MojeKolo

Bikecheck: Červ bude sedlat Giant Glory 27.5

Autor: Jirka Čermák, kategorie: Bikecheck, vydáno: 18.3.2015

Jirka Čermák aka Červ bude v letošní sezóně sedlat Giant Glory 27.5. Nicméně v hodně odlišném setupu od sériovky, kolo osadil hodně lehkými komponenty a výsledná hmotnost se zastavila na 15,9 kg i s pedály.



Zdravím, chtěl bych Vám představit svůj bike pro rok 2015. Původně jsem měl sedlat Zumbi F44-Ti 650b, ale kvůli problémům ve výrobě této polské garážovky jsem musel sáhnout po něčem co bylo k mání hned a za něco to stálo. Sáhl jsem po osvědčené klasice, kterou jsem postavil na rámu Giant Glory 27.5 pro rok 2015 stále využívající systém pružení Maestro. Rám byl odstrojen z celého kola Giant Glory 27.5 2. Z rámu jsem nakonec nechal pouze hlavové FSA a sedlovku Giant. Na svou výšku 174cm jsem sáhl po velikosti M. Komponentová skladba se pak odehrávala od značek které jsem měl prověřené nebo na ně měl nějaký support.





Pružení dodal Cyklo Bartoníček v podobě nesmrtelné a v posledních letech stále inovující italské značky Marzocchi. Vidlice nese označení 380 C2R2 Titanium, je z modelové řady 2014, osazena titanovou tvrdou pružinou. Vidlice nese v Marzocchi vývoji dosud nejpokročilejší tlumící patronu DBCartridge s dvourychlostním nastavením jak odskoku tak komprese. Tlumič pochází rovněž z dílny Marzocchi s označením Moto C2R Progression Booster 2015 a je osazen titanovou pružinou stejné značky s tvrdosti 450lbs. Tlumič disponuje dvourychlostním nastavením komprese, nastavením odskoku a zmiňovaným Progression Boosterem – 4 polohové nastavení přivření trysek a tím nastavitelná progresivita tlumiče na konci zdvihu.





Kliky, řazení a přehazovačku obstarává nesmrtelná klasika Shimano Saint. Kliky nesou převodník E-13 s 36ti. zuby na něm navěšený řetěz Shimano HG95 a celé to drží napínák polské značky Mozartt, přehazovačka pak nese duralové kladky značky Quaxar. K tomuto kompletu není asi co dodat, funguje a vydrží. Pedály od značky Crankbrothers Mallet DH jsou osvědčeny mnoha jezdci SP, nabízejí nízkou váhu, dobře se čistí od bahna a spolehlivě drží botu tak kde má být. Tato verze má navíc osu o 5mm delší což napomáhá k lepší stabilitě.

Zapletená kola pak byla zaplétána s ohledem na nízkou váhu, vysokou spolehlivost a pevnost. Základ tvoří 32 děrové náboje American Classic, se šesti děrovým uchycením kotouče. Tyto náboje se parádně točí díky seřiditelným průmyslovým ložiskům a váhově jsou na tom více než dobře. Duralový ořech má na těle ocelové vložky zamezující zakousnutí kazety do těla ořechu a přenos na náboj zajišťuje 6 praporků. Ráfky pocházejí z dílny E-13, model LG-1+. Ráfek sice postrádá jakékoliv kalíšky na niple, podobně jako ráfky Spank, a umožňuje montáž tubeless ready pláštů. Dráty a niple obstaralo švýcarské DT Swiss v podobě prolock niplů a drátů ztenčovaných z 2mm na 1,8mm. Kola jsou obuta do plášťů Schwalbe Magic Mary SuperG se VSC směsí.





Další podstatnou věcí jsou brzdy. Sáhl jsem po mnou lety osvědčených brzdách Formula, model RO 2015. Brzdy byly pro letošek ještě odlehčeny a využívají dvou protiběžných oválných pístků s průměrem odpovídajícímu 1". Páka brzdy umožňuje regulaci vzdálenosti páky od řídítek pouze regulačním kolečkem bez nutnosti použití nářadí a dále je vybavena FCS systémem který nastavuje zda má být páka houbovitá nebo tvrdá – s okamžitým nebo s plynulým nástupem účinku. Použity jsou sintrované destičky Formula. Brzdy vozím již několik let a vždy poskytovaly dostatečnou sílu, plynulou modulaci chodu a spolehlivost. K brzdám jsou zvoleny 2dílné kotouče Formula v průměru 200mm pro přední kolo a 180mm pro zadní kolo.

Co se týče kokpitu vzhledem ke své výšce jsem sáhl po letošní novince od firmy Spank, kterou mi dodal Martin Joza ze společnosti Bikestrike.com. Jedná se o představec Spank Spike DM 25–30mm Team Edition. Představec je pro mě příjemně krátký a díly přiloženým podložkám jde ještě o 5mm zvednout nahoru. Pro letošek byla rozšířena klema na uchycení řídítek a tak vzniklo super tuhé kompo. Řidítka jsou rovněž Spank Spike model Vibrocore Team edition se zvednutím 30mm a šířkou 800mm které jsem seřízl na 770mm. Tato teamové řídítka které využívají na SP sourozenci Hannahové a celý Polygon UR Team. Řidítka jsou vyplněna pěnou která by měla přispívat k pohlcování vibrací a napomáhat tak proti křečím do rukou. Toto Spank kombo je lehké a super tuhé. Nakonec byla řídítka ukončena gripy Renthal ve směsi Super Soft. Sedlovka pak zůstala s logem Giant nesoucí sedlo Dirty Zero Team manganese.

Díky této komponentové skladbě mě velmi příjemně překvapila celková váha kola která skončila na 15,9 kg vč. pedálů.





Osobně mě velice zajímal v poslední době velmi diskutovaný rozdíl mezi 26" a 27,5" koly. Testování proběhlo hned po sestavení kola. Celkově jsem tušil, že kolo bude hodně dlouhé s hodně položenou vidlicí. Po dvou jízdách při kterých se zajely brzdy, mohly jízdy začít na plno. Kratší kokpit mi velmi sednul do ruky. V zavřenějších točkách šlo pouze o zvyk do nich kolo položit a ohnout, takže v tom zase takový problém nebyl. Odpružení fungovalo bezchybně – citlivé na začátku a velkou progresí na konci zdvihu, zvládlo každý terén do kterého jste to poslali. Kolo si i přes svůj rozvor (1220mm) působilo velmi obratně. Teď již ke kolům s průměrem 27,5". V rozbitém terénu nemělo kolo tendenci se sekat a zapadávat do děr nebo nerovností a zpomalovat. Nebyl to rozdíl typu nebe a dudy, ale rozdíl to byl. Ve vysokých rychlostech ať už na rovném nebo rozbitém podkladu kolo jede opravdu super stabilně, krásně vede a udržuje rychlost, nemáte tak pocit že by kolo vlálo nebo vandrovalo ze stopy. Jediné co bylo s průměrem kol 27,5" hodně znatelné byly rovnější úseky v nižší rychlosti, kolo mi přišlo jako by mělo tendenci zastavit.





Toť můj malý bikecheck a první poznatky při osedlání kola s 27.5" ráfky. Doufám, že mi kolo bude sloužit po celou sezonu bez problémů a přispěje k solidním výkonům.



Na závěr bych chtěl poděkovat lidem kteří mi umožnili aby toto kolo vůbec s poskytli mi support: Cyklo Bartoníček – Adam Bartoníček, Bikestrike.com – Martin Joza, Koloshop.cz – Pavel Veselý.





Máš taky kolo, které není sériovka a chceš se ukázat, pochlubit? Není nic jednoduššího než nás kontaktovat na info@dolekop.com.





Foto: Richard „Jouda“ Joza

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 18.3.2015 v 11:51

    sakra vysoký kokpit, čo je to za penu, čím sa plnia tie rajdy?

  • anonymní uživatel agrrr 18.3.2015 v 12:18

    asi prvy pekny Giant :) a neverim, ze si uvazoval medzi Zumbi a Giantom... to mi pride jak napr. riesit ci kupit CTM ci skor Intense.

  • anonymní uživatel Táloš 18.3.2015 v 12:45

    no espresso?

  • anonymní uživatel kebab 18.3.2015 v 16:32

    Co máš proti CTM ?

  • anonymní uživatel pepča 18.3.2015 v 17:19

    a co výsledky?

  • anonymní uživatel M... 18.3.2015 v 18:02

    Nejlepším výsledkem je dobrý pocit z ježdění

  • anonymní uživatel wu syndicate 18.3.2015 v 19:35

    no nič nemame ale CTM a INTENSE sa fakt nedá porovnávať!

  • anonymní uživatel agrrr 18.3.2015 v 20:44

    presne tak, proti CTM nic... ale aj ked je to ASTRO urcite to kvalitovo nemozno zrovnavat s inymi ako Trek, Intense, Spesl, Giant, Lapiere atd. to iste si myslim o Zumbi, proste ti co to myslia so zavodenim trochu vazne - tak asi len malo z nich si kupi zumbi alebo ctm :)

  • anonymní uživatel hoffman 18.3.2015 v 21:23

    čo má spoločné garážovka s CTM? a Giant s Intense?

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 19.3.2015 v 0:33

    konečně pořádný bikecheck i se srovnáváním

  • anonymní uživatel agrrr 19.3.2015 v 10:31

    hoffman tak tys to uz prekrutil do aleluja :D :D :D nebudem tu dalej rozvadzat OT

  • anonymní uživatel syflus 19.3.2015 v 10:40

    tak já ti to rozvedu vole.... nevybíral si MEZI ale musel si zvolit giant protože zumbi nebyl ready.... navíc hoffman se ptá proč srovnáváš zumbi s CTM a gianta s Intense, a to jsi udělal.

  • anonymní uživatel Jaja 19.3.2015 v 12:40

    Dobře barevný porno, ty barvičky jsou jak okopčený z obalu na zubní pastu, proč?

  • anonymní uživatel agrrr 19.3.2015 v 17:27

    syflus gianta s intensom som tu vobec neporovnaval ! giant, intense, spesl a ine top znacky hadzem do jedneho kosa, lebo su kvalitovo uplne inde ako ctm ! to je to co som chcel povedat, nemozem za to, ze si tak blby a nevies prist na pointu, ktora je hned na prvy pohlad jasna

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 19.3.2015 v 18:31

    Nebýt pořád stejně se objevujících a dohadujících se Slováků,byla by tady nuda.Více takových debat o ničem.Ať to lítá potrati

  • anonymní uživatel agrrr 19.3.2015 v 22:26

    koZa za to tvoj komentar bol uplne k teme, zmysluplny a urcite nas vsetkych nesmierne obohatil :*

  • anonymní uživatel syflus 20.3.2015 v 9:00

    agrrr: když napíšeš že vybírat si mezi zumbi a giantem je jako vybírat si mezi ctm a intense tak to srovnáváš ať chceš nebo ne a je jedno kolik pytlů/košů u toho máš... nemůžu za to že seš tak blbej že tu ventiluješ zcestný pointy a ještě se to snažíš obhajovat.... už ten tvůj první koment byl úplně zle vzhledem k informacím v článku.

  • anonymní uživatel hoffman 20.3.2015 v 9:18

    koZa: vytýč internetu hranice mamľas, páč rozmýšlajúc tvojim vemenom vídam na PB pořád stejně se objevující čechy.

  • anonymní uživatel mara 20.3.2015 v 11:41

    souhlasím s kozou...dobře on...slováci tady maj nejvíc komentůů?D?D

  • anonymní uživatel stofan 20.3.2015 v 12:14

    mara: aj keby, tak co? vadi ti to?;)

  • anonymní uživatel agrrr 20.3.2015 v 17:32

    nechapem furt tie reci proti Slovakom... jak keby boli Cesi nejaky nadnarod a v hlavach mate pri tom nas*ate :)

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 20.3.2015 v 18:45

    se mi od vás,3-4 lidí,nechtělo vypisovat přezdívky...Jinak proti Slovákům nic.Jen,že by vás to kolo posmykalo a zajel by vás i na tom Zumbi a řešíte tady fakt věci,ze kterých zůstává rozum stát.Chytáte se každého slovíčka a jen tady šíříte nadávky.A když to po sobě čtu,tak v předešlém komentu se mi tam vloudila hrubka.Nemyslel jsem "potrati" ,ale "po trati".Čímž jsem myslel Čerta,ať mu to tam na ní lítá.Jdu koukat na hokej,tak ahoj

  • anonymní uživatel mara 20.3.2015 v 18:54

    nasr..v hlavách?...a proč se sem pořád ser..ovčáci...ps..stofan..nerozumím ti napiš to česky.a agrr taky ti nerozumím.a jo vadí mi to máte tady pořád jen plnou hubu keců.

  • anonymní uživatel lofas 20.3.2015 v 23:21

    maro to chce klid, ty toho asi taky moc nenajezdis kdyz to porad resis ;)

  • anonymní uživatel lolo 21.3.2015 v 8:38

    >agrrr> uz nerob hanbu...

  • anonymní uživatel mara 21.3.2015 v 9:48

    jezdím dost,jen mě prostě komenty našich sousedů ser..a neřešim moc lofas.hodně ježdění a zdraví všem

  • anonymní uživatel stofan 22.3.2015 v 9:08

    mara: do you have problem with us, with our language?, I think that you will be understand better in english. I can piss off your stupid language...go back on the tree...

  • anonymní uživatel mara 22.3.2015 v 13:18

    stofan nadále utočí a dělá ostudu...

  • anonymní uživatel Maverick 23.3.2015 v 18:02

    Pěkné!

  • anonymní uživatel stofan 24.3.2015 v 7:12

    mara: ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí