Test: allmountain helma Specialized Ambush

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 8.10.2015

Na začátku letošní sezóny předvedlo Specialized úplně novou allmountain přilbu Ambush. Stojí za cenovku která je k ní přilepená, nebo je to jenom past?

Malá helma je pro většinu z nás asi jenom doplněk k integrálce, snažíme se tedy ušetřit, jak se dá. Minimálně dřív to tak bylo. Sám na sobě pozoruju, že čas který trávím na hlavě s malou helmou je úplně jinačí než ten, kdy mám naraženou integrálku, takže v určitém pohledu se může větší investice vyplatit… ale natolik abych za helmu dal 4999 Kč? No uvidíme.





Ambush postavil většinu svojí kampaně na tom, že je to malá helma s odklápěcím kšiltem vhodná k vození spolu s velkými brýlemi. Po půl roce testování je ale Ambush mnohem víc.

Jako všechno od velkého S přetéká i tahle helma technologiemi a marketingovými kouzly, když se od nich oprostím, jde o neuvěřitelně lehkou přilbu (v číslech je to 320 gramů ve velikosti M, která je šíleně pohodlná (aspoň mě), neuvěřitelně odvětraná, chrání pořádný kus zátylku a super sedí na hlavě i při nasazení velkých brýlí.

Příjemný detail je i nový systém upínání, který stahuje vnitřní část přilby nejenom vzadu jak je tomu u všech ostatních ale po celém obvodu, takže vás nebude tlačit zapínání v zátylku a rovněž díky tomu může helma pokrýt větší část hlavy.





Trochu míň příjemné je, že po cca třech měsících jsem pochopil, proč je k helmě náhradní sada vycpávek. Po trochu teplejších dnech v sedle smrděla helma jak středně velký opossum několik dní marinovaný v louži. Pračka, náhradní vycpávky a jedeme na novo. Odstranitelný problém, ale u jiných přileb mi zápach nepřišel tak markantní. Polstrování se ale musí přičíst k dobru, že na rozdíl od jiných přileb odvádí pot z čela na strany a nenasává ho tolik. Takže se nestává, že by vám tekl pod s výstelky nad obočím do očí, nebo tekl, když se si na helmu zatlačíte zepředu. Málokdo to takhle umí vymyslet.

Někomu může vadit i to že kšilt není pevně přichycený, ale při jízdě se ani nehne a to že se hýbe nahoru a dolu zjistíte, jenom když si při jízdě proti světlu mžete nastavit kšilt aby vám nesvítilo do očí nebo při nasazování brýlí.






Co se týče použití velkých brýlí. Jo vypadá to trochu divně, uznávám, na druhou stranu jsem nenašel lepší metodu jak vidět i v těch nejhorších podmínkách, než jsou dvouvrstvé MX brýle. Dvouvrstvé sklo se nemlží, nebo aspoň ne tak rychle jako klasické brýle, takže pro podzimní a jarní plískanice s milionem vlhkosti jsou ideální. To samé platí pro bahno. Jezdit ve velkých brýlích v létě? No je v nich horko, na druhou stranu dodávají instantní pocit nesmrtelností a ochrání výrazně větší část obličeje než běžné sluneční brýle. Je to asi na zvážení každého.





Každopádně Specialized Ambush je jedna z nejlepších přileb co můžeme mít. Bezkonkurenčně odvětraná a stejně bezkonkurenčně i sedí. Jediná nevýhoda, na kterou jsem přišel, je, že smrdí, když se do ní dva měsíce potím, což je vcelku odpustitelné. Ambush má prostě vychytané všechny detaily, které vás napadnou a co je lepší vizitka pro helmu, než že o ní celou jízdu nevíte. Pět tisíc za „jenom“ helmu je ohromná hromada peněz a levnější přilba vás určitě ochrání stejně. Ona vás totiž Felicie taky doveze na stejné parkoviště jako Rolls Royce.

Celkem šest barev a tři velikosti by mělo zajistit, že pokud se pro Ambush rozhodnete, nebudete odcházet z obchodu neuspokojení.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Marek 8.10.2015 v 21:58

    "Pod" není "pot" :-)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 9.10.2015 v 8:15

    Marek: Čert že jak zblblej z Pinkbike, že všude vidí POD (Photo of the day). Samozřejmě opraveno

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí