Boty Shimano 2016 pro gravity disciplíny

Autor: Keli, vydáno: 16.7.2015

Před nedávnou dobou byla specializovaná obuv na sjezdové a gravity disciplíny absolutně nepředstavitelná, jezdilo se ve skejtových botkách nebo XC tretrách. Naštěstí ta doba ji již dávno pryč a na výběr je mnoho modelů rozličných značek. Největší světový výrobce cyklokomponentů, japonské Shimano, nemění modelovou řadu obuvi každý rok. Každý model vydrží v nabídce poměrně dlouho a proto je uvedení nových modelů na trh poměrně zásadní informací.





Na vývoji se podílely největší hvězdy, které v současné době obouvají Shimano, kompletní rodinka Athertonů – aktuální Mistr světa ve sjezdu Gee, Mistryně světa z 2013 Rachel a dřívější excelentní 4X a bmx, v současnosti enduro závodník Dan.

V roce 2016 budou k dispozici tři modely: dva modely určené pro SPD – závodní sjezdovo-endurově-trailový model AM9 a pohodlný, komfortní model AM5. Jediným modelem pro platformové pedály bude AM7 s vibramovou podrážkou.




Shimano AM9



Top model AM9 Atheronovi vozí už od počátku letošní sezóny. Podoba s dřívějšími modely AM45 a legendární mi DX je stále patrná, došlo k několika zlepšením – především váha, starší modely byly hodně těžké. Struktura podrážky je zcela nová, vylepšen byl i grip, prostě to líp drží; v podrážce nechybí ani „Eva tlumivá“ pro tlumení nárazů.




Shimano AM7



Také byla zlepšena, už i tak dost dobrá, ochrana chodidla, vyšší zpevněné boky a vyztužení podrážky pro optimální tuhost a stabilitu. Co se týče váhy, tak tak oproti AM45 klesla o neuvěřitelných 217 gramů na páru (to je 23% ve velikosti 40, 961g vs. 744g).

Novinkou u všech modelů je stahovací pásek na suchý zip přes nárt, který u AM9 a AM7 překrývá tradiční ochranu přes tkaničky (u nejnižšího modelu AM5 ochrana chybí).

Váha jednotlivých modelů ve velikosti 40: AM9: 744g, AM7: 731g, AM5: 941g, k dispozici by měly být na podzim letošního roku.




Shimano AM5

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí