reklama

Test: helma Oneal Fury Jedi

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 30.3.2015

Americký Oneal se v posledních letech docela řádně opřel do i do MTB vybavení, a díky českému dovozci RideHard jsme mohli otestovat nejdražší polykarbonátovou přilbu určenou ke sjezdu, Fury Jedi.





Nákup přilby, to je vždycky záležitost na delší rozhodování, když pominu faktor bezpečnosti, je pro většinu jezdců právě helma to, je nějakým způsobem reprezentuje. Bohužel, je potřeba myslet i na to, že helma je v první řadě spotřební zboží, které by se mělo měnit po každém velkém pádu. V tom případě je i cena poměrně důležitý argument, protože helma může vydržet dva, tři roky, stejně tak ale může vydržet týden. Přilba totiž nepřestává fungovat, až když praskne skořepina, ale už ve chvíli kdy se zdeformuje vnitřní vrstva.





Může být ale helma, která nestojí 5 až 10 tisíc „dobrá“? Jak bylo zmiňováno dřív, taková přilba nemá moc faktorů, ve kterých může vynikat, potažmo v čem ji testovat. Jelikož všechny musí splňovat normu EN1078, tedy helma na cyklistiku, stupeň minimální ochrany musí všechny nabízet stejný. Nejdůležitější tím pádem bude poměr ceny-designu-váhy-pohodlí-větrání.





Cena v tomto případě dost hraje pro Fůrii, 2 990 Kč z ní činí jednu z nejlevnějších DH přileb na českém trhu. I při této nižší ceně ale nabídne celých deset barevných variant, které se liší nejenom barvou, ale i celkovým designem, takže může být problém si vybrat. Výrobce udává váhu 950g, naše váha navážila ve velikosti M dokonce nějakých 930g, což jenom koresponduje s tím, že v ruce i na hlavě je helma pocitově velmi lehká.





To co ale ve finále rozhoduje nejvíc, je, jak helma sedí na hlavě. Volba velikosti integrálky je vždycky trochu oříšek, protože moje zkušenost je taková, že aby helma pořádně pevně seděla na hlavě, většinou mi při nasazování a sundávání trhá uši. Fury je v jedna z mála přileb se kterými mám zkušenost, která má při nasazování spoustu místa i na ty nejodstátější uši, takže při správné velikosti pěkně sedí na hlavě a přitom jde velmi dobře sundat a zase nasadit. Tomu pomáhá i systém přezky Fidlock, který Oneal používá u všech svých přileb, jedním posunutím prstu rozepnuto, díky magnetu jedním zacvaknutím zapnuto. I když jsem velký fanoušek motokrosu a D ringovému zapínání, díky Fidlockem uspořenému času, dám v průměru o jednu jízdu v bikeparku denně víc.





Poslední záležitost je větrání. To může být snad jediná slabina Fury, větracích otvorů je sice 11, protože jsou všechny ale poměrně hustě „zasíťkované“, pocit, že by vám na hlavu vyloženě foukalo, nemáte. Nicméně pořád se jedná o sjezdovou helmu, která k jízdě do kopce neslouží a průvan v přilbě při sjezdu ve vyšší rychlosti je naprosto dostačující. Pokud byste přecejenom trvali na enduro užití, k čemuž její váha vyloženě vybízí, doporučil bych asi vyndat z helmy všechny síťky, sice budete mít plnou pusu prachu, větrání se ale podstatně zlepší. Nemluvě o tom že ještě trochu klesne váha.





Jakkoli to zní neobjektivně, po třech měsících ježdění jsem na Oneal Fury DH prostě neobjevil nic co by mi při provozu vadilo. Přilba je lehká, dobře se nasazuje i sundává, rychle zapíná, je žlutomodrá a za rozumný peníz. Je možné, že v letních měsících v ní bude trochu větší teplo, pořád je to ale integrálka, co od ní taky čekat.



Pokud stále něvěříte, testování této přilby probíhá aktuálně i na North Shoru v podání Martina „Květáka“ Komínka, a že to není jenom tak se můžete přesvědčit v následujících vi­deu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bolekkrutor 30.3.2015 v 22:32

    Obdivuhodné, co vydrží jedna vstřikolisová forma. Během tří let, snad už pátý výrobce, co ji dojí, jak to jde:).

  • anonymní uživatel stofan 31.3.2015 v 11:17

    bolekkrutor :D no to mas recht , ale snad maju viac setou :DDDD

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí