Rozhovor: Tomáš Leader Zejda - o sezóně, Rampage, Fest Series...

Autor: Čert, kategorie: Rozhovor, vydáno: 12.2.2016

Tomáš Zejda rodák z Třebíče, kterému nikdo neřekne jinak než Leader se jako jeden z mála Čechů podíval v loňské roce na nejslavnější freeride event planety – Red Bull Rampage. Toto, ale nejenom toto téma bylo předmětem rozhovoru Leadera s Čertem.



dkey: Ahoj, nemáš toho za sebou málo, ale pokud začneme tak nějak odzadu. Minulá sezóna, vrchol byl samože Rampage, první otázka logicky zní, jak se kluk z Třebíče dostane na nejúchylnější a největší Freeride event v Utahu?
Leader: Haha, na začátku cesty jsem ani nepomyslel, že bych se mohl dostat na závody na který sem koukal v časopisech a na Eurosportu. Po uplynulých 13 letech se vždycky rád ohlížím jak a kde to všecko začalo. Během cca 8 závodních sezón jsem objel na 200 závodů a show. Tohle číslo mi samozřejmě získalo hromadu zkušeností a hlavně spoustu skvělých výsledků, což mě ve finále dostalo až na RB Rampage





dkey: Pokud se teda budem ohlížet, jako divák cítím, že ve slopestylu a dirtování je šílenej tlak na jezdce, přesněji na jeho progress, to co jeden rok motá Semenuk jako šílený porno musí příští rok jezdit skoro všichni kdo chtěj být v topu. Jak je to se začátkama? A jak jsi to cítil ty když jsi začínal?
Leader: Přesně, tahle disciplína zažívá hrozný boom, což je na jednu stranu hrozně super, ale na druhou stranu to jde všechno šíleně rychle kupředu. Všechno začíná už u velkosti překážek, zvoleného terénu až k obtížnosti triků. To co stačilo 2–3 roky zpět na pódium, teďka nestačí ani k postupu do finále. Hlavně to není čistě jen o fyzičce. Kluci co začínají nyní to mají o hodně jednodušší, mají okolo sebe spousty lidí, foampity nebo airbagy. To za mých začátků nebylo. Moje začátky byly spíš o tom, že mě to všechno bavilo a už od mala jsem byl hrozně soutěživý typ. Proto taky objíždím závody a snažím se měřit síly s ostatními. To mě taky nejvíc posunuje a drží moji motivaci tak vysoko. Kdyby mě to nebavilo asi bych to nedělal a jezdil si jen tak pro radost..





dkey: Vzpomeneš si, jak jsi do tohohle závodního kolotoče naskočil, případně jaký trikování „stačilo“ na výhru když začínal?
Leader: Můj první závod byl Sport life 2006, jestli si dobře pamatuju. Tenkrát to moc dobře nedopadlo, nervozita a Damjan Širiški, Petr Kaplan a Michal Matys měli trochu jinou formu. Pak jsem několik let jezdil závody pouze v ČR, kde jsem získával sebevědomí a potřebný skillz. Mezi prvními zahraničními závody byl určitě Vienna air King a závody v Polsku jako Sklarszka Poreba a mistrovství Polska v Milanowku. Tam už přišly i první výsledky. Kde sem před lety dělal 360 barpsin teďka musím dělat 360 triple barspin a už makám na quatro barspin. To co se dělalo na skoku se teďka dělá ze step downu a dropu… Semenuk a Rheeder jsou pořád o krok napřed, mají skvělý podmínky, někteří jezdci mají i kopie tratí, co jsou na závodech což je staví do trochu jiné pozice.Poslední roky je to hodně o kombinacích a inspirace přichází od BMX, ale tím, že MTB je větší, tím větší skoky potřebujeme a tím je to vše nebezpečnější, trochu začarovaný kruh!





dkey: Když jsme nakousli tu přípravu, jak to u tebe probíhá? Teď je v podstatě offseason, čas ladění formy. Jak naladí formu slopestylák?
Leader: Musím uznat, že už třetím rokem off season nějak nemám, jelikož mě nebaví sedět doma a snažím se pořád něco dělat. Třeba loni jsem se vrátil z Red Bull Joyride, byl jsem doma týden, pak letěl na Rampage, pak si dal 3 týdny chill a po nich 2 týdny trénink v Barceloně, poté 2 show v prosinci a hnedka 2.1 další show. A teďka mám 6 zastávek Downmall tour, o minulém víkendu jsem měl Downmall tour ve Frankfurtu a hned v neděli Nitro Circus v Praze! Začátek března letím na Zéland kde bude prvni zastávka Crankwrox tour. Veškerou přípravu proto řeším během sezóny, fitko, plavání, crossfit, yoga, občas řeším jídlo, abych se cítil líp, ale jak říkám, když je čas, příležitost a nálada. Nechci to mít stylem, že musím a do něčeho se přemlouvat! Po tomhle rozhovoru si jdu zaběhat, protože je venku pěkně, žádný stres! Samozřejmostí je celoroční foampit a trénování nových triků, čím víc času na kole trávím, tím lepší a jistější pocit pak mám.





dkey: Sezóna 2015 je za tebou, co bys vypíchnul jako největší úspěchy?
Leader: Celou sezónu se dařilo, hlavně bez vážnějšího zranění což je pro mě priorita číslo 1! Sezóna 2015 šla podle plánu, hodně pódiových umístění, spousty odvedený práce pro sponzory, ale hlavně sem objel celou Diamond tour což je nejvíc co v tyhle disciplíně jde. A mezi konkrétní úspěchy řadím asi Munich mash (diamantový závod) kde jsem bral 4.místo na svý narozky. Red Bull Rampage byla dlouhodobě veliká výzva, po cca 25 odjetých akcích jsem skončil na 6. místě v Diamantové tour a 7. místo v FMB world tour! Až na dva závody kde jsem trošku zaváhal nebo mi jen štěstí nepřálo držím celoročně výsledky v TOP10 na všech závodech…





dkey: A co ta „nešťastná“ Rampage? Jak ses tam dostal, jak to proběhlo, pocity, detaily, prostě chci vědět všechno.
Leader: S odstupem času to hodnotím kladně, jel jsem tam s tím, že se chci dostat dolů, což se povedlo. Málo lidí si dokáže představit, jak moc to bylo vše těžký, postavil jsem kolo měsíc před Rampage, do toho jsem měl závody na hardtailu, no moc jsme toho na velkým kole nenajezdil, a pak rovnou na nejnebezpečnější a nejtěžší závod světa. Tohle je hrana i pro sjezdaře a freeride jezdce. Člověk tam jede s nějakou představou a pak na vlastní oči vidí, že je to úplně jinak! Kopec se už několikrát změnil a tenhle byl jeden z nejtěžších, Zink říkal víc freeride.
Ve chvíli kdy seš v TOP10 na světě se ti otevřou dveře úplně všude, bylo to čistě o mým rozhodnutí, jestli to chci riskovat! Určitě cenná zkušenost, kterou bych chtěl do budoucna využít a kdyby dopadla další účast na tyhle vraždě, bude to pro mě lehčí hlavně psychicky. Extrémní vedro v poušti, suchý a prašný materiál na kterým se dá jen těžko jezdit taky moc nepřidá. Navíc 6 dní stavení svý „vysněný“ tratě tě donutí přemýšlet, jestli vlastně máš ještě sílu vzít kolo a riskovat život na druhý straně zeměkoule s mizivou šanci na nějaký dobrý výsledek. Ale dostal jsem se dolů, udělal super fotky, zažil skvělý chvíle s nej jezdci světa a zkusil si svůj první Rampage! Rozhodně to stálo za to…





dkey: takže letos bys to zkusil znovu?
Leader: Je to ještě hodně daleko a není to jen o tom jestli chci nebo ne. Uvidíme, jak půjde sezóna, jak bude moje tělo fungovat, finanční stránka hraje taky velkou roli. V tuhle chvíli mám v hlavě to, že tam chci zpět. A ať to dopadne nebo ne, určitě chci hodně jezdit na velkým kole i během roku a uvidíme, co se naskytne za příležitosti! Když jsem naposled mluvil s Andreu Lacondeguy, říkal ať dorazím na Fest series. Takže dveře jsou otevřený teď jen záleží co nakonec dopadne!





dkey: Ale určitě už nějaký konkrétní plány na sezónu ladíš.
Leader: Největší priorita je Crankworx tour, samozřejmě závody tady v Evropě, do toho mám pořád spousty show. Mezi nejnovější věci patří určitě tour závodů po ČR co teďka řeším, aby se zvedla úroveň slopestylu tady u nás. Budu stavět i slopestyle tratě na některý závody v ČR a samozřejmě pořádat závody u mě doma v Třebíči. Tohle je ve finále jen zlomek toho všeho co mě čeká…

dkey: Takže už seš ve věku, kdy seš rozumnější a než závody tě spíš zajímá rozvoj sportu?
Leader: Víceméně jo, ale spíš jsem začal jezdit v éře, kdy bylo spousty závodu a jezdci se potkávali každý druhý víkend někde po akcích a sleduju, že tohle hodně upadlo. Ale myslím, že malý impuls na podporu scény určitě není na škodu. Sám vím, jak je to důležitý na začátek kariéry. Navíc mám plný telefon lidí, kteří mají podobný názory a nápady, tak proč to nepodpořit. Podpora sportu, kterej děláš je spíš o času než o věku, obě věci, jak pořádat, tak závodit, chci dělat, takže to to nějak v diáři vymyslím.





dkey: Před pár dny proběhl v Praze Nitro Circus, a ty ses tam motal (doslova). Jak to bylo?
Leader: Nitro Circus byl pro mě vždy největší highlight, tím jak je to nedostupný a zároveň mega hustý. Během 3 měsíců jsem prohodil nespočet mailů s managementem, po předložení výsledků, fotek a videí, jsem nakonec dostal mail, že mužů jet, což pro mě bylo samozřejmě velký překvapení a zároveň velká výzva. Celou noc před touhle show jsem nespal, pořád jsem přemýšlel, jak se mužů srovnávat s borcema, co tyhle překážky jezdí každý den a dělají ty triky co dělají. Nakonec byla celá akce strašně super, pokecal a zajezdil jsem si se špičkou tohodle sportu a když tě po show poplácá Travis Pastrana po ramenou, že to bylo super ani nevíš co si máš myslet! Během tréninku jsem udělal díky Janu Kaslovi neskutečný fotky který okoření moji prezentaci. Navíc si nejsem úplně jistý, ale podle mě jsme byl druhý evropan co se do téhle show dostal.





dkey: Co ta Fest Series? Láká tě to hodně? Pro sponzory by to asi bylo dobry ale stojí riziko za to?
Leader: Samozřejmě každá další aktivita je pro sponzory dobrá, ale je toho během roku už tak dost a nejsem si jist jestli je tohle cesta pro mě. Líbí se mi zastávka v Santa Cruz, zbytek už mě tolik nebere, stejně je Fest series tak o 2–3 lidech.





dkey: Takže i letos zůstaneš spíš na malým kole
Leader: Skrze závody určitě, není pro mě tak lehký pořád měnit kola a nejlépe dělat triky na všem na co sednu, ale nějaký natáčení a focení proběhne i na velkým kole. V tomhle směru bych rád poděkoval značce Dartmoor, jezdím za ně už sedmým rokem. Dřív jsme řešili i vývoj kol na všechny disciplíny a i když teď už má značka vlastní tým inženýrů a testovacích jezdců a já dostávám hotový a otestovaný produkt na který se můžu 100% spolehnout, pořád mi vychází maximálně vstříc s jakýmkoli mým požadavkem.





dkey: Když jsme narazili na podporu, jsi full time freerider nebo pro přežití musíš dělat i něco jinýho? Dá se u nás slopestylem nějak rozumně uživit?
Leader: V tuhle chvíli jsem ukončil školu, i když to říká každý, tak já na to fakt čas nemám. Nebo jsem nenašel cestu, jak to nakombinovat. Práce je stejnej příběh jak škola, takže v tuhle chvíli jezdím na kole. Ale samozřejmě dělám i nějaký věci okolo, aby všechno v pořádku probíhalo, hlavně věci skrz nájem, letenky a jídlo.

dkey: Říkals, že bys rád do tohohle sportu dostal víc lidí, čím bys je nakopl,co by mohla být největší motivace. Přece jenom , když se podíváš na Rampage nebo na Crankworx, coby začátečník se chceš spíš zahrabat, když vidíš, co se tam děje.
Leader: Hele není to jen o těhle závodech. Samozřejmě, ambice jsou dobrý, ale když já jezdil na začátku po závodech, potkával jsme super lidí, někam jsem patřil a hlavně ježdění s ostatními tě vždy nejvíce posune. Je trochu blbá doba, ale hrát hada na tabletu umí každej, takže je fakt čas vzít kolo či cokoli a jít ven dělat něco co má smysl! Čím víc to budeš dělat pro radost tím víc to půjde. Nemá smysl začít na kole protože Rampage nebo Fest series. V ČR jsou spousty super kluků kteří zabíjí, ale je potřeba je trochu popostrčit a třeba i pomoct, aby zkusili i menší závody v zahraničí a poznali, že ti borci z videii jsou taky jen borci co milují ježdění na kole..





Leader: Na závěr bych rád poděkoval všem partnerům, díky kterým jsou všechny tyhle zážitky a zkušenosti možné a jsou to Dartmoor bikes, IXS sport devision, Eastern Gravity, Mitas Tires, Spank components, Profile racing, www.Katmar.cz, Big Buba, Cyklo Bartoníček, Life is porno a Vans.



Foto: Lukas Neasi / www.lukasneasi.com, archiv T. Zejdy

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel sfls 12.2.2016 v 8:23

    "Když jsem naposled mluvil s Andreu Lacondeguy, říkal ať dorazím na Fest series."
    zabiják! :D

  • anonymní uživatel tcq 12.2.2016 v 11:07

    Dobrej rozhovor, hezky cteni. Drzim palce hlavne ohledne tech zraneni, ta Rampage mi uz prijde jako soutez o tom kdo se tam prvni zabije ...

  • anonymní uživatel Dmj (damjans (a) post.cz) 12.2.2016 v 15:05

    Skvělej rozhovor a skvělej jezdec!

  • anonymní uživatel Hanz 13.2.2016 v 19:00

    drž se chlape

  • anonymní uživatel Madar (madarbike (a) gmail.com) 14.2.2016 v 12:29

    Super rozhovor!Držím palce!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí