Dlouhodobý test: Author Patriot Evo Team

Autor: Čert, vydáno: 16.9.2015

Několik let očekávané závodní enduro od českého Authoru je konečně na trhu, má s Čertem za sebou skoro celou sezónu a tak je čas vyřknout ortel. Výsledek dlouhodobého testu Author Patriot Evo Team je zde.





Coby redaktor zparchantělý vším bikovým luxusem, sáhnul jsem při testování po dražším modelu s označením Team. Hodně se řešila cena tohohle kola, na jednu stranu dobře, sto tisíc není úplně málo peněz… na druhou stranu. Koukněte se okolo na všechny ostatní značky, ať už sebevětší nebo sebemenší a srovnejte s jejich ceny s těmi sto tisíci za Teama, který má Pike RCT3, Monarch plus RC3 Debon Air, kokpit a zapletená kola Spank Oozy, Reverba, nejlehčí enduro kliky v kategorii od E13 a zbytek kompletně ve Sramu, Guide RS brzdy a komplet pohon X01. Myslím si, že o Patriotu Team se dá říct hodně věcí, ale že je předražený určitě ne (třeba Canyon Strive ve stejné výbavě vychází v podstatě na stejno)

Osazení je zkrátka a dobře poctivé bikové porno, ekvivalent filmu, kde se sejde Rocco Siffredi, Sasha Grey a Jenna Jameson za mlada. Todle prostě baví moc. O tom ale později. Základem je samozřejmě rám – 160mm zdvihu, hlavový úhel 66 stupňů, 430mm zadní stavba při rozvoru 1180 mm v Mku řekne, že Patriot Evo je spíš odlehčený Ninja Fr než Patriot Trail na práškách. A tak by to taky mělo u endur být. Dost řečí, ven s ním.





Jestli mě u Authoru něco doopravdy baví, a to u všech kol, je to „správná“ velikost předního trojúhelníku. Nevím jestli jsem to jenom já nebo je to globální, ale u Authoru vím, že když si koupím při svých 175cm velikost rámu M, bude to rám pro mě. A ne jako u některých ostatních výrobců, kteří si při honbě za maximální ovladatelností přizpůsobili tabulky tak, že buď si na velikost M musím nacpat 60mm představec (a to se na enduru fakt nedělá), abych se nekopal do řidítek a nebo si beru Lko ze kterého nemůžu vysunout 125mm teleskop až nahoru, abych dosáhl na pedály. Patriot Evo mi velikostně sedí, všechno je podle mě tak dlouhé a tak vysoké jak má být.





Zamykám tlumič na max a drápu se na kopec. Evo stoupá překvapivě dobře, hlavně díky lehoučkým kolům. Jasně, docela se houpe, ale od toho mám tlumič se štelovátkem a příští dny ještě ukážou, že je rozhodně vhodné ho používat. Zadní tlumič je v kombinaci s velmi citlivou zadní stavbou a uložením hlavního čepu tlumiče na jehličkových ložiskách NE U VĚ ŘI TEL NĚ citlivý. To se hodí v super rozbitém terénu. Většinu času ovšem střídám páčku ovládání komprese na Monarchu mezi polohami středně a maximálně zavřeno. Střední komprese snese i rozbitější traily aniž by z vás vytřepala duši a přitom kolo výrazně líp jede a reaguje na podněty jezdce.

Enduro je ale hlavně o sjezdu a trailech, takže trailování okolo Brna (či jakékoli jiné bohem zapomenuté pustiny), sem tam bikepark a sem tam Rychleby. To všechno muselo Evo absolvovat. No Evo, vlastně ne tak úplně.





Po prvním nasednutí mi bylo jasné, že na tomhle kole má velký podíl Enduroteam.cz. Rozhodně to nemyslím nějak zle. Poměrně vysoký střed kola ale vypovídá o tom, že lidi, kteří tohle kolo vymýšleli a testovali, jsou zaměření spíš na šlapání a trialování. Je fakt, že díky nulovému BB dropu můžete na Evu dupat v sebevětším bordelu, aniž byste si škrtli pedálem a jde velmi dobře do vzduchu a na zadní. Díky této agilitě jde Evo určitě používat i na vyjížďky, kam byste si jinak vzali míň zdvihu. Pokud jste ale spíše sjezdověji zaměření, podobně jako já a čistokrevné závodní enduro má být kolo na závody a do bikeparku, tenhle setup vás úplně neuspokojí. Já to řešil jedním vyoseným čepem do vzdálenějšího oka tlumiče (tzv. offset). Uznávám, že to není moc košer, jenže když tím sundáte střed o 5mm níž, položíte hlavu o půl stupně na 65,5 a mírně protáhnete rozvor, vůbec vás nějaký židovský slovíčka nemusí trápit.





Tímto se přiznávám, že na továrním Patriotu Evo team mám najeto tak možná 100km ani ne, po prvním týdnu přišel offset a láska na první sjezd. Jo, kolo tak nešplhá, s úhlem vidlice trochu lehl i úhel sedlovky, takže naladit ideální předozadní polohu sedla chtělo trochu práce, tím ovšem výčet negativ končí. Při použití jednoho offsetu a jehličkových ložisek v druhém oku se citlivost nemění a vy máte z Eva stoprocentní kapesní sjezďák. Několikrát se mi stalo, že jsem si do bikeparku vzal radši Evo, i přes Ninju DH ležící vedle něj, protože tohle kolo je stejně citlivé ovšem výrazně hravější díky kratší zadní stavbě i váze, která se zastavila na necelých 14 kilech s bezdušemi a pedály. A takové peklo, aby byl potřeba doopravdy HC sjezďák zas tak často nejezdím.





Tovární Evo Team je velmi slušné kolo. Evo Team s položenejší hlavou a středem o 5mm dole je fantastická sjezdová enduro mašina. Pokud chcete z Eva dostat maximum, jak v jízdě nahoru, tak dolu, musíte se sžít s ovládáním komprese na tlumiči i vidlici, jezdit celou dobu na „trail“ mód případně „odemčeno“ vás v lepším případě jenom připraví o hromadu energie. Vlastní systém odpružení s názvem DLP sice není tolik uhoupaný, jako klasické horst-linky, při tomhle zdvihu s tímhle tlumičem a touhle citlivostí se prostě Evo houpe dost. O to lepší je ale jízda z kopce. Těžko se popisuje, nutno vyzkoušet. Sag na tlumiči 25%, nevím po čem jedu a komplet bez dorazů.





Nedostatky. Každé kolo, které je na scéně první rok je většinou má a pár drobností se nevyhlo ani Patriotu Evo. Otázka geometrie je individuální záležitost, já radši sjezďáky, štrůdl a Klub rváčů, někdo zase šlapání, studentskou pečet a knoflíky od povlečení na peřině u hlavy, lidé jsou různí. Individuální ale nejsou povolující se čepy v zadní stavbě. Nově přepracovaná symetrická zadní stavba na všech Authorech má totiž trochu tendenci se bočně kroutit. Rozhodně si toho nevšímáte celou jízdu, v určitých exponovaných momentech na mých testovacích trailech se ale jiná kola vzadu kroutí výrazně míň. Nevím, jestli se zadní stavba kroutí kvůli povolujícím se šroubům nebo se šrouby povolují kvůli zadní stavbě, faktem prostě je, že je potřeba kontrolovat a dotahovat. Minimálně první měsíc ježdění, kdy byl tenhle problém výrazně markantnější. První Lock-titování moc nepomohlo, zkusil jsem tedy právě po zmíněném měsíčním zajetí kola podruhé, s ještě větším množstvím modrého zázraku a od začátku června jsem zatím dotahovat nemusel.

Problém sem možná vyřešil, nicméně kolo za sto tisíc může být všelijaké, určitě ale ne „dodělej doma“. Ty kvanta locktitu tam měl nacpat někdo mnohem dřív. Stejně jako vazelínu do pressfitu, aby se nešťastný redaktor nemusel vrtat ve středu E13 a zbavovat ho lupání. Jinak k Evu nic dalšího negativního nemám.





Top model je do velké míry i o komponentech. O tlumiči už pár slov padlo, o vidlici zatím ne, není ale moc co řešit. Pike RCT3 je prostě to nejlepší co můžete mít, chce to jenom trochu času a trpělivosti, já na svých 85 kilo nakonec naladil nějakých 20% sagu a dva bottomless tokeny. Pike fantasticky zobe, jede a neboří se do zdvihu. Řazení bez chyby, Reverb taky pořád slouží jak má. Velikou pochvalu zaslouží i obutí, po letech na „gumách“ Geax dostaly Authory/Aglab pláště Maxxis High Roller II respektive DHR II Exo 3C tubeless. A mimo to, že fantasticky drží a docela jedou, stačí mít pásku do ráfku, mlíko a ventilek a můžete vesele bezdušovat. I když brzdy brzdí závod, Guide RS mě hodně bavily, super dávkování je na závody jak dělané. Brzdný účinek je trochu slabší než u třeba Xtček, za to ale možná mohlo lehké zavzdušnení zadní brzdy… á propos, určitě vřele doporučuju nikdy nezavzdušnit zadní brzdu Guide RS, protože bublině se ven doopravdy nechce a nenávist mechanika vůči vám nebude malá. V tom případě úplně stejně vřele doporučuju donést mechanikovi láhev piva rumu či jedu dle chuti na zmírnění nenávisti.





Author Patriot Evo Team je fantasticky osazené kolo za velmi slušnou cenu vzhledem ke konkurenci. Geometrie je velmi specifická a je potřeba si na ni za A zvyknout a nebo za B ji mírně poladit, protože nižší střed a ještě položenejší hlavovka dokáže s tímhle kolem udělat sjezdové zázraky.



Poznámka na závěr – na fotkách je kolo mírně poladěno o testovací karbon řidítka Force a vodítko Manobike protože je výrazně tišší i lehčí než tovární E13.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel stofan 16.9.2015 v 8:14

    Tak jak to teda bolo s tou zlomenou zadnou stavbou na zavodoch? a nasledne mazanie prispevku, upravi textu na poziadanie? ;) sme svedkami bezchrbtovej cenzury z dovodu okradania zakaznikov alebo co? slusny vyrobca ked mu nieco rupne, prizna chybu opravi zredesignuje,zakaznikom vymeni....nemam vo zviku sa obuvat do tychto veci, ale tie info zovcera mi zvedli zlc.....

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 16.9.2015 v 8:46

    Ano, na závodech zadní stavba u tohoto kola (ne tohoto konkrétního testovaného) praskla. Popisek u fotky z reportu ( dolekop.com/... ) byl a už není, byl jsem požádán o jeho odstranění. Cenzura to nebyla, protože jsem byl požádán a sám jsem měl (jako autor) možnost rozhodnout, zda-li tam zůstane či ne.

    Co se týče dosahu, tak smazáním popisku se záležitost zlomení zadní stavby mnoho násobně víc zveřejnila, než kdyby tam zůstal.

  • anonymní uživatel F12 16.9.2015 v 8:59

    Stofan: proč tohle řešíš? všechno praská a top jezdcum to může prasknout tuplem.
    Já ho jezdím od ledna a s plnou polní když vezu v batohu 110kg a kolo drží. Ani ložiska se mi nepovolily.

    Co mě ale sere je vakl v těch úžasnejch klikách. Za takový prachy, musí být na převodník speciální klíč. Tim mě E13 zklamalo.
    Co se týče úpravy geo, to mě nenapadlo a docela mi sedí. Ale úprava více do sjezdova dobrá. Já si teda klikama občas škrtam (ten vakl tam je dřív).

  • anonymní uživatel stofan 16.9.2015 v 9:03

    F12:tak samozrejme ze vsetko praska, neriesil som ze praska zrovna todle, jednalo sa mi o ten princip proc to schovavat...

  • anonymní uživatel hoffman 16.9.2015 v 9:16

    prečo tá zmienka tak niekomu vadí? vec sa môže len vyriešiť. praskali Rbčka, - prerobili, zlepšili, bola to nevyhnutnosť voči zákazníkovi.. aj keď dnes Monstrov definitívne niet ...

  • anonymní uživatel Strabo (strabo (a) tiscali.cz) 16.9.2015 v 9:18

    hoffman: protože záruční/pozáruční servis u RB a Authoru je jako nebe a dudy.

  • anonymní uživatel tcq 16.9.2015 v 10:22

    Tady zrejme Keli ale pozadan nebyl :-)
    dolekop.com/...

  • anonymní uživatel F12 16.9.2015 v 13:00

    stofan: Jo princip chápu. Jenže co si za tím představíš že urval zadní stavbu? já nic ani od nákupu by mě to neodradilo. Ale někoho by mohlo odradit,pokud není definováno jak to prasklo a za jaký situace.

  • anonymní uživatel stofan 16.9.2015 v 13:44

    F12:nepotrebujem ju vidiet, a keby tam bola tak sa na tom zasmejem, ale ked to dopadlo "poziadanim a zmazanie" tak tym padom ta firma uplne natotalku umna skoncila a maximalne ma to odradi od kupy tohto "srotu", lebo problem tam evidentne je (ked ho taja)....

  • anonymní uživatel syflus 16.9.2015 v 14:10

    viděl bych to na výztuhu alá bronson pro rok 2016... každopádně by mě zajímalo jak může bejt vodítko řetězu od manobike tišší než od E13 když správně by se řetěz vůbec neměl vodítka dotýkat a tedy vydávat zvuk?

  • anonymní uživatel hoffman 16.9.2015 v 14:16

    pri 11tke už mohli spraviť o niečo širšie vodítko, otázne je, či je nevyhnutné pri nepadacom prevodníku ..

  • anonymní uživatel DV fon Norco 16.9.2015 v 19:08

    Je to pekny, funkcni bajk za sympaticke prachy! A to, ze trosku praskali zadni stavby to se proste stane kazdemu - to neni ostuda. Treba Norca v urcitem obdobi rupali jak na bezicim pasu. Dulezite je, aby se vyrobce k problemu postavil celem a to se myslim stalo...

  • anonymní uživatel tcq 16.9.2015 v 21:52

    DV fon Norco: Muzes rict jak se k tomu vyrobce postavil celem prosim?

  • anonymní uživatel cumil 17.9.2015 v 3:02

    glory 2010 praskaly, tr-450 praskaly ,lapierry taky ne ? yeti praskl pri recenzi, author nasleduje svetove znacky :)

    H U M U S

  • anonymní uživatel jenik 17.9.2015 v 6:34

    Kluci praska vse.. Nemuze zato vyrobce holt je to dane materialem a vahou😉 zpracovanim v chine tajwanu.. A pak jsou kola kterych je u nas vic nez jinde tak vidime vic prasklejch.... Spis me trapej velikosti.. Kdyz vam zvednou emko tak jste v pohode. Ale me zvetsujou esko a jeste na 27.. Zachvilku budu mit detsky kolo s vejskou 167cm...

  • anonymní uživatel syflus 17.9.2015 v 10:39

    jakej to je pocit projezdit za půl roku 40k?

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 17.9.2015 v 12:21

    polygon shit se k zákazníkům taky stavěl příkladně

  • anonymní uživatel h.mad 17.9.2015 v 12:30

    Jenik: Praská všechno to je jasný, ale materiál a kvalitu si má zadavatel ohlídat a váha rámů Patriota je vyšší než ocelovej full podle toho co jsem slyšel.

  • anonymní uživatel DV fon Norco 18.9.2015 v 10:16

    TCQ: treba tak ze uzna reklamaci a maka na tom aby se to uz neopakovalo

  • anonymní uživatel agrrr 20.9.2015 v 9:12

    ta cena je mrda, kazdy radsej kupi YT/kanon a pod.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí