Sjezdovka v Brně bude i pro bikery! Doufejme!

Autor: Keli, David Liška, vydáno: 22.12.2015

Bude v Brně oficiální bikepark? V blízkosti brněnské přehrady možná bude lyžařská sjezdovka a pro její letní využití se počítá i bikeparkem. Zatím je vše pouze ve stádiu příprav na papíře, ale kdo ví…



Lyžařská historie na území Brna je poměrně rozsáhlá a zřejmě nejznámější sjezdovkou, které prosákla i mezi bikery je sjezdovka na Kraví hoře ve Wilsonově lese, na tomto místě se v roce 2000 a 2001 jely dva ročníky dualového závodu Red Bull King Of Monte Bů. Byla to však labutí píseň sjezdovky, která nikdy nezažila podobnou slávu, obyvatelé přilehlého okolí se zasloužili o její konec.

Nová sjezdovka, která má vyrůst v blízkém okolí brněnské přehrady disponuje relativně zajímavými parametry, uvažovaná délka 540 metrů, převýšení 120 metrů, délka tratě pro fourcross 540 metrů, délka tratě pro sjezd 1260 metrů. Obsluhována bude kotvovým vlekem.

Více o projektu doplní David Liška…



Zdravím všechny sportovní nadšence!

Mnozí z vás jste možná již zaznamenali snahu Pavla Trčaly z firmy CITY SPORTS s.r.o. postavit nad brněnským Priglem sjezdovku. Pavel nás už roky vozí na hory na jednodenní zájezdy a se sjezdovkou to myslí vážně.

V dnešní době, kdy není problém svolat partu dobrovolníků a připravit několik let zarostlý stadion pro utkání, které nemělo obdobu, proč by nebylo možné vybudovaní takového sportovního areálu? (Zpustlý fotbalový stadion za Lužánkami byl dobrovolnickou činností zprovozněn pro rozlučkové utkání fotbalisty Petra Švancary, pozn. red.)

Vše má určitě svá úskalí a k jízdě na lyžích vedle vleku nad přehradou je cesta daleká, ale určitě né nemožná!





To, že v Brně jsou momentálně špatné podmínky pro sníh naprosto neznamená, že sjezdovka by nemohla fungovat. Sníh se může vyrobit v noci, když mrzne, a pak vydrží několik měsíců. Pro výuku dětí na lyžích nebo jízdu ve snowparku určitě není potřeba souvislá metrová vrstva sněhu přes celou šířku sjezdovky.
Podívejme se například na snowpark , který vznikl v brněnské části Lesná díky pořadateli Martinu Hubovi. A nebo na lyžařský areál v Němčičkách, jehož nejvyšší bod sjezdovky měří 240m n.m..

Využití sjezdovky na přehradě by však rozhodně bylo možné i v letním období. Díky rozšiřujícímu se podvědomí o sjezdové cyklistice a fourcrossu, jenž má svého mistra světa pocházejícího z Brna – Tomáše Slavíka, by zde mohla vyrůst sjezdová i fourcrossová trať, která oficiálně na jihu Moravy chybí. Nezapomínejme na blízké cyklostezky okolo přehrady a možnost tak zvyšovat technické dovednosti každého cyklisty.

Pokud byste chtěli přispět malým krůčkem k větší naději pro záměr výstavby sjezdového areálu nedaleko centra města s dostupností MHD, podpořte návrh svým podpisem petice na www.skiprigl.cz , kde se dozvíte další informace ohledně tohoto plánu a v neposlední řadě hlasujte v článku Deníku Rovnost.

Díky Všem za podporu a sdílejte tuto informaci mezi své kamarády a blízké, ať se dostane do podvědomí co nejvíce lidem!



Další informace o projektu najdete na webových stránkách skiprigl.cz nebo na facebooku.

Diskuze

  • anonymní uživatel anonym :) 22.12.2015 v 23:15

    Hned za barákem mám sjezdovku, která má podobné parametry jako tato uvažovaná, je položena o 200m.n.m výše a má 3sněžná děla. Dnes odpoledne byl stav takový, že by se tam daly pást krávy, sníh nikde. Jestli s nedostatkem sněhu bojují i areály v alpách, tak nevěřím tomu, že toto je reálná představa. Uváděná sjezdovka v Němčičkách jezdí jen díky tomu, že má umělý povrch. Zaprvé to vypadá hnusně celý rok, zadruhé, kdo chce lyžovat na koberci? Upřímně, člověk u toho vypadá trošku jako šašek. A tento povrch se neslučuje s žádnou tratí na 4X. V Brně by se mělo pěstovat víno a v alpách by se mělo lyžovat, naopak to asi moc fungovat nebude.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí