Czech (off)Season: Přemek Tejchman

Autor: Čert, vydáno: 12.11.2014

Jak se připravuje Přemek Tejchman na příští rok? Jak viděl ten letošní? Co nejhoršího ho potkalo? Offseason je zde. Závoďákování je u konce, někdo si užívá, někdo začal trénovat, někdo se přemlouvá, že příští rok se závoděním fakt začne, aby mohl říkat že má offseason. Je to ale taky čas kdy se jezdci tak nějak ohlíží za sebe, řeší co zlepšit a samozřejmě o tom dávají rozhovory prudičům z médií všeho druhu.




Jarní soustředění na jihu a úžasný západ slunce



My si do našeho nepravidelného seriálu zimních rozhovorů o uplynulé sezóně Czech (Off)Season jako prvního ulovili druhého muže Enduroserie a nejúspěšnějšího Čecha v evropské EES, bývalou 4X, teď kompletně #endurospecific ikonu, Přému Tejchmana.




Finálový závod EnduroSerie v Mostě



DK: Ahoj Máš za sebou docela úspěšnou sezónu, velmi dobře jsi zajížděl ve světě i v českým enduru. Jaký máš z letošního roku pocity po výsledkový stránce, v ČR jsi bohužel moc vítězství neposbíral, většinou musela „stačit“ bedna? Jsi jezdec, kterýho mrzí druhý místa, nebo bereš bednu jako úspěch?
PT: Řekl bych, že letošní rok byl úspěšný po všech stránkách. Některé závody se povedly více, některé méně, hlavní je, že jsem sezónu zvládl bez vážných zranění a to i po dost nepříjemných pádech a nasbíral jsem hodně cenných zkušeností do příštích let.
Druhé místo v českém enduru je super umístění. Neřekl bych, že bedna „stačila“. Být na stupních je vždy úspěch a já byl 2× první, 2× druhý a jednou třetí. Dva závody jsem si prohrál svojí vlastní vinou a třeba na Špičáku ten začátek byl už vyloženě extrémní shit (O Špičáku konkrétně o něco níže v sekci „co fakt nechceš, aby se ti stalo na enduro závodě“). Když se zaměřím na moje působení na české scéně a ohlédnu se za ní, byla to dobrá a úspěšná sezóna. Když se kouknu na tu zahraniční, ta pro mě byla ještě lepší a hodně motivující do budoucna. Rezervy tam samozřejmě byly, tak příští rok se uvidí, kam se to posune.




Ischgl – zima jako v Rusku, ale za ty výhledy a parádní tratě to stálo



DK: Když jsi na to narazil, dost jsi jezdil do světa, co pro tebe bylo ohledně závodů priorita?
PT: Už před sezonou pro mě byly prioritní závody v zahraničí a uplynulá sezona předčila moje očekávání. Zahraniční enduro má trochu jiný styl, než co se jezdí u nás, navíc je každý závod úplně jiný a je těžké se na jednotlivé závody připravovat dopředu. Ještě k tomu, když to byla moje první sezona a neznal jsem vůbec místní terény. Všechny závody byly něčím specifické, každému sedí něco jiného a člověk musí ukázat všestrannost. Já už vím o spoustě nedostatků, co budou chtít pro 2015 vyladit. Ale přes zimu je dost času…
I příští rok pro mě budou pořád priorita zahraniční závody, hlavně EWS a EES.

DK: Vidíš, byla to vlastně tvá první enduro sezóna, jaks dostal nápad vrhnout se na enduro? A co příprava, přecejenom, skok z 4× jezdce, sprintera na vytrvalce není úplně zadarmo
PT: Zkusil jsem si loni pár závodu a nějako mi to přirostlo k srdci. Byla to pro mě po krachu 4× nová a úplně odlišná výzva. Předělat se ze sprintera nebylo vůbec jednoduché, přes zimu jsem shodil přes 8 kg a i po celé sezoně na tom pořád nejsem s vytrvalostí tak jak bych si představoval.

DK: Takže pro příští rok ještě víc silnice a kopců?
PT: Po zkušenosti z Finale Ligue (EWS) z toho tuhle zimu asi neslezu:) Rozhodl jsem se navíc nenechat nic náhodě a s tréninkem mi pomůže jeden z nejlepších ČR trenéru.

DK: A už máš nějaký tréninkový plány? Jak se trénuje na světový enduro, prozradíš něco?
PT: Zatím ještě nic konkrétního nemám, vše se ještě ladí




Trénink na DH trati v Saint Maxime



DK: Jak vypadá tvůj den teď, takhle chvilku po konci sezóny?
PT: No v pondělí mi začla příprava, ale ještě ji ladím s trenérem. Jinak po sezoně největší pohoda užívám si trailsů, motorka atd.

DK: A motorka jenom pro zábavu nebo je MX dobrá příprava nejenom pro sjezd ale i pro Enduro?
PT: Mám to jako srdcovku ale i kvůli tréninku rukou. Letos jsem tomu teda moc nedal tak snad to bude příští rok lepší.




Vítězství v Kopřivné, na jednom z nejlepších enduro závodu v Čechách



DK: Co jiný metody přípravy, koukal sem ze skládáš sjezďáka. Budeš na něm jenom ladit techniku na enduro nebo máš v plánu i DH závody?
PT: Sjezďák bude jen pro zábavu, ale kdyby náhodou někdy nebylo enduro a byl závod ve sjezdu, moc rád prověřím co to dokáže. Hlavní pro mě je enduro ale možná mě uvidíte jet i DH závody na enduro kole v rámci tréninku na zahraniční tratě.

DK: Jak zatím vypadá tvůj kalendář? Co pro tebe bude vrchol sezóny? A co všechno budeš objíždět?
PT: Priorita je pro mě jasně EWS a EES chtěl bych obě série objet celé, tak snad se mi na to podaří získat finance. A zbytek roku doplnit českými závody. V přípravě jsou také různé foto projekty ze zahraničí.




Podzimní hecovačky s backflipem / Crash diky utrženému vršku zatáčky na Marosaně.



DK: Takže se chystáš i na ty závody EWS co nebudou v Evropě?
PT: Chtěl bych, bude to záviset jen na financích.

DK: Když jsme u toho ježdění do světa, máš možnost srovnávat českou a světovou enduro scénu, jak bys hodnotil závod u nás ve srovnání se světem?
PT: Myslím, že české enduro je na naše poměry hodně slušné. Nemůžeme srovnávat Alpy a kopce u nás ale i přesto se v ČR podařilo udělat náročné a super enduro závody. Jen se u násjezdí trošku jiný styl.

DK: V čem je jinej?
PT: Nevím jak to specifikovat, prostě jiné, minimálně se v EWS jezdí mnohem rychleji :)




Šumavský Špičák 3. RZ hodně parádní



DK: Ještě na konec, co bys poradil lidem, kteří se chystají letos naskočit do kolotoče endura nebo nějak motivoval ty co, se nemůžou odhodlat?
PT: Je to hrozně kamarádský sport a závody u nás se rozhodně dají zmáknout i bez milionu najetých km.

DK: A trochu postrašit, co nejhoršího se ti letos na závodech přihodilo?
PT: No na Špičáku jsem musel hodinu před startem stihnout přezout zadní bezduši a dále vyměnit hadici a odvzdušnit Reverba. Na startu prologu přetrhnout řetěz, tím si ohnout zub na kazetě, na to přijít až cestou nahoru k první RZ, rovnat kazetu kamenem a jako finále dát 2 pády na 1. erzetě prostě nechceš.




První vítězství v enduru na Ještědu



DK: Jestli chceš poděkovat sponzorům, máš prostor, a ještě bonusová otázka, kolik sagu doporučuje Přemek Tejchman na enduro závod?
PT: :D Sagy nejdou říct takhle jednoduše, jelikož každá značka to má jinak. Taky se to odvíjí od náročnosti tratě.

DK: Kecáš, slyšel sem že foukáš tak tak 10% :D
PT: Ne, to zase ne, foukám tak 15%, záleží hodně na trati :).




První zahraniční enduro závod Super Endura v Sestri Levante



DK: A zde je prostor pro závěrečnou děkovačku
PT: Obří díky patří mým sponzorům, Commencal, SR Suntour, Odi, Fakeer Energy Drink, POC, Mavic, Manobike, Hayes a Answer, bez kterých bych určitě nebyl tam, kde jsem. A další obří díky patří mé mamce a samozřejmě i lidem co mi fandili ;)



Kdo chce o Přémovi vědět více, naladí si jeho facebookovou stránku.

Diskuze

  • anonymní uživatel RB 12.11.2014 v 8:11

    Tenhle kluk fakt umí!

  • anonymní uživatel pytlík 12.11.2014 v 9:07

    a jak se ti líbilo polsko? stojí za to tam jezdit?

  • anonymní uživatel panter 13.11.2014 v 15:28

    přema kecá tlumiče má nabušený jak na 100kilovího chlapa :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí