reklama

Czech (off)Season: Honza Ofner

Autor: Keli, vydáno: 9.2.2015

Do dalšího dílu po sezónního, nyní možná spíše již předsezónního rozhovoru jsme si pozvali Honzu Ofnera, Ofíka, který má pod palcem, jakožto vrchní shaper, nejlepší český bikepark v Čechách i na Moravě – bikepark na Špičáku.





Dolekop.com: Bikepark na Špičáku je bez nadsázky mezi absolutně nejlepší bikepark v ČR. Je to snad jediný park, který snese srovnání se zahraničím. Není to svazující?
Ofík: Svazující určitě ne. Spíše motivační k tomu vyrovnat se konkurenci v zahraničí i v českých podmínkách

Dolekop.com: Biková sezóna je za námi a nastává čas na bilancování, jak rok 2014 viděli v bikeparku na Špičáku?
Ofík: Loňská sezóna byla z našeho pohledu určitě povedená. Počasí přálo skoro každý víkend, což bylo samozřejmě pak vidět na návštěvnosti, která se zvedla i díky nové rozhledně, která lákala nejen bikery, ale i veřejnost.

Dolekop.com: V mnoha další českých zimních střediscích zřejmě už pochopili, že letní provoz může vydělávat stejně tak jako zimní. Náklady na údržbu bikeparku jsou minimální ve srovnání se každodenním rolbování či zasněžováním sjezdovek. Bikeparků roste jako hub po dešti. Mají šanci se uživit na poměrně malém českém trhu?
Ofík: Těžko říct. Záleží na tom, jak se k tomu provozovatel postaví. Bez investic i v létě to samozřejmě nejde a také je důležitá údržba, která zabere nejvíce času, na druhou stranu zvyšuje stejně jako v zimě prestiž areálu a tratí. U nás se to daří a ohlasy a návštěvnost mluví sami za sebe.





Dolekop.com: A sledujete vůbec českou konkurenci? Má někdo našlápnuto k tomu, aby se k vám přiblížil?
Ofík: Konkurenci určitě člověk musí sledovat, aby byl v obraze, co se kde děje a vyrůstá nového. V Čechách je par dobrých bikeparků, ale vzhledem ke vzdálenosti od nás to nepovažujeme až za takovou konkurenci. Spíše dobře, že se tento druh sportu stále rozvíjí.

Dolekop.com: Kolik lidí se stará o provoz parku, kolik shaperů můžeme potkat na tratích?
Ofík: Provoz celého bikeparku zahrnuje samozřejmě od vedení, přes obsluhu vleků, kasy, půjčovnu, servis a samozřejmě údržbu bikeparku celý kolektiv lidí. V letní sezoně se jedná na lanovce a provozu okolo kolem 20 lidí. Před začátkem sezony pomáhají na tratích brigádníci a poté v plném provozu se o park stará jeden nebo dva lidi, kteří každý den kontroluju kvalitu tratí a opravy.





Dolekop.com: Jak probíhá tvůj den během bajkové sezóny jako hlavního shapera?
Ofík: Ráno musí proběhnout kontrola všech tratí, zda jsou sjízdné. Poté podle potřeb vyrážím na kopec na opravy klopenek, děr a podle času i výstavbě nových věcí, které člověka napadnou a dotváří tak zábavnost tratí. Pokud zbyde čas, tak proběhne i nějaká jízda, aby člověk taky věděl, jak to jede a kde je třeba něco doladit nebo předělat.

Dolekop.com: Co chystáte za novinky na letošní rok?
Ofík: Novinky bych zatím nerad prozrazoval. O většině se zatím jedná a čeká se na různá povolení. Určitě něco nového přibyde a bude se na co těšit. Poradím sledovat náš facebook, kde jakmile začne jaro, budeme průběžně informovat o všem, co se bude dít.





Dolekop.com: Čtenáře by určitě zajímala statistika, kolik bajkerů či bajkerem letos bikepark navštívilo?
Ofík: V letošním roce nás navštívilo přibližně 10 000 bikerů a bikerek jak z čech tak ze zahraničí.

Dolekop.com: V čem vidíte hlavní výhodu spolupráce s blízkým bikeparkem v německém Geisskopfu?
Ofík: Každá spolupráce je určitým přínosem. Pro nás je to návštěvnost německých bikerů a pro Geisskopf zase českých. Samozřejmě trvalo několik let získání vzájemné důvěry, ale nakonec se povedlo a spolupráce zatím funguje skvěle.





Dolekop.com: Jako jediný český bikepark jste již dlouho zařazeni mezi Gravity Card bikeparky. To je dost úspěch, přestože kopec na Špičáku patří spíše mezi menší. Takže to určitě není o velikosti kopce. Jak to vidíš ty?
Ofík: Gravity bikeparky je samozřejmě veliký úspěch. O velikosti kopce to samozřejmě taky trošku je, ale v podstatě nelze srovnávat české hory s rakouskými či slovinskými. To, že jsme zařazení mezi tuto špičku, je určitě pro nás velmi důležité. Tím, že splňujeme většinu požadavků, přes zázemí, servis, rozmanitost tratí a dalších služeb, se nám daří postupně rozrůstat a nabídnout tak více bikerům i ze zahraničí, kteří odjíždí většinou nadšeni, že v tak malých kopcích může fungovat tak dobrý bikepark





Dolekop.com: Nejdůležitější závod na Špičáku – iXS European Downhill Cup – je velmi kladně hodnocen v rámci celé série iXS. Co stálo za takovým úspěchem?
Ofík: Hlavním úspěchem je organizační příprava jak už před závodem tak i během a po závodě, kterou jsme při prvním ročníku zvládli skvěle a organizátoři nás oslovili i v dalších letech. Neobešlo by se to i bez spolupráce s dalšími subjekty jako např. Město Železná Ruda, Klatovy a celého plzeňského kraje. Další velmi důležitou složkou je zajištění bezpečnosti a spolupráce s místní horskou službou a zdravotnickou službou a policií ČR.

Dolekop.com: V roce 2013 se po dlouhé době jel závod Českého poháru ve sjezdu, loni jste již nenavázali. Co bylo příčinou?
Ofík: Pro nás to byla výzva jak přitáhnout také české závodníky k nám na kopec. Bohužel odezva českých bikerů nebyla tak veliká, jak se očekávalo a dále jsme nebyli spokojeni způsobem vedení a organizace závodu od pořadatele, který nás tenkrát oslovil. Lepší je udělat větší závod, kde organizačně proběhne vše bez problémů a areál tím získá dobré jméno než jen něco napůl.





Dolekop.com: Loni se na Špičáku jelo podruhé enduro v rámci Specialized Enduro Serie. Vidíte v této disciplíně budoucnost nebo je to jen chvilková móda? Postavíte „enduro“ trail?
Ofík: O enduro je samozřejmě čím dál větší zájem a je to dané tím, že si člověk vlastně může pořídit pouze jedno univerzální kolo jak na šlapání tak i na divočinu dolů z kopce. Z mého pohledu tato disciplína je u nás zatím na začátku a bude se určitě ještě rozvíjet. S enduro trailem do budoucna počítáme, ale to nezáleží jen na nás. Vzhledem umístění bikeparku v chráněné oblasti to není až tak jednoduché. Ale samozřejmě o všem už se jedná a uvidíme, jak to dopadne.

Dolekop.com: Co vlastně ty a kolo, jak jsi k ježdění přišel? Co je tvůj šálek kávy, kterou disciplínu by jsi označil za svoji nejoblíbenější?
Ofík: Na kole asi jako každej kluk jezdím od mala, přes bmx, horský až do teď, kdy díky práci jsem se dostal ke sjezdovýmu kolu a enduru. Baví mi asi všechno. Podle nálady. Někdy bikepark na sjezďáku a jindy radši vemu psa a endurko a jdu se jen tak projet na místní pěšiny.



Dolekop.com: Děkujeme za rozhovor a držíme palce ať jde stavba i údržba parku pěkně od ruky, množství návštěvníků stoupá a rychlost lanovky neklesá :)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Janík 9.2.2015 v 11:42

    Díky Ofíkovi za to co pro bajkery v ČR dělá...Špičák je pro mě už pár let srdcovka i když jsem projel i Whisler atd. rád se sem varcim

  • anonymní uživatel Vojta (valekvojta (a) seznam.cz) 9.2.2015 v 11:49

    Souhlasim, pro mě je Špičák u nás taky top

  • anonymní uživatel Pendejo 9.2.2015 v 11:53

    Špičák je jednoznačně top bikepark v ČR, ať už co se týče zázemí, atmosféry i kvality trailů. Už se těšim na novinky na příští sezónu!

  • anonymní uživatel Pavel Maaca 9.2.2015 v 14:15

    Ofíku, víc skoků prosím, to je jediný co Spicu chybí oproti zbytku GC, jinak opravdu nej park u nás. Jedinej trochu polet je první lavice (úzký dopad , přespotok, kterej dostal novou rozhazovací bouli, která spíš rychlost vezme než přidá(a dvojáček před ní je asi 2x kratší, než by měl bejt, a místo na 2. odpal tam určitě je), pak lavice dole, který maj DOST prudký a ÚZKÝ! dopady a když se chce člověk učit třeba whipy, tak neni problém dopadnout úplně mimo dopad, jak jsou lavice úzký... né že by to nešlo, ale...
    Pro mě jedna z nejzábavnějších lavic je maličká ale široká 3 točky před wallridem, náskok z louky do lesa, je příjemná a široká, tudíž na ní jde nejlíp blbnout v křivácích...

    Gravity Card a velikost kopce... Koukněte na Německej WinterBerg... je 3x menší než špičák!! Za den bez problému natočíte 30 jízd ( 4 minuty nahoru, minutu dolu :D) ale je tam 2x tolik tratí a super lanovka, že do GC patří.
    Doufám že jako konkurence zabojujou hlavně Kouty, myslím že je to největší konkurent, rychlá odpojovačka lanovka, super zázemí, krásný velký kopce okolo, hodně tratí na hlíně/kořenech (hodně podobná Mariboru), 0,5 km převýšení... Potom když srovnáte Kouty a třeba Bad Wildbad, kde se vozíte do kopce tramvají jak na Petřín, a na DH lajnu musíte ještě tlačit, tratě krátký, tak pak nechápu, proč tam Kouty ještě nejsou... (že by to kazila spíš dostupnost? Dálnice jen do Hradce a pak 130km okreskama?)

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 9.2.2015 v 14:50

    Všechna čest Ofíkovi, Špic je fakt zábavný. Ale furt je tam spousta nedostatků - křížení tratí bez určení přednosti jízdy. Úzké lavice (skoro všude), na ten přespotočák to furt neni ono. Na houpačce se člověk skoro zastaví, než se překlopí (njn mám 70kg :) ). Jinak všechno super, prosím o nějaký pořádný polety na příští sezonu. Díky, ať se daří!

  • anonymní uživatel Balanc 9.2.2015 v 15:04

    2 lutte: nebuď "umamraný" jako typický archeotyp čecha, ale buď rád, že Vám někdo dělá takhle dobře!! Špičák je super bikepark se vším všudy, každý si příjde na to své. A pokud se někomu něco nelíbí, ať si jde sám něco kopnout na svoje, podle hesla: "no dig no ride" a né že tady bude prudit do lidí, co vytvářejí hodnoty (oproti mě, který jen něco plácnul do diskuze:D )!!!

    Good JOB majster Hanys-je krása trestat tvé lajny!!! :THUMBS UP:

  • anonymní uživatel hoffman 9.2.2015 v 15:52

    trochu konštruktívnej kritiky nezaškodí ..

  • anonymní uživatel syflus 9.2.2015 v 15:53

    mně se na špičáku vůbec nelíbilo.... bylo hnusně, chcalo, pod zadkem HT, dopad do šutrů, výměna duše v bahně.... ale jinak by to mohlo bejt super :D :D :D

  • anonymní uživatel Janík 9.2.2015 v 17:57

    Jsem před čtyřma rokama jel Špic taky na pevnáku a neskutečně si to užil, je fakt, že bylo sucho a jelo lano...:)

  • anonymní uživatel Domíšek 9.2.2015 v 18:08

    Byl jsem i s přítelkyní a nemůžu si stěžovat :) Skvělá práce Ofíku!!!

    Ps: V tý hospůdce nad lanovkou by mohli mít lepší pivo :)

  • anonymní uživatel Janík 9.2.2015 v 18:14

    Ještě teda jedna věc...máte uplně super zázemí,servis, letos se mi tam vy...lo totálne kolo k nepoznání při dopadu z toho nejvyšího odpalu pod lanem a týpek, fakt kouzelník (ten menší -kvuli prémiím:)) mi ho dal zachvilku do kupy. Myslim že je potřeba chválit:)

  • anonymní uživatel Hernajz 9.2.2015 v 18:46

    všechno dobrý....Špičák dobrej, Ofík dobrej, traily dobrý, zázemí dobrý....ale za těch 8 let, co na Špičák jezdim jsem nepochopil, proč doprdele nemůžou dát králičí pletivo na dřevěný lávky.....za mokra tam lidi padaj pořád na držku......proto má u mě Špičák už tolik let "jen" 9,5/10...a možná by mohli něco udělat s tim lepenim za 80kč, snad panu provoznímu stačí marže 100% a nemusí být 200%. Chápu, že jsou na krámu předražený komponenty, má to svojí logiku - utrhl si třmen? tak nakup za xxxx u nás, nebo jeď do Sušice, kde to koupíš sice za xxx, ale půl dne v pr*deli. Proti tomu se nebouřim, je to tak všude - ale to lepení je fakt pěst na oko

  • anonymní uživatel slucky 9.2.2015 v 19:06

    No Špičák mám rád, co se týče zázemí super. Traily se mi taky líbí. Jinak souhlasím s klukama s tím, že některý skoky hodně úzký a chtělo by to pár větších. Pokud se tu srovnává s GC a evropsýma parkama trošku mi chybí pár větších skoků. Klidně někde stranou. Jediná věc co mi vadí je rychlost lanovky, v létě 17 minut nahóóóru! Do sezóny 2015 jen to nejlepší a ať se Špičáku a tobě daří.

  • anonymní uživatel štěpán 9.2.2015 v 19:07

    hernajz: www.cyklonaradi.cz/... jak jsi to psal o těch procentech marže?

  • anonymní uživatel Balanc 9.2.2015 v 19:53

    2 Hernajz: my co dobře víme si to s sebou vozíme! Konec tečka

  • anonymní uživatel Jan Marek (marekhonza00 (a) gmail.com) 9.2.2015 v 20:18

    Pro mě je Špičák srdcovka. Je to bikepark, kde je vždycky dobrá nálada ze strany pracujících. Paní na pokladně příjemná, kluk v servisu taky, lanovkáři se smějou a prohodí pár vět,pozdraví. Jezdí jsem kupa lidí, který nejsou zlý a rádi pomůžou, když se něco stane. Shapery vidím za bílého dne jak chodí a pracují,ty jsou taky příjemný! Jedinný,co mi teda chybí,tak je nějaká air lajna, jinak nemám co vytknout. Díky za tenhle skvělej bikepark, do sezony 2015 vše nejlepší! :)

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 9.2.2015 v 20:32

    Balanc: Psal sem delší koment ale nějak se mi to nevložilo tak jen zkráceně.
    Kluky co na tom dělaj nehanim, vim co ta práve obnáší, sám sem pár sezon shapoval bikepark. Nějaká odezva od riderů vždycky musí bejt, přece tam jezdíme utrácet peníze, tak nebudu mlčet když mě napadne návrh na zlepšní. ;)

  • anonymní uživatel Maara z Klaanova 9.2.2015 v 21:40

    Dobra prace! Diky vsem stavitelum, za to co pro tu ceskou scenu delaj. Spicak ma rozhodne nakroceno spravnym smerem ! Kopec neni vsechno. Coastal Gravity park je na polovicnim svahu. Zakladem sou skoky. Je mi jasny ze je to narocny (financne, stavbou, povoleni atd) ale kdyz se podari postavit dobrej trail s 20+ bezpecnejma ale zabavnejma skokama, vsadim boty ze dorazi cela evropa. Hodne stesti a dostatek sil a odhodlani do budoucna. Tesim se az se u vas po letech zase svezu!

  • anonymní uživatel Hernajz 9.2.2015 v 21:53

    tam maji park tool? co pamatuju, tak jsem nekolikrat dostal klasicky velo prelepeny stickerou, ale nechme to bejt, jde o detail. Parku a partě, která se o to stará jinak neni co vytknout

  • anonymní uživatel Mc (mcerik (a) seznam.cz) 9.2.2015 v 23:52

    17 minut? to bylo kdysi, teďko s 4!ma turistama na sedačce, který viděj asi poprvý lanovku a neuměj vystoupit je to 25minut i víc :( stačilo by je pouštět sedat jen po dvou, vysvětlit ať nahoře seskočí jeden vlevo a jeden vpravo a lano by mohlo jent fullspeed!

  • anonymní uživatel ondra simek (ondrej.simek.pb (a) gmail.com) 10.2.2015 v 2:05

    dobrej zisk :)

  • anonymní uživatel Scurf (martin.vladar (a) gmail.com) 10.2.2015 v 8:28

    Špičák je a bude pro mě nejlepší a nejzábavnější bikepark! Jezdíme tam téměř každou sezónu už 6let a to přes 550km daleko. I tak to stojí za to. Je to boží! Zatím nemám co vytknout, akorát možná jak už bylo zmíněno tak ty pletiva na více dřevách (klopka, wallride), to co tu někdo psal o cenách lepení, k tomu bych dodal, že nevím co je těžké si vše potřebné nakoupit před příjezdem a pak nemuset kupovat - lenost!

  • anonymní uživatel vondrus (vondrus (a) ionlyridepark.com) 10.2.2015 v 10:42

    Maara z Klaanova je priklad osvicenyho cloveka, Balanc je priklad debila :D

  • anonymní uživatel vondrus (vondrus (a) ionlyridepark.com) 10.2.2015 v 10:45

    Maaca: Bad Wildbad uz je z kola venku

  • anonymní uživatel RB 10.2.2015 v 11:45

    špičák je perfektní všechna čest, ale to křížení tratí je tam fakt o držku a když se zrovna potkají dva rychlejší jedinci je na průser fakt zaděláno( v plným to poslat mezi stromy není úplně fajn). Takže udělat značky, určit přednost a nebudu mít výtku.

  • anonymní uživatel Balanc 10.2.2015 v 17:03

    2 Scurf: lenost to je to slovo!

  • anonymní uživatel Balanc 10.2.2015 v 17:04

    2 vondrous: dik i bez tvych argumentaci proc! ;)

  • anonymní uživatel Maara z Klaanova 10.2.2015 v 18:34

    Jeste k tomu pletivu. Je dobry sluha ale zly pan. Kdyz na tom spadnes, funguje jako struhadlo. Tady ve Whistleru je ho fakt minimalne. Jen v nekterejch zatackach, kde ti to klouzne i kdyz se fakt snazis. Zbytek je o umeni jezdce, coz ma neco do sebe. A krizeni trati je tu jen oznaceno, stim ze se vyzivaj obe strany k prednosti. Takze je kazdyho odpovednost se tomu druhymu vyhnout.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 10.2.2015 v 19:44

    2 Mára z Klánova. Bohužel nemám zkušenost s US a CAN parkama, ale co jsem tak pochytil od kluků, který měli to štěstí a pojezdili tam, tak mají "lepší" dřevo, který něni taková ku*va klouzavá jako u nás. Je fakt, že to pletivo na Špičáku na několika místech chybí a taky jsem už kolikrát řval - přitom investice za materiál není velká ( tam stačí 200m čtverečních za 5 000kč ) Zranění bych se až tolik nebál, rozhodně míň, než když jedeš svižně a v zatáčce ti bez varování uteče zadek a letíš z lávky dolů.....to pak máš hubu plnou ku*ev a prdelí a ani pivo ti dole nechutná....

  • anonymní uživatel jakub 10.2.2015 v 19:56

    kápo di tuti kápi!AVE Ofíku!!!

  • anonymní uživatel H. 10.2.2015 v 20:07

    Na Spicak nejezdim od doby, kdy tam byly rolety na cely kolo a pan Hofik tam chodl jak mistr sveta amoleta. Asi jsem jedinek kdo to tam nezere;)

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 10.2.2015 v 21:03

    Ádoš: Cedr se to jmenuje a fakt to klouže míň. Narozdíl u nás se používá smrk nebo borovice, kterej je za vhlka pokrytej slizem.

  • anonymní uživatel štěpán 12.2.2015 v 7:44

    nazrál čas, kdy je ideální chvíle na vypsání soutěže o řád králičího pletiva. Ten kdo se dostaví s nejodřenějším ksichtem a nejpotlučenějším tělem na dřevěné překážce, bude obřadně zamotán do výše zmíněného materiálu. Výhodou dotyčnému bude, že může toto slavné pletivo stále vozit s sebou a před každou smrtelně nebezpečnou pasáží, si jej může nainstalovat aby tak jako jediný a vyvolený mohl inkriminované místo překonat bez hrozby jisté smrti.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 12.2.2015 v 11:19

    ty si vocas.........hrozně vtipnej vocas....

  • anonymní uživatel Maloun (petrmaloun (a) volny.cz) 14.2.2015 v 12:34

    jsi pašák a strašnej dříč,zasluhuješ ocenění za ty roky krumpáčování šutrů a bez tebe by ten park nebyl okj ani chvilku..!!! jdi dál a BIG :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí