Ako vlastne bolo na BIKE FESTE v Kálnici?

Autor: Filip Kopca, vydáno: 14.6.2015

Najväčší bicyklový festival (Česko)Slovenska láka návštevníkov, ako sám hovorí, dávkou adrenalínu, zábavou pre všetky vekové kategórie, circa 400 testovacími bicyklami, slopestyle show, a dalšími pretekmi. Tak si poďme zrekapitulovať ako to naozaj bolo…





Testovanie
Skvelý spôsob ako si skúsiť nielen svoj vytúžený bike pred kúpov ale tiež zorientovať sa v tom čo vlastne chceš a dokážeš svojim jazdením využiť: electro-fatbike-trail? enduro? #freerideforlife? oplatí sa predať obličku? je tam dosť karbónu? príliž zdvihu? viem vlastne jazdiť na biku ?! Tieto, aj dalšie palčivé životné otázky víkend na bikefeste vyrieši.

Trable:
1) keď vystavovatelia nemajú záujem prezentovať produkty v tom najlepšom svetle a nad správnym nastavením tlmenia, či zaobstaraním pedálov mávnu rukou.
2) keď sú testujúci drzí, nenažraný, a necítia povinnosť dodržiavať zmluvné podmienky (rozumej použiť vapku)
3) keď behom 1 hodiny na vypožičanie biku spravíš max. 1 jazdu. Prednostné lístky na vlek pre testujúcich by pomohli a ostatným návštevníkom príliš neublížili.





Závody
Sútaženie v piatok odštartovalo závodmi na Pumtracku od dojemných (pre rodičov) pokusov detí, až po vyhrotené závody dvojíc v hobby a elite kategórii kde často rozhodovali centimetre.
Elite + Juniory
1 Martin Lebl
2 Jiří Gergel
3 Samuel Pivko





XC eliminátor
Novinkou bol hybridný závod XC eliminátor. Divácky zaujmavý formát na krátkej trati preverujúcej technické zručnosti na prekážkach a pumtracku s rýchlym štartom a krátkym prudkým stúpaním, ktorý slubuje vyhrotený boj štyroch závodníkov z rôznych kategórii. To by sme však nesmeli byť my, z kategórie DH-positive takí leniví. Vysoké sedlovky nás nakoniec nechali v prachu…

Elite
1 Sklenárik
2 Fačkovec
3 Straka





ENDUROBRO!
Skvelé 3 prírodné RZ + 1 bikepark RZ, primerane vela šlapania, neprimerane vela zábavy. Čo dodať? napr. že v disciplíne, kde sa snaží celý svet nahnať čo najviac bikerov by bolo fajn dať priestor hobby jazdcom a ex-zjazdári s týmovou či kamarádskou podporou by mohli ostať v kategórii PRO, nie sa snažiť dostať na akúkoľvek bedňu za každú cenu.

Pro
1 Vitko Matej
2 Javorník Ján
3 Učeň Lukáš

Extrémny XC výšlap
To nechceš… Skúšal som to. Fakt nie! Šestina ludí si to pred štartom rozmyslela.
1 Matej Fačkovec
2 Tomáš Višňovský
3 Ľubomír Feltovič



Detské preteky?
em… Tvory ktoré stále pripomínajú viac zemiak ako človeka na dvoch kolesách. Miesto dalších komentárov radšej sen každého rodiča-bikera (video zde).

Slopestyle & Airbag
Tento rok Kálnický Slopestyle ako bronzový event FMB (Freestyle Mountain Bike ) kalendára. Každý kto mal oči pozeral. Snáď len absencia tohtoročne najoblúbenejšieho trikov cork720, double a tripple tailwhip a predávkovanie frontflipmi delilo jazdy v Kálnici od svetových diamantových eventov FMB. Náklady od kvalifikácie až po posledné jazdy ocenené ozvenami klasického slovenského „Čo ti j**e ty k***t!!!“ takmer pri každom triku. Divácky najúspešnejšia disciplína MTB.

Slopestyle
1 Jakub Vencl
2 Bernd Winkler
3 Teodor Kováč
Best trick – Viliam Križan

Nočný Dual Slalom
18:00 Voda. Všade, z neba, z kopca, v elektrických kábloch a predlžovačkách križujúcich depá, v haluškách aj ložiskách. Kálnica ostala verná svojej prezývke Fekálnica a premenila prašnú, rýchlu trať dual slalomu na nemenej rýchly no krkolomný tobogán s kakaovou príchuťou. Rýchlosť a lahkosť s akou sa víťaz Martin Lebl pohyboval po rozbahnenej trati mohla na priemerného bikera pôsobiť až demotivačne. Akúkolvek depresiu však v tej chvíli už hasilo pivo. 1 Martin Lebl
2 Miroslav Staňo
3 Oliver Drábik





Maratón
Stále najpopulárnejšia disciplína medzi bikermi samotnými. A stále rastie, o čom svedčil aj nedostatok vody na 49km trati, napriek preventívnemu predimenzovaniu občerstvenia voči pôvodným predpokladom. Zúčastnilo sa až 662 ludí! oproti 300 minulého ročníka. Čo ludí na tých zvážniciach a doubletrekoch baví som však stále nepochopil.
Muži 19–29 – rokov 49km
1 Rauchfuss Marek
2 Piruch Martin
3 Škopek Martin

Downhill
Ku královskej disciplíne MTB radšej bez blbých kecov a rovno k veci.
Muži Elite
1 Baránek Rastislav
2 Lébl Martin
3 Marcina Peter

Kompletné výsledky na http://biker.sk/…kefestu-2015.





Zábava pre všetky vekové kategórie
Ako by bolo možné nezabaviť sa počas víkendu v bikeparku, obklopený rovnako postihnutými ludmi to neviem. Trate v Kálnici sú krátke a nemajú tipický bikeparkový flow pre začiatočníkov no všetky sú výborne dostupné pre divákov aj jazdcov a po pár jazdách na oči sa na nich dá skvelo zabaviť. Hladné oči resp. uši mi ostali len pri piatočnej párty ked sa po očakávaní strašnej kalby dostavil na pódium Zverina so svojim freestyle garážovým rapom spred desiatich rokov a tématickým beatboxom: Pum-pum-cak, pu-pum-pu-pum-bicykel.

Pre mňa osobne väčší párty killer ako DH Vrbovianka (Dychová Hudba!).

Každopádne BIKEFEST zostáva jednou z najlepších akcii na združovanie a zveľaďovanie MTB komunity a skvelým miestom k zahájeniu letnej sezóny.

Takže zas o rok? YEAH BABY!

Diskuze

  • anonymní uživatel mike 14.6.2015 v 7:17

    pohodové víkend byl sem tam od pátku :D jediný co mě štvalo - vlek celkem drahé,lidí jak sraček,nehorázně přeplněnej vlek, ... Ale jinač organizačně za 1 ! ještě by to chtělo nějakou pořádnou galerku

  • anonymní uživatel hoffman 14.6.2015 v 8:32

    tak lokál kapacitne už tej veľkej návšteve nestíha, pravdivé zhrnutie endura.

  • anonymní uživatel hoffman 14.6.2015 v 10:11

    a k tomu maratónu - okrem jazdenia zvažníc, čo je pri maratóne logické, ked tam masovo štartuje 300 ludí, šla trasa hrebeňom Považského Inovca, a 1.rs-kou endura, takže rozhodne to nebolo nezaujímavé ..

  • anonymní uživatel Lucie (luckalove (a) centrum.cz) 14.6.2015 v 10:28

    u Enduro disciplíny máte špatně příjmení! Ne Dvorník, ale Javorník!
    Prosím o opravu

  • anonymní uživatel Tohn 15.6.2015 v 6:21

    Super akce to byla! Jen me zarazilo, proc by měli met pujcujici nake spesl listky na vyvoz, dali se stihnout cca 3-4 jizdy do hodiny bez nejakeho stresu a to v dobe kdy lano vyuzivali EN a slopestyle jezdci při zavodu. Hlavne to byla supr party! Mohlo by to byt dvakrát do roka :D

  • anonymní uživatel Zachwat 17.6.2015 v 20:59

    Fest v Kalnici je mazec,park je nachystanej,vychytanej,party dobra a s hromadou lidi se da na festaku pocitat

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí