Semislick plášť Maxxis Minion - nový trend pro enduro?

Autor: Keli, vydáno: 20.3.2015

Semi slick v doslovném překladu znamená polo hladký, tento typ plášťů je hojně rozšířený v crosscountry či maratonských pelotonech. Ale do endura, tam rozhodně rozhodně nepatří, říkáte si. U Maxxisu si však myslí opak. Server Pinkbike před časem přinesl fotky prototypového semi slick modelu pláště Maxxis Minion (v současné době na výstavě v Taipei byl oficiálně představen a ponese jméno Maxxis Minion SS).





Semislickové pláště by před časem jen málokdo použil na technické gravity disciplíny, nicméně doba se mění a s příchodem endura možná nastane změna v obutí plášťů. I když, teď si budu odporovat, již před časem, když Jeromé Clementz vozil pláště Maxxis, tak na jistých tratích měl na zadním plášti obut plášť Maxxis Larsen TT, který se svým dezénem semislickovým plášťům blíží.





Jaká je největší výhoda semislickového pláště? Již z prvního pohledu je patrné, že nízký vzorek nebude mít žádný extra grip, nebude nijak zvlášť držet. Tuto nevýhodu však vyváží nebo dokonce na šlapavých tratích převáží jeho výborné odvalování.
Semislick Maxxis Minion využívá nízkých na husto umístěných, dopředu zkosených, výstupků ve střední části běhounu, které usnadní odvalování, tak jak je u semislicků obvyklé. Po stranách „hladký“ střed doplňují výrazné, impozantně působící výstupky, které známe z klasického Minionu. Boční výstupky a jejich ostré hrany zajistí výborný grip v šikminách, plášť se bude tzv. dobře zařezávat. Prostor mezi vyplňují střídavě otočený výstupky tvaru L.





Semislick rozhodně není univerzální plášť, ale pro jistý typy tratí má zcela jistě své opodstatnění. Uvidíme časem, zda-li se tento typ rozšíří i mimo závodní kolbiště. A co ty, jezdil by jsi semislick nebo preferuješ pořádný masivní vzorek a semislick z něj vyrábíš až v průběhu sezóny brzděním?

Poděl se s námi o názor v komentářích.

Diskuze

  • anonymní uživatel RB 20.3.2015 v 8:14

    Už se těším, až ho vyzkouším. Teď mám na druhém zadním zápletu ikona a jede perfektně při tom v klidu zvládá dost věcí.Jen ujíždí v zatáčkách pokud je vlhčeji. Samo na zimní/podzimní a hodně technické(prudké) ježdění to nebude.

  • anonymní uživatel hoffman 20.3.2015 v 8:24

    teším sa naň, k ardentu, prípadne ak bude rýchlejší, ho nahradí

  • anonymní uživatel jeniiiik (sedlacek09 (a) seznam.cz) 20.3.2015 v 8:30

    Tak nejsou zdaleka první, na S Endurech a Stumpjumperech 2015 je něco podobného taky... www.specialized.com/...

  • anonymní uživatel T77 20.3.2015 v 10:20

    v památných dobách, kdy se jezdil DH Špindl ještě po rovině, sem Maxxis Larsen TT vozil i na sjezdový pohár

  • anonymní uživatel Rostič (www.superstojan.cz) (superstojan (a) seznam.cz) 20.3.2015 v 10:37

    Fajná kopie Specialized Slaughter co mám na kole :-D Jede to dobře krom bahna :-D

  • anonymní uživatel Mates (mates722 (a) gmail.com) 20.3.2015 v 10:49

    Vcera nahozeno Schwalbe Rock Razor tak uvidime jaky to je v realu... Ocekavani je velike...

  • anonymní uživatel tonik666 20.3.2015 v 11:36

    Na suchu a tvrdém podkladu tohle bude držet a brzdit rozhodně lépe než něco s velkými špunty.

  • anonymní uživatel Hejnickej (jakub.sosvol (a) gmail.com) 20.3.2015 v 14:18

    Mám zkušenost jen s Mavic Roam XL, taky semislick... Jede to fajn, to je bez debaty, ale při brzdění jde hned do smyku, takže jsi rychlej i z kopce :D chce si to zvyknout, jízda na tom je úplně jiná.

  • anonymní uživatel Mára 20.3.2015 v 16:32

    Na sucho a tvrdý podklad myslím ideál, nebál bych se i na sjezdové kolo. Schwalbe Rock Razor, Specialized Slaughter a i zminovaný Mavic Roam XL jsou dost podobné vzorky a jsou hodně vidět jak na enduro kolech tak DH, když jsou na to podmínky.

    Na sucho a tvrdo není co řešit.

  • anonymní uživatel Mára 20.3.2015 v 16:34

    ....a když jsme u toho, Vlastík Hynčiců jel loni pohár DH na Ještědu na Demu 650B a vzadu měl semislick Specialized Slaughter. Jaké byly podmínky a jak to dopadlo asi víme :)

  • anonymní uživatel h.mad 20.3.2015 v 18:56

    To je plášť pro mě.

  • anonymní uživatel Balanc 22.3.2015 v 9:11

    Co na to říká bráška High Roller II nebo Minion FRT na rearu???

  • anonymní uživatel adnot 22.3.2015 v 13:58

    jo víme, vlastik dojel druhej a myslím že ho to dost sralo, ale asi neměl jinou možnost, těch plášťů do bahna pro větší rozměr kol bylo v tu dobu málo

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí