Dlouhodobý test: Cannondale Jekyll 4 2015 zhodnocení

Autor: ZR, vydáno: 24.12.2014

Znojemská Raketa Ríša Sýkora letos objížděl endurová klání na novém Cannondale Jekyll 4. Jeho představení jste si mohli přečíst zde. V tomto článku se podíváme na to jak mu Jekyll sloužil.





Moje letošní sezóna byla dosti ovlivněna poraněním palce na pravé ruce při tréninku na Megavalanche ve Alpe d'Huez a  následnou operací, z čehož vyplynuly dva měsíce bez kola. I přesto jsem toho nakonec objel docela dost.




Cannondale Jekyll v akci v rámci české Enduroserie



Jekylla jsem obdržel někdy v půli května a v podstatě hned na první ježdění jsem ho vzal do bikeparku Lac Blanc ve francouzském Alsasku. Lac Blanc je relativně malé středisko, které ale disponuje šesti tratěmi s obtížnostmi od nejlehčí, kam můžete vzít klidně i přítelkyni, až po dost těžkou sjezdovou, kde už nějaký ten jezdecký skill bude zapotřebí. Jekyll se zde projevil jako opravdový univerzál, kdy s ním nebyl, po přezutí na sjezdové gumy s butylem, problém hrdě jezdit i na DH trati. Nicméně nejlépe jsem se na něm cítil na místním skákavějším freeridu, který není tolik rozbitý jako sjezd. Na této trati bylo velice dobře poznat, že 27,5" kola líp jedou, v rovnějších úsecích jsem i bez šlapání sjížděl ostatní s 26" koly. Jekyll mě velice pěkně překvapil i na skocích, kolo šlo úplně perfektně do vzduchu.




ZR kromě závodů na českém území, kde se mu příliš nedařilo, úspěšně reprezentoval v zahraničí – Enduro de Giromagny 3. místo v elitě



Nevýhodou na nejlacinějším sériovém modelu je trojpřevodník s absencí napínáku. Na první pojezd jsem si narychlo vyrobil napínák z hrdla od PET láhve. Na další ježdění jsem už pořídil kliky SRAM S1400 AM a laboroval, zda jsou lepší dva převodníky se spodní kladkou od MRP či nepadací jednopřevodník s horním vodítkem. Nakonec jsem zvolil jednopřevodník od Wolf Tooth Components s 32 zuby. Na závodní použití asi ideální, ale pokud jste jen na vyjížďce někde v horách, může vás nedostatek převodů limitovat. Na kazetě totiž nevozím velký pastorek jak je dnes v módě, protože si myslím, že při dotažení dorazového šroubu na přehazovačce, jak použití 42 zubového pastorku vyžaduje, prostě šaltr neřadí spolehlivě.



 


Oproti sériovce jsem na kolo přidal ještě teleskopickou sedlovku RockShox Reverb s vnitřním vedením. Bez tele sedlovky by se nedalo snad ani mluvit o endurovém závoďáku. Zapotřebí bylo i vyměnit řidítka, protože origo Cannondale C3 mají jen 74 cm a já jsem byl z minulé sezóny zvyklý na delší, tak na kolo šly Procraft Pro se šířkou 780 milimetrů. No a nakonec Jekyll ještě dostal nová kola od E.13, aby se ještě trochu srazila jeho hmotnost. Sériovka váží 15,6 kg, můj Jekyll po úpravách, mezi kterými bylo i použití pneu Maxxis High Roller 2 o šíři 2,4 s EXO protection, vážil 14,9 kg. Gumy Maxxis HR 2 jsem vozil už v minulé sezóně, a tak letos to byla jasná volba. Na většině povrchů byly super, jen na mokrých kořenech by to chtělo směs Super Tacky, která by snad měla být již příští rok k dispozici i v rozměru 27,5".




Dle ZR je Cannondale Jekyll jedno z nejlepších závodních enduro kol na trhu



Mého Jekylla jsem ladil vyloženě na závodění, čímž myslím hlavně z kopce dolů, takže se sjezdovými gumami se do kopce jelo dost těžko, zde jsem docela ocenil možnost přepnout páčkou na řidítkách tlumič FOX Dyad RT2 do stoupacího „elevation“ módu, kdy dochází ke snížení zdvihu ze 160 mm na 95 mm. Kolo se pak méně houpe a i posed jezdce je při menším SAGu lepší. Někdo by se mohl tahového tlumiče FOX Dyad obávat, ale musím říct, že jsem ho nafoukal podle tabulky, otočil nastavením odskoku tolikrát kolikrát bylo napsáno v manuálu a jezdil celý rok bez jakéhokoliv problému.




První jízda po zranění



Nejlíp se s Jekyllem jezdily spíše sjezdové RZ jako třeba tratě v Koutech, tam je kolo ve svém živlu, delší zadní stavba jej dělá klidným v hodně rozbitých pasážích, ale kupodivu není příliš líné ani v zatáčkách. Kupříkladu klopenky se s ním řežou naprosto famózně. Zvyknout jsem na něj musel jen ve switchbackách, kde byl nový Jekyll oproti modelu s 26" koly, který jsem jezdil loni, trochu neohrabaný. Nicméně když jsem si zažil, že to tam prostě musím narvat víc silou, tak byly i switchbacky (zatáčky o 180 stupňů pozn. red.) v poho.




Kromě oficiálních akcí se ZR zúčastnil i ilegálních enduro závodů Nakakat.



Letos jsem nakonec objel 7 závodů, většina z nich byla na blátě, takže kolo dostávalo docela zabrat. Za tuto dobu na Jekyllovi „odešly“ jen ložiska v oversize šlapacím středu BB30. Stejný problém jsem měl i na minulém modelu. Po výměně za nová, kvalitnější, se již nepříjemný praskavý zvuk nevyskytl. Ještě jsem také při pádu vyrval hadičku z páčky ovládání tele sedlovky, asi by pro příště bylo lepší pořídit sedlovku s pravou páčkou, kterou bych nainstaloval doleva zespodu, aby nebyla tak na ráně. Tyto dvě opravy byly jediné během celé sezóny.




Na Ještědu v bikeparku je Jekyll jako doma



Jsem přesvědčen, že Cannondale Jekyll je v tuto chvíli jedním z nejlepších závodních enduro kol na trhu. Ve srovnání s GT Sanction, které je vlastně zmenšené GT Fury, možná trochu pokulhává v těch nejsjezdovějších pasážích, ale zase je více univerzální. To bylo vidět kupříkladu v letošním EWS, kdy jezdci GT Factory Racing používali Sanction na závodech, kde to bylo hodně z kopce a GT Force na šlapavějších podnicích, kdežto závodníkům Cannondale OverMountain stačil na vše jen jeden stroj a tím byl Cannondale Jekyll.

S cenou 79 999,– Kč se Jekyll pohybuje v podstatě tam kde konkurence. Pokud budu mít možnost jezdit na tomto kole i v následující sezóně určitě ji využiji.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 24.12.2014 v 9:43

    slušný zhodnocení, dobře čtivý :) tak hlavně ať to lítá bez těžkejch zranění a klidný svátky :ex: :pivo: :pivo: :rumbum:

  • anonymní uživatel hoffman 24.12.2014 v 9:51

    to s tým dorazom prehadzky na 42z pastorku by stálo za vysvetlenie...

  • anonymní uživatel bolekkrutor 24.12.2014 v 13:22

    Jde o "dorazovej" šroub, kterým štěluješ odklon přehazky od kazety. Logicky čím je vodící rolna blíže kazetě, je řazení přesnější. Naopak oddálením se její boční pohyb při řazení musí přenést přes více článků řetězu, ten má záměrně vůle a tak když se to nasčítá, je řazení méně přesné...

  • anonymní uživatel bok 24.12.2014 v 13:26

    počítám, že potíž byla u menších pastorků, na který pak dosedá kratší část řetězu

  • anonymní uživatel MP 24.12.2014 v 14:05

    Tak ono rozsireni kazety je proste vzdy o tom udelat nejaky kompromis... Kdyz neni na X1 tak holt musim zkousnout mene presne razeni.

  • anonymní uživatel he he 24.12.2014 v 16:26

    80 litrov a polku veci vymenit + loziska :D

  • anonymní uživatel he he 24.12.2014 v 16:26

    vyborne :)

  • anonymní uživatel ZR (richard.sykora (a) centrum.cz) 24.12.2014 v 20:36

    Rekl bych, ze neexistuje seriove kolo v teto cenove relaci, na kterem bych nic nemenil...

  • anonymní uživatel Jukla 24.12.2014 v 22:04

    Canyon Strive AL 6.0 race

  • anonymní uživatel ZR (richard.sykora (a) centrum.cz) 25.12.2014 v 8:47

    OK toho Canyona beru, ale je to jen tim ze oni maji jinou politiku, prodavaji to na primo a s tim jsou pak spojeny jine nevyhody...

  • anonymní uživatel he he 25.12.2014 v 10:44

    YT

  • anonymní uživatel bok 25.12.2014 v 10:49

    dobrý tak hodíš stejně fungující firmu :) krom těch dvou, kdo další? Mě spíš zajímalo, na kolik se dostala celková cena, to je dost přes kilo, ne? Jestli neni lepší sáhnout v osazení o level nebo dva vejš rovnou při koupi

  • anonymní uživatel he he 25.12.2014 v 11:16

    len som doplnil :)

  • anonymní uživatel he he 25.12.2014 v 11:21

    nic proti biku len mi prislo vtipne ...

  • anonymní uživatel FK 25.12.2014 v 11:40

    Nukeproof Mega AM za 80 koupis a rozhodne nic menit nebudes. Ale tan Canon mel vzdy cenovku jinde. Pro me by uz prvni a jasna zasadni stopka byl specificky tlumic. www.chainreactioncycles.com/... A vahove o pul kila mene :) 15kg me prijde docela dost na kolo za 80 po hodne upravach.... (vymena vypletu je pomerne zasadni vec)

  • anonymní uživatel stofan 25.12.2014 v 12:06

    zbytocne riesit ci je nieco vyhodnejsie, kazdy si tak ci tak kupi to co mu vyhovuje.sa mi paci jak si kazdy furt tlaci to svoje :D

  • anonymní uživatel hoffman 25.12.2014 v 12:33

    bok: okrem tých dvoch halda daľších, už len ked pozrieš v Nemecku

  • anonymní uživatel bok 25.12.2014 v 22:23

    dobrá tedy, každopádně je to jedno, 2015 budou všichni na reignu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí