Report: MSDH Cup 2015 odstartoval tradičně v Kálnici

Autor: Zdeněk Florián, kategorie: Report, vydáno: 22.4.2015

Některé sjezdové tratě jsou ještě pod sněhem, ale v Kálnici, kde tradičně startuje Moravsko-Slovenský DH Cup, se jezdí už od konce března a tak většina jezdců měla místní tratě dokonale natrénované. Sešla se tu opět velmi slušná konkurence nejlepších jezdců nejen z Česka a Slovenska, ale taky přes dvacet rakouských jezdců. Chyběl jen Rico, který ale už v závěru loňské sezony oznámil změnu týmu a úmysl posunout se někam dál, takže ho letos asi budeme vídat spíš na evropských a světových pohárech, ale v Kálnici chyběl taky hlavně kvůli zranění z tréninku.





Dvojku si loni vyjel Honza Uruba, ale ten pro změnu doléčuje zápěstí, které mu před sezonou znovu operovali, atak startovku elity zahajovalo startovní číslo 3 a to vezl Rasťo Baránek.
Ten taky v závodě ukázal, že veze nejnižší číslo oprávněně a vyhrál obě měřené jízdy.
Další místa na stupních vítězů patřili mladým českým střelcům. Petr Malý a Martin Lébl dokázali že jsou dobře připravení a že se s nimi musí počítat. Čtvrtý ve finále dojel slovenský jezdec Martin Knapec a za ním týmový kolega Matěj Vitko z CTM teamu.
Další místa patřila Martinu Mikulenkovi a Honzovi Čepelákovi, kterých dělili jen necelé čtyři desetinky sekundy.





Finále úplně nesedlo Ondrovi Štěpánkovi, který obsadil 11.místo a největší propad zaznamenal David Čunek , který byl v semifinále na 4.místě , ale ve finále se musel spokojit s dvanáctým flekem. Závod se jel na velmi rychlé nejstarší pohárové trati, která připomínala bikrosku, která neodpouští sebemenší chybičku. Každé zaváhání znamenalo propad o několik pozic.





Celkem bylo na startu 215 jezdců a pouze kategorie žen a nadějí jela na sousední trati Fox.

Tam byla nejrychlejší Simona Porubanová, která se po pádu v prvním kole zdravě naštvala a v druhé jízdě soupeřkám nadělila 3,5 sekundy.
Naděje ovládli slovenští jezdci v pořadí Oliver Gombala, Samuel Nikolíny a Adrian Filip.





Vyrovnaný souboj předvedli i veteráni Vlastik Hynčica a Tom Klanica. Finále vyhrál Hynča, ale protože byl v semifinále až třetí, tak do vedení v seriálu jde Klanica.
Na stupních je doplnil domácí Milan Kozár.





V kategorii Hardtail se na start postavilo jen jedenáct jezdců. Hold asi už všichni našetřili na celopéra a tak je otázkou jestli bude mít za rok kdo závodit v této kategorii, kde dominovali Slováci Adam Lučan a Lubo Graga. Třetí byl pak Dominik Slováček z Fryštáku.

Opakem byli hobíci, kterých bylo na startu přes šedesát. Vítězství vybojoval Martin Kolajík před dvojicí Patrik Bílý a Ondra Bene.





A stejně početná byla i kategorie juniorů. Co by za to dali v ČP,kdyby se na start postavilo šedesát juniorů? Věřme, že se v této kategorii najde i mladý nástupce jezdců jako jsou Knapec a Lébl.
Nejblíže k tomu mají Kristian Porubal a Tomáš Škarek, kteří se dokázali po přestupu z kategorie Nadějí velmi slušně zařadit mezi o tři roky starší soupeře v této kategorii.
Na ty nejvyšší příčky se ale probojovali zkušení Filip Zeman a Denis Kohút a s minimálním odstupem byl na třetím místě Tomáš Navrátil. Kompletní výsledky zde.

Všichni účastníci mohli celý víkend využít i další čtyři sjezdové trasy a vzhledem k tomu, že jim v neděli počasí přálo, tak toho většina určitě využila.





Po předání cen a finančních prémií, které letos jsou vypsány pro všechny kategorie (mimo nadějí) se snad všichni vydali spokojeně domů a my věříme, že se ve stejném počtu sejdeme 9. – 10. května v krásném prostředí bikeparku Kyčerka ve Velkých Karlovicích, kde bude mít MSDH Cup premiéru a o měsíc později v Koutech nad Desnou na nejtěžší trati.

Díky všem pořadatelům a zdravotníkům za obětavou pomoc a reklamním partnerům Maxxis, EliteBikes, MeatFly, DNX Shop , Monster Energy a Manobike za ceny pro nejlepší.

Organizační výbor MSDH Cupu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel honzin 22.4.2015 v 7:08

    Hobiky muze jet kdo chce z elity ?

  • anonymní uživatel kopac (neasi (a) gmail.com) 22.4.2015 v 13:42

    Pokud mu to charakter dovolí, tak kdokoliv z elity.

  • anonymní uživatel Martin 22.4.2015 v 15:12

    Pokud mi to charakter dovolí? Nevidím se jako nějaký profi závodník, který pro ten sport dělá první poslední. Přes týden chodím do práce a víkendu se jdu svézt na závody a jelikož peněz moc nemám a nikdo mi závodění neplatí, tak jsem uvítal, že jsou opět peníze v kategoriích a když se podaří něco zajet, tak se mi to zaplatí. Jinak bych měl problém to finančně utáhnout. A pokud se podívu do výsledků, vyhrál jsem o 0,1s..takže si nemyslím, že bych v této kategorii neměl co dělat. Máte být rádi za konkurenci, která vás potáhne dopředu, než aby vás štvalo, že můžete být o místo horší..

  • anonymní uživatel honzin 22.4.2015 v 20:19

    ok. takže pojďme eliťáci, budeme si přividělávat i v rámci volna :))

  • anonymní uživatel Johny 22.4.2015 v 21:16

    Ať si každý jezdí kde chce. Pokud, jak píše Martin, mu závody nikdo neplatí a nehodlá se tím živit, tak ať si klidně jezdí hobbíky. Když vidím hobbíky(''eliťáky''), kteří mají plnou prdel sponzorů, jsou na trati největší modelky a v závěru jezdí pravidelně kolem 20-30 místa, tak mě člověk, který si na závody výdělává sám a pak vyhraje vůbec nesere... To že nechce stát na startu mezi nejlepšíma a srát se s loktama atd. je jeho věc... A jestli s tím máte problém, makejte na sobě, ať tu pak nemusíte brečet...

  • anonymní uživatel T.77 23.4.2015 v 2:53

    Přesně

  • anonymní uživatel Farmer 23.4.2015 v 10:31

    presne... at si kazdy jezdi kde a za co chce :) ....neni to problem jezdce ale pravidel... pokud pravidla umoznuji prihlaseni do hobiku tak je na kazdem jestli za ne pojede nebo ne... a Martin pro me hobik je :) ...ikdyz umi zatapet i elitakum... to jeho problem neni :) ...poradatel klidne muze udelat pro Hobby kategorii pravidlo ze nemuzou zavodit jezdci s licenci.. a je vyresen problem Hobby kategorie.. ale to by se zas ozvalo milion hlasu proti, ze oni jsou prece hobici s licenci :D

  • anonymní uživatel T.77 23.4.2015 v 12:06

    v Karlovicích startoval v hobýkách borec co jezdil světovej pohár, ale pravidla neporušil, tak jel prostě hobby

  • anonymní uživatel michna (micha (a) sezna.cz) 23.4.2015 v 21:33

    tak svetovej pohar muze jet kazdej ferda, takze to je asi jedno.. napr. na marosane je pravidlo, kdo ma licenci nesmi jet hobiky..

  • anonymní uživatel Richard 1.5.2015 v 20:06

    Bože zas řešíte píčoviny já třeba jezdím na kole protože mě to baví je to něco neskutečného a na závody proto abych se srovnal s ostatníma a zjistil kde se mám zlepšit je mi úplně ukradené kdo bude v hobíkách jezdit!! aspon mam motivaci se zlepšovat abych ty lepší doháněl a byl na jejich urovní neboli byl ještě lepší! tak neřešte blbosti a spíše se snažte!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí