Specialized TrailDays - nový Stumpjumper se představuje

Autor: Čert, vydáno: 21.5.2015

O uplynulém víkendu se po celém světě odehrály tzv. Specialized TrailDays. O co jde? V zásadě Specialized pozval na určené místo obklopené traily nespočet lidí z marketingu, bezpočet novinářů a jednoho či víc mistrů světa ze své stáje. V případě Specialized Eastern Europe, která zastřešuje ČR, SR i Polsko se tohle všechno odehrálo v broumovském klášteře a okolních trailech, roli lokálního mistra světa si střihnula 4X legenda a aktuální enduro hvězda, Michal Prokop. A proč se tahle skupinka sešla? Odpověď je jednoduchá. Nový Specialized Stumpjumper FSR.





            Co vám budu vykládat, odjezd bardzo brzo ráno, protože z Brna je to daleko všude, jediný hřejivý pocit ve mně vyvolalo, že to do Broumova mají daleko i Pražáci. I s mým cvičeným Slovákem Filipem dorážíme na místo okolo desáté a v 11 už se na nás hrne prezentace. Velké Sko totiž nenechává nic náhodě a k novému kolu je možné se komplet vybavit trailovým oblečením Atlas nebo Enduro, dříve testované boty 2FO případně aktuálně testované Rime Expert na nohy a na hlavu jednoznačně novou helmu Ambush. I o ní se dozvíte více v nadcházejícím testu, ale zkrátka a dobře, hluboká helma s odklopným kšiltem pro jízdu s MX brýlemi, výborně odvětraná co váží jako silniční přilby (260g vel. M)? Baví moc.





Proč jsme ale tady? Naprosto nová rámová platforma legendárního trailbiku, která musí splňovat nároky moderního trailridera a případně i enduro závodníka. Co si budeme nalhávat, u prezentace nikdo moc pozor nedával. Co taky poslouchat, když nás za chvilku čeká projížďka, tohle je forma představení nových biků, která by nadchla každého. Ale z toho co jsem zachytil, kolo bude v obou rozměrech kol, v případě 29" má Stump 135mm zdvihu, úhel hlavy 67,5, délka zadní stavby 435mm, 650b pak 150 mm zdvihu, 67 stupňů hlavy a délku zadní stavby 420mm(!!!). Když pominu pekelně krátkou zadní stavbu u obou modelů, to nejstrašidelnější číslo vyskočilo, když se vyřkl BB drop, tedy o kolik je střed šlapání po osami středů kol. 36mm u 29" a 18mm u sedmadvácy je proklatě nízko. Jasně, zajímavé detaily jsou i SWAT díra pod držákem bidonu, místo pro umístění SWAT nářadí nad úchytem tlumiče v předním rámovém trojúhelníku, ale to jsou věci které je fajn mít, nicméně jízdu nezařídí. Zato široké ráfky Roval Fattie a pláště Butcher vepředu a Purgatory vzadu už jo. Tady se tuší, že se pojede z kopce a bude to muset držet.



 


Oběd, oblíct (zde se ukazuje nedostatečný výcvik mého Filipa, který si zapomněl kraťasy na kolo asi někde v kolibě a tímto děkujeme #pánovismikro­fonemakraťasa­ma Michalovi Berkovi za půjčení super červených Atlas XC) a vyrazit. Když začnu od konce, volba „trailu“, který začínal kousek za hranicemi v Polsku v oblasti Parku Nadoroveho Gor Stolowyh nebyl úplně šťastný, protože se ani tak nejednalo o trail, ale spíš o 30 kilometrů primárně široké lesní cesty s čtyřmi 200metrovými segmenty plnými kamenů a kořenů a naštěstí nádhernou závěrečnou hřebenovkou nad Broumovem. Na Epica super, těch pár míst bych ztrápil a zbytek z 30km si užil, na primárně sjezdovém kole nic móc. O to překvapivější bylo, jak si s tratí, která byla primárně buď do kopce po lesní cestě nebo do kopce přes kořeny a kameny, nový Stumpjumper poradil.





Nevím, nakolik za to může speciálně naladěný tlumič od Foxu a nakolik nové přepákování zadní stavby, ale na lesní cestě se při normálním šlapání v podstatě nehoupe. Jako fakt, tohle FSR se skoro nehoupe! Pokud se budeme bavit o technicky náročném výjezdu, i tady hraje roli jednak FSR a hned na druhém místě výborné pláště, které jsou obuty na širokých ráfcích. Výsledek? Tlumení tlačí kolo k zemi a plášť zabírá naprosto famózně, ani sedmadvacítka mi za celý den jedinkrát neustřelila ve výjezdu, a že jsem nevolil úplně rozumnou stopu. Aby byl obraz výjezdu na Stumpu kompletní, kolo na druhou stranu kdovíjak neletí, vyložený rychlý šplhač to není, v tomto směru se blíží spíš Enduru než Camberovi, na kopec vás ale doveze jistě a relativně bez námahy. Obzvlášť při výjezdu terénem je potřeba dávat si pozor na super nízký střed. Testovací kola to nebolí, nicméně být to moje karbonové kliky, které v naší výpravě co minutu někomu klepaly o kameny nebo kořeny, asi by to trápilo.





Sjezdování nebylo moc, ale když už, stálo to za to. Už vzhledem ke geometrii nebude Stump kdovíjaká DH mašina jako třeba Enduro, hlava není tak položená a krátká zadní stavba svádí kolo ve vyšších rychlostech na hladké úzké pěšině k mírné nejistotě, pokud jedete hodně technickým sjezdem plným kamenů, kořenů, schodů a kdoví čeho ještě a tohle všechno musíte řešit v relativně nízké rychlosti, jediné co vás trápí je stabilita a přilnavost. A jak už se řeklo, to je to v čem Stump vyniká, ve výjezdu budete možná proklínat nízký střed kvůli odřeným klikám, žádný jiný trailbike vám ale nenabídne takovou jistotu ve sjezdu. Jezdec je vražený hluboko do kola, krátká zadní stavba reaguje na sebemenší potažení nahoru nebo dolu a dokonce se podařilo odstranit i drobnou bolístku Endura nebo staršího Stumpyho v podobě příliš lineárního chodu zadní stavby. Do tohohle trailbiku se můžete opřít a nezmizí pod vámi celý zdvih. A pořád šíleně drží, osobně si myslím, že kola Roval Traverse Fattie jsou rozhodně naprosto revolučním počinem ve světě zapletených kol (jakkoliv idea super širokého ráfku s nízkou váhou není úplně patent Specialized, dokázali tuhle ideu fantasticky ztvárnit). Nízký střed je samozřejmě i částečným prokletím, zkoušet totiž dupat ve sjezdu v rozbitém terénu je hodně špatný nápad, škrtnout si pedálem při stoupání je sranda, zachytit pedálem o zem ve vyšší rychlosti už přestává být sranda. Faktem je, že se mi to za celý den nepodařilo. Na druhou stranu, mít traily načtené a zkoušet jezdit hranu, by asi možná pár záseků pedálem způsobilo. Pokud se ale vrátím k tlumení, tady všechno fungovalo Spešlovsky dobře. Tlumič Fox s Kashimou zobal, Pike samozřejmě taky, je jenom škoda, že sjezdové pasáže nebyly delší, abych mohl vyzkoušet, jak se kolo chová v extra rozbitém terénu ve vyšších rychlostech.





Abych nového Stumpjumpera nějak shrnul, musím říct, že je to kolo na které člověk při jízdě zapomene. Na to, že pod sebou máte neuvěřitelně stabilní kolo, co drží na každém povrchu, se totiž docela lehko zvyká. A tak prostě jedete co vám hlava a tělo dovolí, nahoru, dolu, hodně nahoru, strašně dolu a pořád jedete, aniž by vám mělo cokoli vadit (snad až na to že si občas klepnete pedálem o kamen/kořen). Jako bonus nemusíte mít batoh s vercajkem, protože základní nářadí prostě narvete do rámu. Takže můžete bloudit až do aleluja. Stejně tak můžete Stumpa vytáhnout na upravené traily, kde se ukáže jeho hravost. Není to kolo, které vám umožní ukrajovat vteřiny na sjezdové trati, jako to dokáže Enduro, ale taky výrazně líp zmákne celodenní hřebenovku s hromadou výjezdů. Zkrátka a dobře, pod Smrkem, na Rychlebách, na Dolní Moravě jste král, v Koutech jste král taky, ale doporučuju vyhnout se pohárovce. Ceník ještě není venku, každopádně neoficiální ceny napovídají, že u hliníkových modelů (ty jsou samozřejmě bez děr v rámech a integrovaného SWATu) bude cenovka okolo 80 tisíc za verzi Comp (RS Revelation, 2×10, brzdy Deore), respektive 110 tisíc za verzi Elite (RS Pike, Sram X1, brzdy SLX), v případě karbonu budou ceny někdo okolo 90 tisíc za Comp Carbon, 140tis. Kč za testovanou verzi Expert (Pike, X1, XT brzdy) až po verzi S-works jejíž cena se zřejmě velmi přiblíží ceně S-worksového Endura, tj. hrubě přes 200 tisíc)





Ani na holky se samozřejmě nezapomnělo a Stumpovi se narodila ségra v podobě holčičího kola Rhyme. Ten bude jenom na 27 palcích s velmi podobnou geometrií.





Díky velkému S z Morgan Hill, že po loňském, trochu nepovedeném, pokusu vrátil Stumpjumpera tam kam patří, na vrchol trailbikového Olympu a díky menšímu S z Prahy, že uspořádali tak pohodovou a příjemnou akci jako jsou Trail Days, až na pár míst na trase testovacího odpoledne zvládli vše na jedničku, banánů i řízků bylo dost pro všechny a kola taky vyšly na každého.



Foto: Autor, Ice, Endruu, Tomáš Vychlopeň (postproces: www.bearfoto.cz)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Strabo (strabo (a) tiscali.cz) 21.5.2015 v 10:21

    Achjo na začátek trailu Vás dovezou autem, podle profilu se furt sjíždí dolů a stejně si testeři budou stěžovat, jak to bylo dlouhý a málo z kopce...to nepochopíš. Přizom to kolo má být AM/poloEnduro (nebo jak se tomu dnes nadává, takže jisté vlastnosti pro jízdu po standartních lesních cestách mít musí.
    Měli jste milý testeři zůstat i na sobotu a jet do Javořích hor s Vénou, dost by mě zajímalo co by jste říkali pak...

  • anonymní uživatel Lukasbiker (stanek.lukas (a) email.cz) 21.5.2015 v 11:05

    škoda, že to pořádali v takové "řiti"... taky by zajel porovnat nového Stumpyho s mým stávajícím :-)

  • anonymní uživatel Strabo (strabo (a) tiscali.cz) 21.5.2015 v 11:22

    Lukasbiker: Ty jsi taky řiť....

  • anonymní uživatel stofan 21.5.2015 v 11:53

    Lukasbiker: odporucil by som ti si tam zajst aj bez testovacieho dna. su to tam proste pecky tie trasi

  • anonymní uživatel Lukasbiker (stanek.lukas (a) email.cz) 21.5.2015 v 13:18

    ad stofan: už jsem tam byl...a kdyby to nebylo v takové "řiti", jezdil bych i častěji...

  • anonymní uživatel stofan 21.5.2015 v 14:21

    Lukasbiker: rit nerit, ja som tam bol s tych trailov khurva uneseny :D

  • anonymní uživatel Lukasbiker (stanek.lukas (a) email.cz) 21.5.2015 v 14:46

    může být: jel jsem tam naposled loni jako součást 1000miles...

  • anonymní uživatel dw 21.5.2015 v 18:35

    Jednu akci od Specialized jsem už potkal,nechapu k čemu jsou tyhle testovačky pro novináře,obchodniky a superstar hvězdy.

  • anonymní uživatel stofan 22.5.2015 v 7:57

    proto ze prachobicajny biker s toho nespravi clanok a S nema reklamu, predajcom spravia prezentaciu noviniek nech vedia co budu predavat atd .... co sa na tom nenda pochopit?:DDDD k comu by si tam bol ty? si mozes testovacku dohodnut ked sa kola dostanu na trh ne? ;) peace.

  • anonymní uživatel Strabo (strabo (a) tiscali.cz) 22.5.2015 v 12:17

    dw: Sobota i Neděle byla normálně pístupná i ze strany obyč lidí, kolo Vám půjčili proti dvoum dokladům a mohl jsi ho vzít na dva okruhy s guidem. Normálně se za takový servis platí zde to bylo zadarmiko a ve stylu. Za mě měl S palec UP! Takže příště doraž a můžeš bejt taky hvězda...

  • anonymní uživatel dw 22.5.2015 v 15:51

    že by to mělo být zadarmo je normální,asi se specialized už chytil za nos,no příště dorazím.díky.a pro stofana:novináře a prodejce názory jsou velice subjektivní a nic neříkající.

  • anonymní uživatel peta.t (aa (a) bb.cc) 22.5.2015 v 19:59

    dw: proč by se měl specialized chytal za nos, když za tyhle akce nikdy nechtěl ani korunu?

  • anonymní uživatel dawe 23.5.2015 v 8:34

    Nevim, mel sem na den pujceny lonskeho stumpyho v carbonu, vzal ho na jeden sjezd a hned odrovnal 29" rafek, takze na nejake XC dobre, ale na agresivni trail riding 29 fakt neni...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí