrdší dopad a bodová srážka. I přes to jde Kyle na třetí místo s 85,5 body.
To už v podstatě nahoře zbývají jen dvě hvězdy, které by mohly zamíchat pořadím. První z nich je Brandon Semenuk, podobná jízda jako Rheeder, jde vidět, že je to slopestyler, dole na dirtu dává beko can-can a vytlačuje Kyle ze třetího místa s 88 body. Hned po něm startuje Andreu Lacondeguy, kluk který tu byl snad třikrát čtvrtý a je hladový po vítězství. Po startu najíždí na obrovský drop, ze kterého dostává rychlost na sérii supercrossových skoků, dole přidává na dirtu backflip a s 95,25 body jde do vedení. V prvním kole již nikdo další nic výrazného nepředvedl, a tak TOP 5 bylo Lacondeguy, Zink, Rheeder, Semenuk a Strait.

V druhé jízdě jsme již nemohli vidět celou dvacítku startujících, někteří nenastoupili z důvodu zranění či zničení kola z první jízdy, jiní už prostě nechtěli riskovat. Kdo si ale jízdu vyloženě užíval i v druhém kole byl Brendog. Lajna téměř stejná jako v prvním kole a tentokrát mu vyšel i GoPro drop, který okořenil whipem. Bylo z toho bodové zlepšení (77,25) a posun na 8. místo. Poté následovala trojice závodníků vysílajících backflip na canyon gapu. Jeff Herbertson byl nejšťastnějším z nich, beko vyslal čistější než v prvním kole a bodově si polepšil na 82,5 což mu nakonec stačilo na 7. místo. To je už ale nahoře Louis Reboul na gapu to taky motá přes hlavu, jenže je kratší a pomalejší při rotaci, takže trefuje předním kolem přímo protivku dopadu a jde strašně na držku. Když jej místní národní garda odnáší na nosítkách vidíme palec nahoře, takže je Louis snad OK. Po něm se o rotaci pokouší i Kelly McGarry a je taky kratší, strašná rána kolo na cucky, ale Kelly z toho nakonec odchází po svých, ten chlap je snad nezničitelnej… Brett Rheeder předvádí o něco horší jízdu než v kole prvním, a tak si už nepolepší. Po něm se z kopce spouští Cam Zink, jízda téměř totožná s předchozí dole nic nepřidává a body „jen“ 89 takže zůstává na dvojce. Nahoře je Strait, opět hroznej MX, na velkém dropu si dává pro něj typický suicide a supermana na dirtu vrací do čistoty. Bodové zlepšení na 89 a průběžné třetí místo. Za to, co předvedl, bych mu dal víc. Semenuk jízdu vylepšuje na 89,25 bodů a odsouvá Kyle na bramborovou pozici. V tu chvíli se od komentátorů dozvídáme, že Andreu do druhého kola nenastoupí. Nikdo další, kdo by jej zvládl ohrozit už nahoře nezbyl.

Konečné pořadí nakonec:
1. Andreu Lacondeguy (YT) 95,25
2. Cam Zink (YT) 89,50
3. Brandon Semenuk (Trek) 89,25
4. Kyle Strait (GT) 89,00
5. Brett Rheeder (Trek) 88,50

Sledovat Redbull Rampage, letos na novém kopci, byla rozhodně zábava, jen mě trochu mrzí, že už to není tolik o zdolávání hory jako v prvních ročnících, jak pořadatelé slibovali. Většina jezdců využívala vybudované „dálnice“ a jen málokdo přišel s něčím originálním jako Zink, Strait či Fairclough. Best Trick vítězem se stal Cam Zink za svou 360° z dropu a People´s Choice Award získal Brandon Semenuk, což potvrzuje, že v dnešní době se více hledí na počet backflipů za jízdu, než na doopravdy freeridovou jízdu.

Kompletní replay k vidění zde.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Vali 30.9.2014 v 16:55

    Souhlasím s závěrem článku a ačkoliv mi tenhle ročník přišel zdaleka nejlepší řekněme od ročníku 08 (aby mě nikdo špatně nepochopil i ty předchozí jsem žral protože Rampage je Rampage :D) taky jsem očekával ještě ortodoxnější návrat k freeridu, jenže oni to lidi dneska neumí asi dostatečně ocenit (viz divácká volba Semenuka, kterou sem letos vůbec nepochopil) a nebo možná ani nechtějí vidět nevím. Strait s Faircloughem ačkoliv mi nikdy k srdci nepřirostli jejich jízdy mě bavily, měly triky, originalitu lajny a styl, že sem nechápal, pro mě oba předvedli lepší jízdu jak Zink, kterej poslední ročníky staví svoje jízdy jenom na best tricku (aby mě zase nikdo zle nepochopil, jeho best tricky sou nejvíc co jsem kdy viděl, ale závod neni o jednom skoku) a světe div se na pódium mu to stačí. Semenuk s Rheedrem jsou trikový mašiny a i když ukázali, že to zvládají i na velkým s noblesou, nějak jsem to od nich čekal a asi proto mě tolik nebrali. No a Lacon? Využil možnost postavit vlastní lajnu a nastřelil jí dvěma neskutečnýma dropama, který byly oba ručně dělaný a originální až až, to samí platí o transferech (hipech), který v jízdě měl a o step downu a následným underflipu ze dřevěnýho kickru ani nemluvím, myslím že vyhrál zaslouženě a jeho jízda měla vše co mít měla. Po tom co Agassiz dostal v kvaldě okolo 93 bodů bylo jasný že když to Lacon doveze a ještě trochu nastřelí musí dostat víc a dostal, je to fér podle mě. Tolik asi za mě letošní Rampage a těším se na další už teď :D

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 30.9.2014 v 17:58

    Souhlas s Valim, dobřes jsi to srhnul :)

  • anonymní uživatel sf (sf (a) sf.sf) 30.9.2014 v 19:23

    Vdaka za clanok aj koment Vali-ho. Nakolko osobne trosku nie uplne chapem body od rozhodcov.Strait podla mna dal skoro tu istu lajnu jak Lacon a myslim ze podstatne agresivnejsie a rychlejsie + ten megadrop suicider a dostal vyrazne menej bodov jak Lacon. Nechapem preco. A aj Semenuk podla mna mohol dostat viac bodov. Nie len za tie triky ale lajna bola super aj styl bol famozny. Mi to dakedy pride to bodovanie ako politicke rozhodnutie.Ze akoze komu to dame za zasluhy alebo co. Pritom Lacon bol moj kon a fandil som mu najviac. Inak bola Rampage super, vidiet opat pokus o navrat k freeride ...ten flow, rychlost a freeride umenie niektorych jadzcov ma svoje fakt svoje caro.

  • anonymní uživatel malok 30.9.2014 v 20:20

    Za mna len tolko, ze Semenuk mal hodne origo lajnu...takze body zasluzene, akurat ma mrzi Brendog, maloktora jazda mala taky flow ako ta jeho, nedava mega best brutal triky, ale takisto pecka lajna.

  • anonymní uživatel hoffman 30.9.2014 v 20:36

    tenduje to k dirtu

  • anonymní uživatel Lol 1.10.2014 v 8:32

    Zink dostává body už jen proto, že se jmenuje Zink...

  • anonymní uživatel Bersekr 1.10.2014 v 10:06

    mal som pocit, ze Zink mozno vypustil aj tu druhu jazdu mozno naschval lebo vie jak sa boduje a nestal o vitazstvo kvoli najlepsiemu triku... Mozno je to blbost, ale nevylucil by som to.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí