MojeKolo

Report: JBC 4X Revelations opět pro Slavíka

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 29.7.2015

4X ProTour v rámci svého čtvrtého kola zavítala na nejhustější trať v rámci celého seriálu, do Jablonce do JBC Bikeparku na domácí půdu Tomáše Slavíka. Tomáš přestože letos více než na kole bojuje se zdravotními problémy, do svého tréninkového plánu mu byly zařazeny docela nestandardní záležitosti jako několikrát opakované užívání antibiotik, hospitalizaci v nemocnici a další legrácky, které z nás nikdo nechce. Nic z toho však nedokázal Datla přibrzdit, natož zastavit, tak aby fourcrossový závod JBC Relevations nebyl ještě lepší než v minulosti.





Samotná trať závodu byla lehce upravena, ale na její obtížnosti to spíše přidalo. Pro mnohé by bylo vítězství jen dráhu v JBC sjet a naskákat, nechybí na ní nic, co by pořádná 4X dráha měla mít: velké skoky, technické úseky, rockgarden, unikátní průjezd lesem plný kořenů a kamenů, nejslavnější wallride na světě (díky Márošákovi a jeho předjetí)…

Celý závodní víkend začal již ve čtvrtek, kdy byl první trénink. U Datla na trati je jezdí rychle, tak rychle, že tak rychle ani jezdit nechceš a do toho obří skoky. Většina jezdců si na velkou rychlost a skoky poměrně rychle zvykla. Po tréninku následovala slavnostní ceremonie, když v centru Jablonce z rukou primátora dostávali jezdci startovní čísla, už zde se ukázalo velké množství diváků a bylo vidět, že celý Jablonec fourcrossem žije.





Na pátek byla připravena kvalifikace, v ženách zajely nejrychleji Helene Fruhwirth, Natalia Piwowarczyk a Katarina Brauer. V mužích i přesto, že toho letos příliš mnoho ve 4X nenazávodil, tak na domácí trati ukázal, kdo je pánem – Tomáš Slavík. Na dvojce dojel Ondra Štěpánek a třetí Quentin Derbier.

V sobotu, v závodní den se JBC Bikepark zaplnil snad 7000 fanoušky a velká show mohla začít. Představovačka jezdců, letecká show… dav šílí a to je zatím jen začátek.





Závod postupoval rozjížďkami a vygradoval ve finále. První na řadu přišly ženy, Helene Fruhwirth potvrdila, že jí dráha sedí a od prvním metrů s přehledem vedla před Simonou Jirkovou, kterou omezovalo zraněné zápěstí a loket. Natalia Piwowarczyk se málem vyndala na prvním step upu, ale ustála to a dojela si pro bronz před Olgou Romzaikina.

Mužské finále, Tomáš Slavík bere první dráhu, vedle něj Derbier, Dave Roberts a Alex Metcalfe. Od startu je na tom nejlépe Datel, boj o první pozici je jen do první zatáčky. Průběhu trati Slavík svůj náskok na Derbiera zvětšuje. O třetí místo se bojuje mezi na enduru jedoucím Dave Roberts a Alex Metcalfe, po průjezdu lesa a následných skocích jde Roberts na trojku a v tomto pořadí i projíždí cílem.

Pak už následovalo vyhlášení vítězů a párty…





Tomáš Slavík opět ukázal jak se dělá závod, fourcross je show, není to sport, který budou dělat masy, ale masy jej mohou sledovat a fandit mu! Škoda jen, že podobný závod je v celém seriálu 4X ProTour osamocen.





Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí