Polské traily se představují

Autor: Maciej Pajak, vydáno: 3.3.2015

Hledáte nové místo pro bajkování v nadcházející sezóně? Proč nevyzkoušet traily u našeho severního souseda v Polsku? Polsko má od všeho trochu – moře na severu, roviny ve středu a hory na jihu. Kdo je bajker tělem i duší, tak míří právě do posledně jmenovaného jihu.



Několik tipů na zajímavé lokality poslal Maciej Pajak člen Polish Mountainbikers Alliance (POMBA) obdoby naší ČEMBA nebo světové IMBA.





Vrcholky hor nejsou sice nejvyšší a nejnavštěvovanější v Evropě, ale mají své polské kouzlo – nejsou přeplněné. Každé pohoří má vlastní charakter.

Krkonoše, navzdory své výšce (nejvyšší vrchol má 1602 m.n.m.), mají opravdu vysokohorský charakter. Krásné panoramata, vzácné rostliny a úžasné dlouhé technické stezky plné skal, kořeny a skvělá zábava.





Jizerské hory jsou na tom podobně podobné, ale mají také od IMBA bronzem oceněné trail centrum v Świeradów-Zdrój.





Javoří hory (Góry Suche) jsou malé, ale mají výborné těžké stezky – zde poznáte pravý význam slov strmý a klouzavý.





Bukovské vrchy (Bieszczady) jsou na samotě plné syrových náročných cest oblopenými zaoblenými vrcholy. Najdete zde vše co hledáte, především ale rozmanité traily.





Polská bajkerská infrastruktura roste každým rokem. POMBA dohlíží na každou investici, tak aby vše bylo šetrné k životnímu prostředí a důraz klade i na vysokou kvalitu. Díky jejich úsilí, podpoře od Kross (polský výrobce jízdních kol), a spolupráce s místními orgány a státními lesy je každý rok v Polsku stále více a více MTB tras.





Každý bajkej si v Polsku může najít něco, co jej ohromí a užije si to. Poté si může vychutnat slavnou polskou pohostinnost. Milí lidé, skvělá místní kuchyně, zajímavé nápoje a vše dostupné – to je Polsko!

Uvidíme se na stezkách!



Foto: Marcin Bukowski, Jarosław Marcisz, Jarosław Marcisz, Tomasz Dębiec, Michał Jurewicz, Michał Jurewicz

Diskuze

  • anonymní uživatel tesák 3.3.2015 v 11:26

    Dost stručný popis takový bych zvládl i já. Co třeba takhle nějaká mapka? Krkonoše, nebo Jizerské hory jsou dost široký pojem. Rád bych se tam podíval, ale chtělo by to vědět konkrétnější polohu.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 3.3.2015 v 11:37

    Bohuzel places na nespravnem hrobe, my z DK nejsme autori clanku - pouze jsme jej prelozili. Obrat se na maciej.pajak@pomba.pl nebo pokud vladnes polstinou tak na stranky pomba.pl/...

  • anonymní uživatel Ušák 3.3.2015 v 13:54

    V javořích horách se jel jeden díl polský enduro serie (tušim Mierozsow) a jedna etapa MTB Trilogy, takže jsou traily zaznamenaný i jako GPS tracky

  • anonymní uživatel Ušák 3.3.2015 v 13:55

    Jen to chce trochu pozsukat :D

  • anonymní uživatel syflus 3.3.2015 v 14:37

    s polákama nemam nejlepší zkušenosti... jednou jsem na horách ve sněhu pod lanovkou hledal ztracenou pružinku a nějaký pěkný holky se mě z lanovky ptaly "co szukasz".... samozřejmě jsem myslel že mluví česky a dělaj si ze mě srandu tak jsem je poslal do hajzlu :D

  • anonymní uživatel truhlik 3.3.2015 v 18:47

    odflaknuty clanok

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí