MojeKolo

Rozhovor: Gaspi a jeho ,ZAM

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 10.7.2015

Richard Gasperotti aka Gaspi už nějakej ten pátek nehoní každou sekundu na závodních tratích, ale věnuje se freeridingu v té nejsyrovější podobě. Gaspiho jsme se poptali na jeho dlouholetý projekt ,ZAM a další věci…







Tak co… bude zam4 a když tak kde?
.no ty woé, právě jsme se vrátili ze zam4, bylo hodně návrhů kde to letos udělat, ale nakonec nás to šouplo uplně jinam a to na Sardínskej ostrov… prostě ZAM, pomalu do poslední chvíle nic jistého ;) Docela nám to i pasovalo do časového harmonogramu protože jsme razili přímo z Gardy po Adventure bike campu pro Škodovku/WeLo­veCycling.





Měli jste jasně daná místa nebo jste to jeli zase na blind?
no nic moc… měli jsem jen jeden kontakt na lokála od Dakine surfařů a dvě super místa o kterých jsem věděl a chtěl je určitě udělat. ZAM vždycky řešíme individuálně na místě, takže od vysokých hor po moře, vše na oči, až do chvíle, kdy jsme se potkali s Andreou a Robertem, který nám ukázali nové lokace a dali nám kontakty na další bike kámoše v různých částech Sardinie.





jak dlouho jste tam byli a jaká byla sestava?
S cestou 10 dní na pohodu ;). Sestava je vždy stejná:
Márty Smolík/Muffin Movie kamera
Adam Maršál – fotograf/reportér
Lukáš Jusko – řidič, koordinátor a holiday man
a já – klaun





Co lokální komunita bikerů?
Lokální bikeři jsou hodně velký nadšenci i díky tomu, že je tam více populární silniční cyklistika než bike.
Připadalo mi vše jak v začátcích, kluci třeba jezdili na kole max. 4 roky, ale iniciativa kterou se pouští do výstavby trailů a šíření bikingu je fakt ohromná. Nově vyrůstající bike obchody na Sardínii jsou taky pro nárůst bike poulace hodně důležité, protože podporují všechny aktivity místňáků, super pocit jsem měl třeba z kluků z Globike/Carbonia, kteří jdou tímhle směrem a proto mě přivedli třeba na myšlenku rozšířit projekt SharetheRide na Sardinii.





Ulovili jste nějaký zajímavý zážitek?
Zážitků bylo spousty..něco si necháme na vyprávění do důchoďáku, o něco se podělíme v havním článku no a více ve videu ;)
Jako perličku třeba jeden – Márty si nabíjí vždy v darmožroutu (zam kára) všechny baterky do kamer atd… Jednou jsme se takhle ocitli ve vysokých horách, docela offroudovačka a narazili na super trail. jdem to očuchat rovnou točit/fotit… no a Márty zapoměl vytáhnout ty svoje nabíječky… takže po návratu autobaterka v prdeli… automata neroztlačíš a na startovací kabely potřebuješ druhý auto, který tudy projede tak jednou za den, dva. Takže, výjezd na kolech pro záchranu na nějakou zpevněnou cestu, trefíš jen na německýho turistu s bábou, ale zase cyklisti takže šance, že by nás nakváknul… bohužel jeho fauWčko díky nižšímu podvozku to vzdalo po dvou kilometrech a on to otočil a jel, takže co? čumíme na sebe jak dementi, kde vzít štávu… a tu MacGyver nápad… Márty ty tu máš fofrníka (dron) a ten má baterky, né? dej sem dvě! Propojili jsem je připojili na baterku auta, Lukáš otočil klíčkem z baterek se začadilo a 10ti válec 7,6L naskočil jak zamlada a my nevěřili vlastním očím! hurá na další objevovačku





Na co se můžeme těšit?
Na co se můžete těšit… no asi na to, že zam4 bude zas úplně jinej, možná dostanete i inspiraci na výlet, ale hlavně se nechte překvapit;) záběry by měly být o to lepší že Mártyho začal podporovat Olympus/Movie.





Plánujete ještě něco dalšího a co ,ZAM5, už víš?
Momentálně má zam ještě takovou malou odnož s názvem I LEG ALL a jak to bývá s vizí na zam5, je toho spousta, ale momentálně nám ukotvila jedna zásadní. A to vypadá, že když se to podaří bude to s podporou třeba i místní armády, nechci moc předbíhat, ale mají tam taky rádi rýži ;)





A zam I LEG ALL je o čem?
zam I LEG ALL je projekt zaměřený na místa přetvořena lidskou rukou, která ovlinvnila krajinu team je… Já, Márty a Míla Štáfek (foto) v určitých momentech jdeme i lehce neoficiální cestou se dostat tam, kde by se to prostě dalo poskákat ;)





Jako startovací věc jsme udělali sáňkařskou dráhu v krušných horách pod názvem K!LL H!LL což vyleze co nevidět… Márty dostříhává

Další věcí bude jeden secret resort… dá se řict za barákem… hnědouhelná šachta, který již s Mílou mapujeme od jara. Bohužel je to dost o hubu díky hrozícím sesuvům, tekutým pískům a vypracované studii velmi vysokého rizika od roku 1982. momentálně ve fázi… všechny cajky v batohu a čekáme na povel

… ještě připravujeme a mapujeme jedenu lokalitu v Německu, ze které nám spadla brada a já si myslel, že je to fake, ale tam už nás asi rovnou zastřelí ;)





A na závěr dvě soutěže o kšiltovky, jednu s motivem ,ZAM a druhou Dakine a k ní ještě šátek freeline.cz. Co je třeba udělat pro jejich získání? Pro ZAM kšiltku stačí odpovědět na otázku „ve kterém roce byl natáčen první ZAM?“, odpověď zašli na … soutěž byla již ukončena.

Camo zam ilegall – kdo do zpráv na FB zam www.facebook.com/zam.journey zašle nejlepší tip na další super lokaci do projektu I LEG ALL dostane set kšiltovku Dakine a tunel na krk/xicht freeline.cz a může si hrát na vojáky;) a rádi tým ZAMu přibere do daného projektu.





ps: děkuji dolekop.com a Kelimu za to že podporují naše klauniády ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí