Czech (off)Season: Tomáš Kutin

Autor: Čert, vydáno: 5.1.2015

Dalším pánem, kterého jsme vyzpovídali do rubriky Czech (off)Season je Tomáš Kutin. Závodník, týmový kolega českého enduro suveréna Jiřího Fikejze, ale také tvůrce rámů SingleBe. Tak neváhej a čti Čertův rozsáhlý rozhovor.







dkey: Zdar! Od posledního rozhovoru utekla jedna sezóna, pro tebe druhá v „profi“ #enduro pelotonu. Jak bys ji pro začátek shrnul?
Tomáš Kutin: Čauec! Letošní sezónu bych díky několika zraněním shrnul jako sinusovku : ) Nicméně i přes všechny ty zranění sezóna dopadla víceméně dobře a to nejen z teamového hlediska, ale i osobně jsem s nějakými výsledky spokojený.





dkey: S nějakýma? A s jakýma výsledkama je nespokojenost?
Tomáš Kutin: Tam, kde jsem díky jezdecké chybě nebo pádu skončil těsně čtvrtý.. to znamená Sušice, Špičák, Kopřivná.. : )





dkey: Takže tuhle zimu tě čeká spis ladění techniky než nějaký super objemy?
Tomáš Kutin: Zimní příprava probíhá stejně jako ty předchozí. Když to jde tak jezdím na kole, a zatím to jde, jelikož není extra zima. Mám crossku, na které mne to baví, když je totální marast a je to hodně slippery a starýho favorita s převodem 45×16. Na tom nabírám sílu, kterou ve svým věku rychlostí už nenahradím : )
Samozřejmě všechno na galdách. A teď mi přistál na stole ještě Author EXE, na pumptrack a do města, ale s pumptrackama musím opatrně : )))





dkey: Nijak extra techniku dolekop.com nehrotíš? Myslím na sjezdovějších kolech než je favál :)
Tomáš Kutin: Na to bude čas na jaře. Teď to nemá moc cenu hrotit, člověk je ztuhlej a gumy nefungujou : )





dkey: Pořád teda platí to, že závoďák seš skoro „nechtěně“ a ani tak netrénuješ, jakože spíš jezdíš, protože tě to baví? Nebo nějaký shrnutí sezony proběhlo a víš přesně, co bys do příští naladil?
Tomáš Kutin: Trénuju protože mne to baví a obecně věci dělám rád systematicky a to platí i o tréninku.. jinak je to házení hrachu na zeď. Ale samozřejmě nejsem profík a jsem dost limitovaný časem. Takže lék na sezónu 2015 je více jezdit… rutinu neobejdeš : )





dkey: A cíle na 2015?
Tomáš Kutin: Něco už konečně vyhrát, ku*va : )

dkey: A už máš nějak sestavenej kalendář?
Tomáš Kutin: Tak pojedeme určitě etapák Trilogy, pak něco ze Sram série, zkusíme něco v Polsku a možná Megavalanche (tím jsem se vyvaroval otázce zda už konečně pojedem něco venku a nebudem dělat jednooký krále…) a z českých serií nepojedem všechno. Nejde to všechno zvládnout.. alespoň ne u mne. Obdivuji třeba Přemka, který toho letos objel letos fakt miliardu a navíc na totál vypráskaným kole.. (sorry kámo, hehe). V pondělí si s lídrem sednem a budem právě kalendář a plány na 2015 dávat dohromady.





dkey: A nějakej zimní výlet za teplem na nasátí Evropskýho endura ještě před sezónou nechystáte?
Tomáš Kutin: Jirka pojede do tepla na silniční objemový trénink. Já nepojedu, kvůli rámům nemohu. Naštěstí já mám opravdu rád nečas #englishweather a bláto… takže zůstávám zde a na jaře dám jen nový ložiska do favorita… : ) Dám si asi jen jarní soustředko v Jeseníkách a v dubnu chcem jet za klukama do Krušek.





dkey: Takže soudím že SingleBe se rozjelo, jedete teď výrazně víc než třeba loni?
Tomáš Kutin: Letos sme udělali 45 rámu (nechtěně sem si tím splnil číslo, o kterém jsem vloni mluvil.. : ) ) vloni asi 25. Nemyslím, že v 2015 jich uděláme 70.. trochu by se začal ztrácet luxus tohoto statku : ) a ani to kapacitně zatím není možné. Už letos to bylo někdy hraniční, můžou přijít nemoce zranění nebo další negativní aspekty, které výrobu ovlivní a lidi pak nadávaj na termíny atd… to se pak tady dozvíš pod článkem…





dkey: A jací zákazníci k tobě chodí? mají už jasnou představu a diktujou nebo máš většinou volnější ruku?
Tomáš Kutin: Většinou chodí zákazníci co mají nějakou představu, nebo vycházíme z kol, co už někdy vlastnili, z posedu atd, poladíme mouchy aby nový rám byl přesně podle představ. Nebo pak přijdou zákazníci co nemají moc zkušeností, nebo nemají čas nad tím pátrat a mají prostě jen představu o určení kola a budget : ) A těm já pak mohu hodně poradit a to i díky zkušenostem ze závodů atd…víme jakej setup je dobrej, co je spolehlivé a co funguje dobře i za přijatelný peníz. A vyjímečnou kategorií jsou perfekcionisti, který ladí opravdu detaily… a já jsem bohužel takovej dobrák, že většinou naslouchám i na barvu ventilků…





dkey: A všechny rámy co děláte, jsou na objednávku, nebo si občas uděláš rám „pro radost“ případně reklamní účely?
Tomáš Kutin: Všechno je na objednávku. Pro radost byla letos jen rock'n rolla, na který jsem si na konci focení zlámal ony ruce a než sem ji stačil dát do Vela na test tak sem ji prodal : ))))





dkey: Zpátky k závodění, je ne co na co se příští rok fakt těšíš? Kromě dalších šancí na vysněnou výhru samozřejmě.
Tomáš Kutin: Těším se na jarní natáčení, které by mělo částečně proběhnout v oněch zmíněných kruškách. Těším se taky, až budem ladit Patrioty Evo 2015, jelikož osobně mi Evo oproti sériovce 2014 sedí o hodně víc a díky více #endurospecific geometri je to opravdu dobrý enduro nářadí. A musím říct, že my se prostě v těch kolech rádi hrabem… rádi si to ladíme ku obrazu svému tak, abys v to měl stoprocentní důvěru. A možná se už těším i na závody (i když možná se ptáš brzy, heh) .. přece jen za ty dvě tři sezóny si uděláš nějaký kamarády a pokecáš o tom, co bylo nejvíce #endurospecific od posledního závodu : ) … A cestovaní s Jirkou je vždycky dobrý.. myslím, že letos už si budem cestování krátit laděním setupů 2017 možná i 2018 : )





dkey: A zbývá vůbec něco na co se netěšíš? :-)
Tomáš Kutin: Nětěším se na závody : ))))))))))))))
Závody jsou speficický… člověk se netěší a pak zjistí, že ho to stejně baví i když je to prostě bolest : )
dkey: Ses závoďák k pohledání, když o závodech mluvíš takhle hnusně tak se nediv, že sbíráš brambory :)





dkey: Jinak co podpora enduroteamu na příští rok, zůstává všechno při starým nebo nějaký novinky?
Tomáš Kutin: Tak opět bude hlavním partnerem Author (by AGLab) a doufáme, že i ostatní důležití partneři jako bikestrike.com, progress cycles a cyklomax s námi zůstanou i v roce 2015. Některá jednání právě probíhají nebo probíhat budou, takže teď přesně nemohu říct. Nicméně bych všem rád poděkoval za letošní podporu a doufám, že jsme výsledkama nebo výstupem nezklamali. Ještě bych rád podotkl, že nabíráme do teamu další dva závodníky tělem i duší a to Ondru Zeleného a Zdendu Hendricha, dva zkušený matadory : ) s kterýma si rozumíme hodně i po lidské stránce.





dkey: A budete se jmenovat porad enduroteam nebo ex-xcteam featuring JF? :D
Tomáš Kutin: Jednotnej nebude. Kluci asi pojedou všechno u nás. Minimálně komplet enduroserie.cz. Ondra zase zkusí vyhrát nějaký pohár nebo dres v XCčku Masters. Jmenovat se budem stejně : )





dkey: Kdyžs nakousl spolupráci s autorem a ladění setupu, jak hluboko už v procesu už jste? A můžete mluvit jenom do endura nebo do všeho?
Tomáš Kutin: Tak Jirka se dost podílel na vývoji Eva a na tom jak je osazené. Nicméně my můžem něco říkat, ale druhá otázka je kolik co stojí a jaký další smluvní vazby jsou s dalšíma subdodavatelema osazení. Tohle je už vyšší hra. U velké firmy to není tak flexibilní a ani to nejde, aby enduroteam řekl, že na Patriotech Evo 2016 bude 1×10 protože to stačí : ) .. Ale jsem rád, že máme s Járou Spacem vybudovanou už takovou důvěru, že s náma některé klíčové věci řeší.





dkey: nějaká motivační záležitost na závěr? Čím bys nakopnul někoho, kdo pořád ještě neví, jestli příští rok závodit?
Tomáš Kutin: No samozřejmě sloganem, že enduro je pohodové závodění s partou kamarádů …, což tedy neplatí.. protože přece nikdy nezávodíš „napohodu“, heh. Ne, teď vážně.. určitě bych rád všechny pozval na české endurové závody. Organizátoři se snaží pro nás dělat maximum a každý závod je dobrá lekce, která prověří jak technickou tak fyzickou stránku jezdce. Prostě pokud jde někomu o to aby se zlepšil po obou stránkách tak závod je dobrým ukazatelem, otevře nám všem oči, kde jsme a kde by jsme chtěli být …!





dkey: jo ještě sem zapomněl, co děláš, když máš offseason, na co ses po roce závodění těšil?
Tomáš Kutin: Těšil jsem se na podzimní cochcace s kámošema (cochcace je myslím termín z běžkování, trénuješ jezdíš prostě jen tak) Ale jak jsem si v Mostě naštípnul lopatku tak sem si naordinoval sám několik týdnu bez kola a zařizoval jsem si dílnu v areálu BEFI (firma pana Fikejze, moc dík!) Takže cochcace přišly až déle .. krásné období roku, prostě jezdíš s kámošema jen tak, co tě právě baví a na čemkoliv. Dobrý je když počasí drží a na kole vydržíš co nejdéle. Tak na to jsem se těšil asi nejvíc a taky na to, že budu více doma se svou partnerkou.





dkey: Tak dík moc za tvůj čas, do příštího roku hodně štěstí a hlavně už ku*va vyhraj!! :D
Tomáš Kutin: heh, moc díky za rozhovor a uvidíme se na závodech : )





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel O´Neill (kid4 (a) seznam.cz) 5.1.2015 v 14:57

    Borec!!! Držim palce v příští sezoně a SengleBe ať vzkvétá. :)

  • anonymní uživatel RB 5.1.2015 v 16:19

    +1

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 6.1.2015 v 7:38

    Krásný kola, ať to jezdí!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí