Czech (off)Season: Roman Kalabus

Autor: Čert, vydáno: 2.3.2015

Po Gaspiho garážovém okénku přichází tento týden na řadu zase trocha toho zpovídání. Tentokrát se v rámci Czech (off)season pro trochu toho kecání uvolil Roman Kalabus.

Autor a spoluzakladatel a šéf projektu Specialized Bike Resort Valašsko, kontaktní osoba Czechtourismu pro cyklo aktivity na Valašsku, autor trail center Singletrail Bike park Kyčerka, Bike aréna Vsetín (největší singletrailový areál ve Zlínském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji), ambasador značky Specialized pro sekci stavitel trailů, autor a realizátor akcí jako jsou Dny horské cyklistiky, Valašský pohár MTB, Karlovská padesátka (zimní i letní závod, člen organizačního výboru), člen výkonného výboru ČeMBA – gesce odborného poradenství při stavbách trailů a mnoho dalšího.

Ptali jsme se na všechno možné, co se týká trailů, Valašska, ježdění a tak vůbec, pokud vám přece jenom nějaká otázka chybí, určitě se opřete do komentů!





d:key: První otázka: Jsi otec projektu Bike resortu valaško, než se ale pustíme do něj, tě musím lidem trochu představit, kam sahají tvoje nebikový i bikový kořeny?
Roman Kalabus: Nebikové kořeny? No narodil jsem se na Valašsku a už je to opravdu dlouho, co jsem spatřil světlo světa. Je mi 42, ale vypadám na 30. :) Od mimina jsem sportoval, hlavně na lyžích, první kolo si úplně nepamatuju, jen vím, že jsem jezdil hned bez pomocných koleček. Než budu pokračovat, jak moc úplný životopis chceš?

d:key: Můžeš klidně přeskočit až do doby k 26 kolům
Roman Kalabus: Za komančů k nám moc novinek ze západního bikového světa neproniklo, tak jsem valil hlavně na kole zn. pionýr, ale i tak to byly šupy. Jezdili jsme s klukama takové ilegál závody na lesních pěšinách, které jsem znal, když jsem tam chodil na hřiby. Ale pořád byla jednička v létě fotbal a v zimě lyže. Co jsem nedělal moc rád, bylo chození po horách. Děda byl jedním z hlavních značkařů turistických tras a tak jsem téměř každý víkend trávil v terénu poznáváním nových tras a jejich značením. Tehdy jsem to opravdu nesnášel, ale teď jsem za to rád, prakticky z toho těžím doposud.





d:key: A tvůj definitivní přerod v bikera proběhl? Teda předpokládám že proběhl
Roman Kalabus: Prvního horáka jsem měl někdy těsně po revoluci. Pak začali takové ty hobby závody, jednoznačně vedlo XC a maratony. Začali jsme taky nějaké závody sami dělat a jedna z nich už má letos se mi zdá 16. ročník. Jak šel čas, tak jsem se i pracovně tak nějak motal kolem cyklotras a cyklostezek a hlavně se rozšiřovala komunita bikerů kolem mě. Řešili jsme klasické cyklotrasy i cyklostezky, ta moje srdcová – Cyklostezka Bečva mě stála tři roky života. S klukama jsme z asfaltu pořád prchali do lesa a pořád hledali lokalitu, kde bychom mohli rozjet trailový projekt. Domluvili jsme se se soukromým investorem v Karolince u lyžařského areálu, slovo dalo slovo, udělali jsme projekt, parádní trail centrum včetně zázemí, víc než 9 kiláků legálních trailů tam mělo být, což byl v roce 2007 možná i první projekt svého druhu v ČR. Dokonce jsme dostali dotaci z EU, bylo to něco kolem 6 milionů Kč. Jenže soukromý investor na poslední chvíli cuknul a já s klukama jsme měli, jak se říká, holé zadky. Takže jsme hledali znova.

d:key: A jak vznikla myšlenka přejít z jednoho trailového centra k celému bikovému resortu?
Roman Kalabus: Tahle myšlenka a pak samozřejmě i vznik samotného Bike resortu Valašsko taky spadá někdy do roku 2007. Tehdy jsme v tom byli 3. Radek Pala, Luboš Sušila a já, ještě se přidal starosta z Velkých Karlovic. Postupem času jsme šli každý svou cestou, Radek má krám a je jedním ze stavitelů trailů, Luboš Sušila teď už nějaký ten rok maká pro jiné no a já sem v tom nějak pořád od začátku. Vymýšlím projekty a prakticky je řeším od záměru, přes povolovačky, získání finančních zdrojů na realizaci, samotné realizace a pak i to, jak traily udržet. Díky tomu, že jsem ukecal před 4 roky majitele lyžařského areálu Kyčerka, aby investoval do letních aktivit, jsme postavili první bike park právě na Kyčerce. No a pak už to šlo ráz na ráz. To, že vybudujeme velký resort, ve mě stoprocentně uzrálo po návštěvě Wallesu s Radkem myslím v roce 2009. Koncept více trail center na území Valašska propojený jinými trasami a cyklostezkama. Taky jsou tu terény na silničky a tak to tak nějak samo zapadlo do konceptu.





d:key: A když sklouznu k trochu přízemnímu pohledu na věc, jak se dá tímhle „trailováním“ a vymýšlením uživit?
Roman Kalabus: Jak se uživit je téma samo pro sebe. Když ukecávám obce a města, aby do toho šli, a oni do toho jdou, tak se tím dá živit při té realizaci, jako traséři, dozory. Teď makám na kompetenci, aby naše neziskovka trail centra mohla udržovat a dál rozvíjet. Zatím se to řeší prostřednictvím mikroregionu, který nese název Bike resort Valašsko, díky dlouhodobé podpoře Specialized je i tato firma v oficiálním názvu. Každopádně nejsem typ, co dělá jen doma. Díky práci v ČeMBA poznávám další lokality v ČR a snažíme se radit jak klukům, kteří chtějí stavět, tak i třeba investorům, městům, obcím, podnikatelům. Z hlediska potřebných dokumentací, povolení, omezení orgánů ochrany přírody a nyní i realizací samotných, tedy co se komplexnosti týká, myslím, že nikdo u nás nemá takové zkušenosti, ale možná někde někdo je, ale ke mě se to nedoneslo. Každopádně dotazy jsou pořád. Samozřejmě, že Bike resort Valašsko je moje srdcovka a chci, aby byl největším a výborným resortem dlouhodobě. Kyčerka, Zděchov, BAV ve třech etapách, myslím, že už je to o týdnu ježdění v Specialized Bike Resortu Valašsko. A když k tomu přidám další značené mtb trasy a třeba Dny horské cyklistiky, tak je tu i důvod k opakované návštěvě.

d:key: Zatím plujeme na spíš pozitivní vlně, co problémy s tímhle vším spojené?
Roman Kalabus: Ptáš se na problémy. Samozřejmě, že jsou a né malé. Pokud třeba řešíš projekty od začátku, tak narážíš na vytipování lokalit. Každý chce traily v atraktivním prostředí a to se většinou nachází v chráněných územích. Na začátku jsme řešili povolení ze strany ochranářů třeba i tři roky. Neznali nás, naši práci. Myslím si, že až to, že jsme vytrvalí a stabilní partneři, rozhodlo o tom, že nás akceptují jako jednoho z mála fundovaných. Nejen ochranáři byli problém. Když už se prokoušeš těma papírama a zajistíš i financování, což je taky samostatná kapitola, tak narazíš na problém s dodavatelem stavebních prací. Zákon o veřejných zakázkách prostě neumožňuje oslovit třeba kluky, kteří stavějí traily, protože nemají potřebná oprávnění, nebo když chceš firmu s referencemi, tak tam nesmíš napsat realizace singletrailů nebo bike parků, ale pouze terénní úpravy apod… Pak se ti přihlásí třeba zahradník nebo velký firmy, co stavějí silnice nebo asfaltové cyklostezky. Všichni si myslí, že je to jen lesní cesta a pak máš těžké problémy to uhlídat. Dozor je nejdůležitější v těchto případech. Měl jsem kvůli tomu i konflikty s klukama, které mám kolem sebe od začátku. Nejsem schopen jim vysvětlit do teď, jak je to složité a oni mě vyčítali, že v tom případě se to nemá vůbec dělat atd atd.. Obdobně s údržbou. Pokud jsou to projekty obecní, tak se i údržba musí soutěžit. Obce i města mají představu, že údržbu zvládnou sami. Ne. Nezvládnou. Ale přesvědčit je, že to máme dělat my, je taky na dlouhé období. Kluci mají naštěstí cyklo krám, a tak nejsou závislí jen na stavbě trailů. u mě je to horší. Taky jak řeknu, že třeba něco budu dělat přímo já, tak mám hned na talíři, proč to nedělají oni. No ale to už je můj boj, tohle pořád vysvětlovat.





d:key: Co momentálně řešíš a chystáš na letošní sezónu, případně i víc do budoucna?
Roman Kalabus: Náš koncept není mít trail centrum v jednom místě. Jde o resort celý a je to vlastně jen jedno téma doplňkových volnočasových aktivit na Valašsku, které je už teď nejnavštěvovanější turistickou oblastí na Moravě. Teď zrovna v hlavě řeším, jak nás ufinancovat. I kdybychom chtěli někde třeba provozovat bikovou hospodu, nebo ubytování, tak je to problematické. Jsou tu silní hráči na poli cestovního ruchu a pořídit starší objekt nebo pozemek je otázka milionů korun. Zatím nemám morál a odvahu na to, abych si vzal další úvěr, ale pomalu to k tomu spěje. už teď se těšíme na léto. Na Kyčerce v bike parku otevřem nový krásný traily (skoro 4 km), tak to snad pomůže ufinancovat jeho provoz. Zrovná nás čeká jednání o prodloužení nájmu na bikepark z vlastníkem, který zrovna není biker, ale věřím, že se domluvíme. Ve Vsetíně letos postavíme cca 8,5 km, z toho půlku chceme mít hotovou do prázdnin. Zároveň vedu jednání o kompetencích naší neziskovky v rámci propagace a služeb pro bikery a řeším i financování údržby. Prostě je to boj, ale baví mě to. Prakticky si neumím představit, co bych jiného měl dělat.

d:key: A co práce mimo resort kterou jsi zmiňoval, Čemba atd?
Roman Kalabus: Práce mimo resort je docela dost, i když bych raději byl jen na Valašsku. Loňské léto jsem strávil ve Vrbně pod Pradědem, stavějí tam Bike park, původní projekt byl velmi všeobecný a hlavně starý. Změnili se tam hydrogeologické podmínky a tak se to muselo celé překopávat. Nejhorší na tom je, že vždy vyhraje zakázku firma, která s tím nemá zkušenosti. Tak je to učíš, ale nemůžeš tam být pořád, protože tě nikdo nezaplatí. Dva měsíce mi trvalo, než jsem k tomu přistoupil stylem, že opravdu všechno ovlivnit nemůžu a tak se fakt stane, že vše není úplně jak má být. Ale nakonec se to myslím podařilo. Ale takhle je to všude. Když už pak firmu naučíš, tak v dalším výběrku ona nevyhraje, protože už ví, kolik je s tím práce. Takový začarovaný kruh.





d:key: Máš hromadu zkušeností z oboru, myslíš, že by šly uplatnit i v malých lokálních problémech? Co bys poradil do začátku klukům, kteří mají plnou hlavu filmů o stavění trailů z kanady, v ruce lopatu, za domem kopec a vůbec neví jak tohle všechno propojit?
Roman Kalabus: Je to hrozně složitý a v každé lokalitě různé. Já bych se jich nejdřív zeptal, proč chtějí stavět, co je k tomu vede, jestli znají toho, komu patří pozemky, kde chtějí stavět, jak je to dlouho, co o záměru uvažují, jestli poblíž nějaká jiná legální lokalita a pro koho to chtějí stavět. Když tohle odpoví tak, že dává smysl v tom pokračovat, tak bych je odkázal třeba na ČeMBA, ať se nastaví další postup.

d:key: Jak se díváš na lokality, jako jsou rychleby a singltrek, jaký je tvůj názor na ně?
Roman Kalabus: Podle mě jsou ty lokality skvělé. Samozřejmě, že víc tíhnu k Rychlebkám, ale je to tím, že se dobře znám s Pavlem Horníkem a že jsme kamarádi. Taky tam jezdím min. 2× do roka. Z hlediska významu pro mtb, tak jsou to lokality, které posunuly trailové ježdění v ČR hodně vysoko a mimo to, že oživily místní regiony, tak pomohly i prodejcům kol. To je jednoznačné. Vidím i tady u nás ve Valašském bikovém resortu. Samozřejmě, že různě po republice vznikají další a další lokality, ale čeká je velký kus práce. Mnoho jich je dle mého názoru neživota schopných, některé mají naopak skrytý potenciál, o kterém ještě ani kluci z těchto lokalit neví





d:key: jo ještě k závodění, postoj trailových center závodění se dost liší, u vás se jede jedno kolo WBS a něco se prý chystá, můžeš prozradit víc, případně přidat svůj pohled na závodění v trailcentrech?
Roman Kalabus: V zimě znám lyžařské areály, které se brání jakémukoliv závodu, protože mají strach z ušlého zisku. U cyklo tahle situace zatím bohužel nehrozí (byl bych rád kdyby bike park praskal ve švech a tím pádem i naše peněženka, ALE URČITĚ TO JEDNOU PŘIJDE). Myslím si, že udělat v trail centrech závody není nic proti ničemu. Mě osobně třeba úplně nesedí enduro závody. Né proto, že by se mi to nelíbilo, ale prostě proto, že se mi to zdá pro většinu mtb jezdců těžké. V SBRV mám už tři termíny na seriál právě na klasických trailech. Kluci co u mě staví a třeba i můj velký kamarád Radek Pala s Planet Bikes je proti tomu, aby závody byly přímo na stávajících trailech. Né že by to nechtěl kvůli lidem, kteří nechtějí závodit, ale proto, že má obavu z poškození trailu. což se samozřejmě může stát. Každopádně, i kdybych chtěl dělat trailové závody mimo stávající tratě, tak na to nemáme teď povolení. Takže za mě tomu dávám zelenou

d:key: Rozhovor by měl mít závěr, ideálně pozitivní, napadá tě něco, čím bys tohle povídání uzavřel?
Roman Kalabus: asi bych zkombinoval slogany ČeMBA a našeho projektu Specialized Bike resortu Valašsko. Teda Ať máme kde jezdit a jen tak si zajezdit. ČeMBA má Mít kde jezdit a my máme Jen tak si zajezdit

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel VE 2.3.2015 v 8:10

    Ahoj, zajimalo by me, co planujete stavet na Vsetine noveho. Konkretne jaky typ trate a jak dlouhy? Jinak traily musim pochvalit, je to radost se svezt..

  • anonymní uživatel Tomáš H. 3.3.2015 v 18:01

    Obrovský RESPEKT a pochavala zároveň před Romanovou(a samozřejmě nejen jeho...)prací/zapálením pro věc. Konkrétně mám na mysli B.A.V.
    Taky by mně zajímala nejbližší budoucnost v B.A.V? Kdy se plánujou nové traily? Obtížnost? Počet? Délka? A neposlední řadě termín brigád? "Nekopeš- nejazdíš!" ;-)DÍKY!!! Tomáš H.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí