Pedály MAGLOCK - hledání problémů tam, kde nejsou?

Autor: Keli, vydáno: 20.11.2014

Na crowdsourcingovém serveru Kickstarter se objevil nový projekt oprašující systém magnetického přichycení boty k pedálu. Pedály MAGLOCK by měly fungovat téměř jako klasické nášlapné pedály, ale bota není s pedálem mechanicky spojena, spojení je pouze skrze magnetizmus.





Výrobce MAGLOCKu Dave Williams označuje svoje pedály jako novou revoluci na poli produktů pro horská kola, ale je třeba říci, že myšlenka rozhodně není původní. O podobné řešení se již pokoušelo více výrobců, ale jejich produkty se neprosadily. Mimochodem první „magnetické“ pedály spatřily světlo světa už v roce 1896.





Proti použití magnetů hovoří zcela přesvědčivě jejich váha, u MAGLOCKu tomu není jinak, pár prototypových pedálů váží 1540 gramů, bez magnetů je hmotnost 890 gramů. Samozřejmě pokud se dostanou pedály do hromadné produkce váha se dostane zcela jistě dolů, tvar klece z 6061 hliníkové slitiny půjde jistě optimalizovat, ale hmotnost magnetů (650 gramů) stáhnou asi těžko.





U většiny běžných nášlapných pedálů je samozřejmostí nastavování vypínací síly, u magnetu si těžko zakroutíte kolečkem, takže řešením je pouze použití menšího množství magnetů. Mimochodem maximální síla, kterou magnety docílí je cca 50lbs tj. cca 220N, no prostě to udrží jen 22 kilogramů. Takže zapomeňte na nějaké silové šlapání do kruhu…





A jaké jsou výhody magnetického spojení? V první řadě jednoduchost „nacvakávání“, nemusíš se trefovat kufrem do zámku, stačí se přiblížit a ono se to chytne. Další výhodou je snadné vystupování, nestane se ti, že nevycvakneš, protože tě mimo sílu magnetů s pedálem nic nespojuje.





Pokud byste chtěli výrobce podpořit a pedály MAGLOCK si zakoupit, nachystejte si minimálně 150 dolarů a zapojte se do Kickstarteru.

Pokud máte po přečtení předchozích článků na jazyku stejně jako my otázku „k čemu je to dobré?“, tak na to nedokážeme odpovědět. Magnetické spojení u MAGLOCKu těžko může konkurovat klasickým nášlapům, především kvůli minimální síle, kterou pedál botu drží. Váhově jsou pedály také zcela mimo, hmotnost je násobně větší ve srovnání jak s clipless, tak platformovými pedály. Komentovat piny vyrobené z klasických šroubů s válcovou hlavou asi ani nemá smysl. O to víc je zarážející, že tento produkt dostal ocenění Kickstarter Staff Pick…

Diskuze

  • anonymní uživatel ID 20.11.2014 v 6:54

    kentus!

  • anonymní uživatel Bersekr 20.11.2014 v 7:30

    na Kickstarteri boli uspesne uz aj vacsie blbosti...

  • anonymní uživatel assulus 20.11.2014 v 8:38

    magnet v nábách, magnet na pedálech, co bude příště?

  • anonymní uživatel syfilus 20.11.2014 v 8:42

    shitstarter.... příště budou magreticky kotvený komponenty... už nikdy nic nezlomíte ani neohnete, pouze odtrhnete... nevýhodou bude 500kg navíc

  • anonymní uživatel hoffman 20.11.2014 v 9:14

    toľko práce ...

  • anonymní uživatel peto(dude) 20.11.2014 v 9:44

    No ale ten koment na tie sruby si si mohol odpustit. Ked sa na to divam nenapadlo by ma tie sruby povazovat za piny. Tie sruby su proste stale len sruby ktore maju drzat na mieste tie farebne komponenty a ocelovy plat kryjuci magnety. Ides keli. Daaavej daaal. Proste tie pedale niesu dost velka hovadina nato, aby si voci nim vyzeral nejak extra inteligentne. Ale pobavilo. Jak obsah clanku tak aj autor.

  • anonymní uživatel syflus 20.11.2014 v 9:56

    peto(dudek): šrouby určitě slouží i k fixaci krycích částí pedálů ale vsadim se že jejich primární účel je zabránit noze aby se na magnetických plochách pootáčela - slouží tedy hlavně jako piny a na to maj rozhodně směšnej tvar hlavy

  • anonymní uživatel bok 20.11.2014 v 10:19

    verze 2.1 už bude mít kolem středu namotanou cívku pro zesílení účinku

  • anonymní uživatel hoffman 20.11.2014 v 10:24

    potom by som to už na oceláka nedával

  • anonymní uživatel Bersekr 20.11.2014 v 11:48

    Na nakrese od autora navrhu su 4 sruby okolo stycnej plochy pedalu s botou oznacene ako PINS. Osobne si ale myslim, ze ich ulohou je branit v pohybe nohy do boku samotnou vyskou sruby, a nie tym, ze sa ma pin zakusnut do gumovej podrazky.

  • anonymní uživatel stan (stan.mi (a) centrum.cz) 20.11.2014 v 12:39

    mě se podle obrázku zdá, že na tom nemají použitý nejsilnější magnety. Kdyby dali neodymový (takový ty, co vypadají jak pochromovaný), tak by mohli redukovat váhu dost významě, nebo naopak přidat ůčinnost držení.

  • anonymní uživatel odrazka (petrmikulasek (a) seznam.cz) 20.11.2014 v 17:28

    Nepotřebujou neodymové magnety elektrické napájení? Nevím, každopádně pedály co mají přez 1,5kg nebrat...

  • anonymní uživatel stan (stan.mi (a) centrum.cz) 21.11.2014 v 6:30

    odrazka: nepotřebujou

  • anonymní uživatel peto(dude) 21.11.2014 v 10:32

    No, ked to tak vezmeme, ze tie 4 vnutorne sruby su nato, aby ako pise bersekr a syflus sa chodidla na pedáloch neotacaly tak mi ten tvar hlavy sruby vôbec nepripada taky spatny. Netvrdim, ze je idealny, ale zas tak mimo od svojej funkcie nesmeruje. Zato cely koncept pedalu uz hej. A to, ze nazvali tie sruby pinmi mi nieje vôbec divne a ani smerodatne, ked vidim, ze co za netvora to navrhli.

  • anonymní uživatel jandys (jandajan93 (a) gmail.com) 23.11.2014 v 19:13

    Já to beru jako dobrej nápad, kterej má ale ještě hodně daleko k dokonalosti. Vždyť i vzhledově to vypadá jako prototyp. Být to nižší, lehčí a s dořešenýma pinama...no a samozřejmě chybí logo předražené značky.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí