Test: kolenní chrániče Haven Guardian Flow

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.7.2015

Kolenní chrániče jsou po přilbě zásadním bezpečnostním prvkem, z kola padáme až na výjimky na hlavu a následně jsou na ráně kolena. Proto by jsme výběr kolenních chráničů neměli podceňovat, nejdůležitějším parametrem, který hraje roli je míra ochrany. Na výběr jsou v podstatě tři možnosti konstrukce chráničů: tlumící výplň krytá plastem, pouze tlumící výplň potažená látkou a moderní tlumící výplň absorbující energii a měnící svoji strukturu – prostě při ráně ztvrdne.





Kolenní chrániče Haven Guardian Flow jsou druhá varianta, jejich konstrukce je tvořena energii pohlcujícím materiálem s označením EVA 1800 a SBR pěny. Všechno toto je našito na polyesterová látce připomínající neoprén, zadní část je pak tvořena síťovinou, přední část je potištěna logem Haven v žlutozelené nebo černé variantě. K pevnému uchycení slouží dvojice stahovacích pásků na suchý zip.

Co se týče ochrany, tak přední část díky svému prodlouženému tvaru kryje nejen koleno, ale i horní část holeně. Boky kolena jsou poté tvořeny trojicí trojúhelníkových chránítek. Boční ochrana je výrazně slabší oproti té přední, jak do výšky tlumícího materiálu, tak do jeho velikosti, navíc strategicky umístěné prolisy v boční ochraně napovídají, kam přesně se bouchneš – zákon schválnosti v tomto ohledu funguje zcela bezchybně. I samotný systém není zcela dokonalý, obyčejná náraz tlumící pěna je dobrá na takové to běžné domácí padání, ale s absencí plastu bych do ostrých kamenů padat určitě nechtěl. Krycí látka ve mě důvěru nebudí, její ochrana proti proříznutí nebude vysoká a pěna taktéž ostrý kámen nezastaví. Co jej ale určitě zastaví je tvoje koleno.





Oblečení chrániče na nohu je poměrně snadné, s mnoha konkurenčními výrobky musíte doslova zápasit, aby jste je na koleno dostali. Hlavní čelní výplň chrániče je poměrně málo prohnutá, takže se s chrániči výborně chodí a stojí, ale bohužel při jízdě na kole se objevuje drobný nešvar. Relativně tuhá pěna není příliš ochotná se ohýbat a tak při šlapání místo svého ohnutí vytahuje spodní pásek a v horní části holeně se chránič při maximálně pokrčené noze odchlypuje. Nicméně na místě sedí dobře, nesjíždějí a nikde netlačí, v tomto ohledu tedy dostávají jedničku.





Stahovací pásky jsou docela pružné, jejich umístění je dobré a tak i při silném zatažení nohu neškrtí. Drobnou nevýhodou je, že suchý zip na pásku má tendence se zachytávat za zadní síťovanou část chrániče a při oddělávání se tak síťovina poškozuje od háčků suchého zipu.

Co se týče prodyšnosti, tak ta není nejlepší, látka ala neoprén má obdobné vlastnosti a tudíž téměř nulovou prodyšnost. Zadní síťovaný panel to nezachrání, protože zbytek nohy se i po krátké chvíli hodně potí.





Kolenní chrániče Haven Guardian Flow i k vzhledem ke své ceně (990 Kč) nepatří k absolutní špičce na trhu, ale přesto poskytnou dostatečnou ochranu. Pokud jezdíš v místech, kde není příliš ostrých kamenů, chceš lehké a přitom levné chrániče, tak tyto Haveny ti mohou docela dobře sloužit. Pokud by výrobce chrániče lehce modifikoval, přidal ideálně i vyjímatelný plastový chránič, pak by takové chrániče byly téměř dokonalé. Mimochodem, sám výrobce Haven tyto chrániče nazývá slovem absorbéry, já se s tímto výrazem u koleňáků setkal poprvé, co vy?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí