Test: tlumič Marzocchi S3C2R, brzdy Formula RO Racing

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 15.7.2015

Sušický Červ zažívá doma, ale i na kole pravou Itálii. Nafasoval totiž italské novinky v podobě tlumiče Marzocchi S3C2R a brzd Formula RO Racing, které osadil na německou garážovku Proceed MIA 275. Jak mu tyto taliánské pochoutky chutnaly?





Po Keliho předchozím testu vidlice Marzocchi 350NCR jsem dostal od dovozce Marzocchi firmy Cyklo Bartoníček na kolo nálož novinek od Marzocchi a Formula.





Jednalo se o:
Vidlici Marzocchi 350CR – nestandardně osazenou Espresso vnitřními nohami – o této vidlici se netřeba rozepisovat, souhlasil bych s výše uvedeným testem od Keliho. Pouze jsem zkusil na doporučení výrobce do vzduchové komory přilít cca 10ml oleje abych dosáhl větší progresivity – chod se příjemně změnil, vidlice byla citlivá na začátku s progresí na konci zdvihu a byl konec dorazům.

Tlumič Marzocchi S3C2R – horká novinka enduro tlumiče, který je u nás konečně k dostání.

Brzdy Formula RO Racing – brzdy zatím vozí na svém kole Michal Prokop a pár vybraných jezdců SP. Jedná se o novinku na rok 2016 a u nás by měla být k dostání od září.





Začneme pěkně postupně. Věci jsem namontoval na německou garážovku Proceed MIA 275. Na první pohled nutno říct, že kolu slušely. Teď už k věcem samotným. Tlumič S3C2R – vzduchový tlumič vybavený dvěma expanzkami, páčkou na přepínání jízdních režimů u MZ nazvanou URD ( UP, RIDE, DOWN), regulací odskoku, na jedné expanzce najdete nastavení vysoko a nízko rychlostní komprese ( stejné jako na tlumiči Moto C2R) a konečně na druhé expanzce naleznete pomocí imbusového klíče nastavitelnou regulaci Gate (otáčením nastavíte zda při pozici páčky UP má být tlumič na tvrdo zamčený, nebo jestli se má lehce pohupovat). Pístnice tlumiče je opatřena povrchovou úpravou Espresso, která dodává neskutečně citlivý chod. Tlumič má na svoji mohutnost při délce 200mm výbornou váhu, cca. 280g a dle inženýrů v Marzocchi využívá uvnitř pouze planžet.





Nastavení tlumiče bylo jednoduché, na svých necelých 80kg jsem nafoukal 190 PSI a dosáhl jsem na svém kole sag 20% což se ukázalo jako ideální. Nastavil jsem odskok, upravil nastavení Gate a lehce přitáhl Low Speed kompresi a mohlo se do terénu.





Další pro mě novinkou jsou brzdy Formula RO Racing. Stejné brzdy pouze bez označení Racing používám na svém sjezdáku už asi 3 roky a zaklepu, zatím bezjediné chyby. Brzda využívá dvou protiběžných oválných pístků odpovídající průměru 25,4mm na jeden pístek. Oproti RO má Racing stejný brzdový třmen, hadici a akorát se podstatně liší v páce. Brzda používá klasickou brzdovou kapalinu DOT4 kterou jsem nahradil DOT 5.1. Páka je převzata z XC modelu R1 Racing a nestandartně je páčka brzdy přepákována přes čep, tudíž se na pístek v páce netlačí, ale vytahuje se. V praxi to znamenalo použití nepatrně větší síly na páce, ale odměnou vám byla obrovská dávkovatelnost.





Model Racing je leštěné barvě podobné Gunsmoke jaký používá firma Hope, klasické RO jsou v barvě leštěného hliníku. Páka jde použít jak na pravou, tak na levou stranu a jedinou její nevýhodou jsem shledal to, že je lehce širší a musí se počítat s více místem na řídítkách. Brzdy bohužel postrádají jakékoliv nastavení bez nutnosti použití nářadí, někomu to může vadit, někomu ne. Brzdy se dají ještě „vytunit“ přidáním FCS regulace (u modelu RO je již v základu), která umožňuje nastavení progresivity chodu páčky – trvdá x gumová. RO i RO Racing nabízejí obrovský brzdný výkon, dlé mého přesahující i SH Saint a oproti nim, daleko menší hmotnost. Brzdy Formula mám také oblíbené díky dostupnosti náhradních dílů a možnosti celou brzdu servisovat bez nutnosti ji vyhazovat nebo kupovat např. celou brzdovou páku.A na své kolo jsem je namontoval s originál kotouči Formula SL – 200 a 180 mm.

Nasadil jsem na kolo, nakrátil hadice, jednoduše odvzdušnil a mohl jsem vyrazit.





Po nasednutí na kolo celé odpružení působilo máslovým dojmem, bez zjevného odtrhu chodilo krásně hladce. Nastavení komprese a odskoku na vidlici bylo zcela dostačující. Větší laborace nastala s tlumičem. Nevím zda dáno systémem odpružení, ale při jízdě se docela pohupoval. Dalo se to řešit přitažením Low speed komprese, ale raději jsem volil přepínání jízdních režimů páčkou. Podobně jako u Rock Shox se systémem RCT3 to fungovalo i tady, tedy Up – Ride – Down. Každé přecvaknutí bylo znát, nejraději na trailech které nebyly tak rozbité jsem jezdil na režim Ride, tlumič se tolik neprohupoval, ale stále byl dostatečně aktivní a bohatě to stačilo i na rozbitější výjezdy. Režim UP jsem měl pomocí nastavení Gate udělaný tak, že se tlumič vůbec nehýbal což bylo dobré na přesuny po asfaltu nebo hladkých cestách.

Než jsem dorazil na trail, konkrétně jsem testoval kolo na erzetách sušického Enduro Race, měl jsem již zajeté brzdy, aby byl test co nejobjektivnější. Na kopci přepínám páčku na pozici Down, tedy tlumič plně otevřený a připravený pro jízdu z kopce. Po rozjetí působilo kolo jako kdybych jel v peřince, krásně žehlilo všechny nerovnosti. Na vidlici jsem musel trochu přidat kompresi, při brždění se trochu nořila a na velkých nerovnostech propadala podobně jako v Keliho testu na 350NCR – toto negativum se do značné míry zlepšilo přilitím oleje do vzduchové komory. Vzhledem k váze a konstrukci byla vidlice příkladně tuhá a i při brždění 200mm kotoučem nijak netrpěla.

Tlumič žehlil vše, kam jste kolo poslali a vzhledem k vysoko a nízko rychlostní kompresi se dal vyladit téměř na cokoliv. Chození na doraz se nekonalo a ani při zahřátí v delším sjezdu tlumič neměnil svůj chod který byl např. v porovnání s RS Monarch RT3 bez debon air komory poměrně lineární – prostě žehlička. Po celou dobu testování chodilo odpružení bez jakékoliv závady.





A teď už k očekávané novince, brzdám Formula RO Racing. Jak už jsem předem naznačil jedná se o brzdy orientované na DH a Enduro. Standardně jsou brzdy dodávány se sintrovanými destičkami které tam byly i v průběhu testu. Brzdy poskytují doslova tuny brzdné síly která je díky přepákované páčce opravdu krásně dávkovatelná. Na brzdy se muselo oproti klasickému radiálnímu uložení pístku vynaložit větší množství síly, ale nebylo to nějak extrémní. Dají se krásně dávkovat a při extrémních situacích není problém zastavit. Chladí se poměrně slušně, takže nějaké vadnutí během jízdy jsem stejně jako na svém sjezdovém kole nezaznamenal, prostě brzdy na které se můžete spolehnout. Snad jediné negativum bylo znatelné kvílení zvláště zadní brzdy, které skoro nahrazovalo zvonek. Případná výměna destiček za organické nebo polosintrované by určitě pomohla.





Ať už se názory na produkty firem Marzocchi a Formula rozcházejí nebo ne, za mě udělaly v posledních letech neskutečný krok směrem kupředu a mohli se tak rovnat dnešním trendům konkurenčních značek a na obhajobu nutno říci, že udělali zejména velký poskok ve spolehlivosti.



V závěru bych chtěl poděkovat Adamovi Bartoníčkovi z firmy Cyklo Bartoníček za zapůjčení testovaných věcí, zde nejdete mimo jiné i veškeré parametry a ceny testovaných věcí. Tato firma obstarává jak prodej tak i záruční a pozáruční servis těchto produktů a její personál mi vyšel vždy maximálně vstříc.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí