Test: Author Patriot Trail 1.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 1.9.2015

Už v zimě jsme se koukli na top výbavu nového Author Patriotu. Posledních šest měsíců jsem se bavil testováním naopak nejlevnější verze tohohle sedmadvacítkového „sjezďáku“. Jak si kolo téměř o polovinu levnější než jeho sourozenec vedlo?





Pro letošní rok mi jako hlavní testovací mula, na kterou můžu navěsit všechno, co je potřeba pořádně projet, přistál Author Patriot Trail 1.0. A když jsem takhle podruhé měnil řetěz, došlo mi, že je nejvyšší čas vyřknout nad nejlevnějším Patriotem definitivní ortel.





Co se týče osazení na fotkách, úplně neodpovídá katalogové realitě, protože v průběhu letošního roku toho na Trailovi přistálo docela dost, ať už to jsou testovací kola na nábách Force 4v1, nepadací oválný převodník Absolute black, pláště, kokpit atd. Hlavním objektem tohoto článku je ale v první řadě tovární kit 1.0.





Základ tohohle kole je úplně stejný rám, jako u v zimě testovaného Trail 3.0, snad je s rozdílem navářky na přesmykač. A abych se kdovíjak neopakoval, považuju trailového Patriota za jedno z nejpovedenějších kol letošního roku. Geometrie, která leží přesně na hranici jezdivosti a zábavnosti. 27" trailbike na 120mm zdvihu to rozhodně nemá lehké, v dnešní době superlehkých, superrychlých a superobratných devětadvacítek se sjezdovou geometrií. Jo, Patriot je na některých trailech pomalejší než většina konkurenčních 29. O to víc ale laboratorní AGlab krysy zatlačily na to, aby byla každá vteřina navíc na trailu super zábava. Patriot Trail je agilní a hravá sranda. Zrychluje, reaguje na zatáčení i hopsání a přitom bezpečně vyveze na kopec. Tyhle řádky platí pro všechny Patrioty Trail.





Konkrétní testovaný model se může pyšnit poměrně neobvyklým mixem komponentů. Pohon obstarává kombinace XT a Deore od Shimana s dvakrát deseti rychlostmi, brzdy Tekro Auriga jsou spíš entry level mezi komponenty, podobně jako tlumič X fusion O2 a vidlice RST First. Krom plášťů Maxxis Ardent ve 2,25 si zbytek komponentů dělá Author sám, od sedla a sedlovky přes komplet kokpit (řidítka, gripy, představec) až po zapletená kola. Tohle všechno aktuálně za letních výprodejových 42 990 Kč.





Upřímně jsem měl z komponentové skladby trochu obavu. Ne, že by byla nějak super špatná, ale když po testování top modelů kol skočíte na vyloženě ekonomicky zaměřený kus, chvilku trvá se s tím srovnat. Trail je naštěstí pořád super kolo, zábavné, hravé rychlé. Pohon funguje naprosto bezproblémově, díky přehazce se „zapínáním“ vám nepadá řetěz ani z dvouplacky bez vodítka, všechno řadí jak má. Pochvalu si překvapivě zaslouží i kokpit. Nejenom, že OEM řidítka Author jsou poměrně příjemně nakroucené a natažené až do 750mm, nové gripy už nejsou struhadlo na mozoly, ale mají tak akorát tvrdou směs a super jednoduchou strukturu minipyramidek, která drží ruku jak blázen. Velmi slušně fungují i kola, ráfky sice nejsou tubeless ready, nicméně výplety Author Krypton jsou v této cenové kategorii až překvapivě tuhé a lehké.





Pružení fungovalo tak nějak přiměřeně. Vidlice RST First není to nejcitlivější, co na trhu najdete, její projev je spíš tupější, na druhou stranu je velmi progresivní, takže s trochou píle je možné ji poměrně rozumně nafoukat. Samozřejmě od ní není možné čekat zázraky, na druhou stranu na spíše hladších trailech, kam je navíc tohle kolo určeno funguje slušně, trakce předního kola je poměrně dobrá a hlavně vám necvakne doraz při každém skoku. Jasně, lepších vidlic je na trhu spousta, minimálně co se týče spolehlivosti se ale RST odpálilo za poslední roky výrazně vzhůru. Za půl roku a nějakou tu tisícovku kilometrů s ní nebyl jediný problém. Stran tlumení mě trochu víc trápil tlumič X Fusion. Nastavení tlaku vzduchu, odskoku a lockout je vlastně všechno co na trail/xc kol potřebujete. Co ale nepotřebujete je kompletně překompresovaný až degresivní projev. Ano, trail díky tvrdému tlumiči na počátku zdvihu fantasticky zrychluje a jede, ztrácí tím ale ohromnou dávku sjezdových schopností, které měl jeho dražší bratr s tlumičem Monarch Debonair. První dva centimetry na tlumiči jsou šíleně necitlivé, takže pokud budete chtít honit citlivost foukáním, skončíte na dorazu, protože druhá polovina zdvihu funguje normálně. Je pravda, že oproti prvním pár kilometrům, se citlivost tlumiče výrazně zlepšila, pořád to ale není kdovíjaká paráda. Jinak mám s tlumiči X-fusion poměrně dobrou zkušenost, takže je otázka, zda psí kusy dělá jenom můj tlumič, nebo celá nejnižší série.





A když sem chválil a pak zase… nechválil, zbývá ještě jeden neutrální komponent. A tím jsou výše zmíněné low budget brzdy Tektro Auriga. Jejich největší slabostí jsou překvapivě kotouče, origo Tektro kotouče jsou totiž výrazně měkčí a celkově horší kde se dá oproti konkurenci. Což ve výsledku znamená zahřívání, škrtání, pískání a všemožné jiné zvuky, které vydává kroutící se kotouč. A s tím samozřejmě souvisí i poměrně špatný brzdný účinek. Experimentální výměna za doma nalezené kotouče Shimano XT dokázala výrazně víc než bych čekal. Brzdy mají, hlavně zadní, trochu gumovější chod, jsou ale velmi slušně dávkovatelné a brzdný účinek je na kolo tohohle typu rozhodně dostačující.





Celkově na mě udělal Patriot Trail 1.0 velmi dobrý dojem. Zábavný rám s příjemným kokpitem už v základu, super pohonem, slušnými koly a brzdami. O třídu výš by ho posunula investice do tlumení, to už by se ale cenovka samozřejmě pohnula o pořádný kus nahoru. Za necelých 43 mám v ruce kolo, u kterého #funrulesall, Je sice kde vylepšovat, za dobu vylepšování ale můžete v klidu vesele jezdit. A pokud má být Patriot Trail jenom doplněk ke sjezďáku, tahle výbava rozhodně stačí. A právě takhle jsem ho profiloval už v zimě, protože tohle kolo chce člověka, co má rád rychlou jízdu s častým odlepením se od země. Nebude to tak hladká jízda jako na top modelu, ale úplně stejně zábavná.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel ... (...) 1.9.2015 v 8:21

    Skoda jenom toho pristupu Authoru k poskozeni ramu.. A dvouplacka bez voditka .. ?

  • anonymní uživatel h.mad 1.9.2015 v 8:33

    Není ta tupost zadního odpružení daná spíš projevem zadní stavby než tlumičem ?

  • anonymní uživatel 366rider 1.9.2015 v 9:54

    to ...(...): na co by jsi prosimtě chtěl vodítko na dvouplacce? Aby ti tam něco rachotilo a mělo odpor?? :)

    to h.mad: myslím, že je tam srovnání s RS Monarch u kterého problém nebyl .. Navíc projev zadní stavby je do progrese, když si to představíš, ne?

  • anonymní uživatel Petr 1.9.2015 v 10:37

    Vodítko na dvouplacce: mám MRP na novém Reignovi a je to výrazný posun vpřed, protože řetěz nemlátí do zadní stavby a nepadá při větších dopadech (i s X9 Type 2 se spojkou se mi to stávalo).

    Co se tlumiče týká: nedělal do toho tlumiče Author nějaké zásahy, resp. nenechal si udělat zakázkovou charakteristiku tlumení? Třeba proto, aby to "lépe šlapalo a méně houpalo" kvůli charakteristice zadní stavby? Já jsem měl na O2 PVX na Regnovi 2011 a tlumič byl od začátku zdvihu krásně citlivý a byl i dobře progresivní, takže při 1,5m na placku jsem něměl problém s chozením na doraz. (Na rozdíl od Monarchu Plus na novém Reignovi, který potřeboval 6 bottomless bands aby se to chovalo rozumně při 245psi a mých 75kg...)

  • anonymní uživatel hoffman 1.9.2015 v 17:08

    366:ze ty si sa v zivote nestretol s napinakom? .))

  • anonymní uživatel .. (..) 3.9.2015 v 14:30

    ja to myslel jinak :D voditko vs. napinak... u dvouplacky je snad voditko presmykac ne? :D :D proto se divim formulaci "dvouplacka bez voditka"

  • anonymní uživatel adnot 3.9.2015 v 18:57

    lze koupit jen rám ? vím že za dob agangu rámy šly koupit normálně zvlášť ale teď jsem to nikde nenašel, dík za odpověď...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí