Czech (off)Season: Lukáš Rico Šplíchal

Autor: Keli, vydáno: 9.12.2014

Rico, tedy Lukáš Šplíchal je nepřehlédnutelnou postavou české sjezdové scény. Začínal na pevňáku a postupem času se vypracoval k absolutní české špičce. Jednoho z největších dříčů, ale i talentů jsme vyzpovídali v dalším díle nepravidelné rubriky Czech (off)Season.



dkey: Co ta tvoje sezóna, byla nejlepší v kariéře?
Lukáš Šplíchal: Zdarec! Docela si myslím, že by se dala srovnat se sezonou loňskou. Myslím, že je docela jedno jestli první nebo druhé místo v Českém poháru, když ve světě to pak vypadá úplně jinak  Každopádně to pro mě byla dobrá sezona! Podíval jsem se na Mistrovství světa, kde jsem asi zásadně změnil svůj pohled na mé závodění.





dkey: Který výsledek je pro tebe důležitější první výhra v Českém poháru ve sjezdu nebo celkové vítězství?
Lukáš Šplíchal: Výhra Českého poháru ve Špindlu pro mě byla určitě silnější. V cíli jsem si vzpomněl na dobu někdy před 6 lety, kdy jsem jel Špindl ještě na pevňáku, 2 lidi mě předjeli a ruce mi vypadávaly z řídítek už v půlce trati… Tehdy stáli na bedně úplně jiní střelci a mě asi ani nenapadlo, že bych tam někdy mohl stát já. Asi to všechno beru trochu jinak než ostatní, ale takové věci mi dělají radost a posunují mě dál!





dkey: Mistrovství světa, humbuku kolem něj bylo mnoho, především před. Jaká byla tvoje reakce, když jsi se dozvěděl, že nemáš jet?
Lukáš Šplíchal: Docela jsem se nasral! Vůbec né kvůli tomu, že má jet Datel, ale kvůli tomu, že mi repretrenér už v Koutech na MČR řekl, že mám účast jistou, takže jsem se začal podle toho zařizovat, obepisovat sponzory, trénovat a poté mi chvíli před odjezdem přijde e-mail, že nejedu… Se vším jsem sekl a bral sezonu za ukončenou. Nakonec se však Datel svého místa vzdal a tak jsem jako první náhradník dostal možnost jet.

dkey: A samotné mistrovství? Byla to velká zkušenost?
Lukáš Šplíchal: Obrovská zkušenost! Poznání nové země, nejtěžší a zároveň nejlepší tratě co jsem kdy jel a zážitek na celý život! Jako repre jsme se měli jako v bavlnce. Milan Suchomel zařídil všechno jak nejlépe mohl, takže tímhle směrem určitě žádná stížnost.





dkey: Byly slyšet i názory na to, že jsi závodní jízdu po pádu vypustil a jel pro diváky. Tvoje triky na skocích a ve srovnání s tím jízda bez řetězu Mulallyho.
Lukáš Šplíchal: V závodní den jsem měl fakt perfektní náladu, tréninkové jízdy vyšly přesně, jak jsem chtěl a na závod jsem se moc těšil! Horní lesy mi vyšly jako nikdy jindy, pak obrovský road gap a jednoduchá ale dost rychlá zatáčka ve které jsem to prostě přesral a položil. Pro ty, kteří si myslí, že jsem to potom už vypustil bych ještě podotkl, že když jsem se to potom snažil ještě napravit tak hned v dalším lese jsem to zazdil podruhé. Pak už to moc nemělo smysl… měl jsem takový svůj osobní cíl TOP 50, ale určitě jsem měl i na lepší výsledek. Bohužel, dopadlo to jak to dopadlo a tak jsem chtěl alespoň něco vymyslet v tom cíli. Chvíli jsem uvažoval nad bekem, ale skok neměl na odrazu rádius a zase až takový flipař nejsem, abych to dával z rovného odrazu. Tak jsem tam alespoň zamával rukama, abych alespoň potěšil oko divákovo…





dkey: Jak sháníš peníze na závodění, přeci jen bydlíš v Hukvaldech, severní Morava to není příliš bohatý kraj?
Lukáš Šplíchal: Severní Morava je boží! Myslím, že tenhle problém řeší většina závodníků z celé republiky. Hodně mi pomáhá naše obec HUKVALDY a taky firma Velkoplošnýtisk.cz. Dále bych tímto chtěl poděkovat i mým dalším sponzorům a to jsou firma Katmar.cz, která mi dodává materiál, o mé civilní oblečení se mi teď stará Meatfly (Díky Filipe!). Mé onboardy můžete sledovat díky perfektním kamerám Drift, luxusní trakci zajišťují pláště Maxxis, kvalitní vedení řetězu provádí napínák od Manobike, nohy mám v suchu díky ponožkám Moose a doplňky stravy mi dodává Reflexnutrition. Všem patří velké díky za spolupráci v letošní sezoně a doufám, že budeme pokračovat i nadále! Díky!





dkey: V současné době jezdíš už dlouho za Grafobal, budeš pokračovat nebo se připravuje nějaká změna?
Lukáš Šplíchal: Připravuje se změna. Spíše už je uskutečněná. Grafobal team byl určitě super a posunul mě hodně dopředu. Zdeněk Florián pro to dělá fakt dost, dokáže pro kluky z teamu sehnat všechno, co potřebují a hlavně je dostane na zahraniční velké závody za což mu patří díky. Bohužel už jsem v tomto teamu neviděl žádný posun, takže jedinou možností byl přestup. V příští sezoně pojedu pořád na mém milovaném Mondrakeru Summum a přibude k němu luxusní BMX od firmy Katmar za což jsem velice rád! S Katmarem spolupracuji už od doby co na Mondrakeru jezdím a jsem spokojený. Team vznikne zbrusu nový, zatím nebudu prozrazovat detaily, ale myslím, že to bude velké! Každopádně určitě po novém roce přijde představení našeho teamu…





dkey: Popis nám trochu tvůj trénink, jsi známý jako obrovský dříč a extrémně dobře fyzicky připravený jezdec. Jak to děláš?
Lukáš Šplíchal: Postupem času jsem se dostal do stádia, kdy mě trénink prostě baví. Bavím se když jsem v posilovně, na bazéně, když běhám a samozřejmě nejvíc jsem rád, když vyrazím s kámošema na hory nebo na kolo, a je jedno jestli je to silnice, sjezďák nebo bémo, pořád mě to všechno prostě baví! Letos jsem si dokonce vyzkoušel i český pohár v běhu do vrchu a zjistil jsem, že na tom nejsem až tak úplně špatně  Jediné co mi přináší velký odpor je trenažér, ale bohužel, v našich podmínkách je to nezbytná součást zimní přípravy.





dkey: Jaký máš názor na enduro, závodní enduro? Je to disciplína pro vysloužilé sjezdaře nebo plnohodnotný bikové odvětví? Uvidíme tě někdy na trati endura?
Lukáš Šplíchal: Enduro se mi líbí, ale jeho závodní pojetí jsem ještě neměl možnost si vyzkoušet. Ještě jsem vlastně ani na pořádném enduro biku ani neseděl, takže nemůžu moc posoudit. Pevně ale věřím, že se jednou na nějakých enduro závodech objevím.





dkey: Co té nejvíce brzdí? Co musíš změnit, aby jsi se stal ještě rychlejším? Psychika, technika jízdy nebo samotná technika?
Lukáš Šplíchal: Hodně mě brzdila psychika, ale už jsem na tom dost zamakal a myslím, že je to lepší a lepší. Hlavně bych chtěl už co nejvíce objíždět velké závody v zahraničí ať z toho nejsem takový vyhukaný, když dojedu jednou za rok na svěťák a čumím jak péro z gauče… Příští sezonu chci celkově pojmout úplně jiným způsobem než do teď.





dkey: Když jsme u techniky, budeš sedlat sjezďáka na 27.5" kolech nebo zůstáváš u klasiky?
Lukáš Šplíchal: Budu sedlat novinku od Mondrakeru na 27,5 kolech. Už letošní sezonu jsem párkrát 27,5 kola nasadil a je to určitě krok kupředu…

dkey: Cíle na příští rok jsou?
Lukáš Šplíchal: Co nejlepší umístění na Světových a Evropských pohárech, Kvalitní výsledek na MČR a nominace na MS.



Díky za rozhovor a držíme pěsti ať vše vyjde podle představ.



Foto: archiv Lukáše Šplíchala

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel O´Neill 9.12.2014 v 14:24

    Největší respekt! Držím palce v příští sezoně, a ať to lítá!!! :)

  • anonymní uživatel Holy 9.12.2014 v 19:11

    Chvíli jsem uvažoval nad bekem, ale skok neměl na odrazu rádius.... jinej pán!! :D každopádně respekt chlape! Drž to v plným a hlavně ve zdraví! ;)

  • anonymní uživatel RB 10.12.2014 v 15:28

    Jen tak dál.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí