Test: Author Patriot Evo Team - tohle je prostě klasika

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 20.11.2017

Author Patriot Evo Team – tohle je klasika. Aalo by se říct, že nemá cenu testovat kolo, které vlastně vypadá pořád stejně… Ale to vlastně není tak úplně pravda. Ale všechno se dozvíte.

K Patriotu Evo mám docela vztah, protože nejenom že sem na něm dva roky jezdil, ale mám v živé paměti, jak mi kdysi v roce 2013 na Ještědu Spaceman ukazoval prototyp Patriotu Evo, měl ještě možnost 140 a 160mm zadního zdvihu a asi první sadu X01 v ČR.

No roky plynou, Eva už jezdí a loni se dokonce dočkaly modernizace rámu v podobě protažení horní rámovky a zkrácení představců. No a letos je na nich asi nejzajímavější možnost jak je můžete koupit. A taky jejich cena.

Ačkoli rám je v podstatě identický jako loňský, změnil se olep a hlavně, přišel Author Direct (Author 2017 – levněji, na přímo a také na Foxu). O tom už jsme psali a v zásadě, objednáte kolo po netu, to vám přijde do autorizovaného servisu kde vám je složí a připraví a ve finále všichni ušetří. Co to znamená?

Patriot Evo Team je vyšší ze dvou specek tohoto modelu a Author se při zemi nedržel. Tlumení od Foxu v nejvyšší Factory verzi v podobě 36 Float vidlice a tlumiče Float X, pohon i brždění má na starost Shimano XT, kokpit a ráfky zase řeší Spank, kliky e.13, sedlovka samozřejmě Kind Shock Lev. No a díky directu je MOC stanovena na 100 990 Kč. To jde. Ale teď, v podzimním výprodeji je navíc na pekelně nízkých necelých 76 tisících. To už hodně jde.

Jak Evo jezdí už jsem vlastně loni psal (Čertův rok s Patrioty Evo: část druhá, test Author Patriot Evo Team). Geo je mých očích postavená tak, aby vyhovovalo co největšímu spektru jezdců a použití. Hlavovka 66°, sedlový úhel 74°, zadní stavba 430 mm, Reach se neudává ale vzhledem k úhlům a délce horní rámovky bude někde okolo 440mm, bb drop je nulový, tzn. osa šlapání je přímo mezi osami středů kol. Nic vyloženě revolučního, ale taky nic ostudného.

No a díky tomu, se Evo na trailu prostě chová dobře. Ano, nesedí mu ani vyloženě extrémní sjezdy, ani to není XC kolo, ale drtivou většinu českých enduro tratí zvládne bez problému. A jeho největší síla je asi pořád v tom, že se s ním dá o víkendu závodit, přes týden jezdit do práce, po práci vyrazit na traily za barákem, další víkend vyrazit někam do trailcentra a pak zase lítat okolo města po lese a pak jet zase na závody… a takhle dokola. Evo je prostě univerzální kolo a opět mě o tom přesvědčilo. Všechny úhly a středy jsou „tak akorát“, aby se dobře šlapalo a slušně jelo z kopce. Odpružení DLP funguje dobře, moc se nehoupe, netuhne při brždění, příjemně zobe. Mohlo by být asi o chlup progresivnějí, obzvlášť s tlumičem Fox s větší komorou Evol se noří do zdvihu malinko víc než bych chtěl. Ale nic zásadního.
A když už jsme u tlumení. Fox Factory je prostě radost nejenom sledovat, ale i jezdit. Relativně snadno ho nastavíte, aby výborně fungovalo. A pokud jste hračička, můžete na vidlici ještě kroutit pomalou kompresí a na tlumiči jsou ještě tři možnosti nastavení komprese v otevřeném módu. Takže máte otevřeno, šlapání, zavřeno a ještě tři možnosti jak moc je „otevřeno“. Za mě boží.

Super je i kokpit Spank, nevím sice jestli Vibrocore ródla pohltí vibrace ve správném spektru MHz, ale výborně se drží a 760mm šířka je úplně ideál (odpověď jestli pohltí najdeš v testu Spank řídítek s pěnou uvnitř Vibrocore).
Co za mě teda boží není jsou pláště. Vittoria Morsa. Jako na suchu docela jedou, ale to je tak všechno. Vlastně mi přišlo, že někdo vzal XC gumy na sucho, nafoukl jejich šířku na 2,3 palce a předvedl je jako enduro gumy. Ne, takhle fakt ne. Nejenom, že jedete jak po mejdle jakmile je trochu vlhko – nemají skoro žádný boční záběr, ale hlavně VŮBEC nebrzdí. Kolo jde okamžitě do smyku. Tohle ne, ostatně proto je na fotkách vepředu Shortyna a vzadu Der Baron. Tohle mi naštěstí leželo doma, takže na podzim v Brně (a Blinduro na Valašsku) naprostý ideál.

V neposlední řadě se mi tohle kolo v téhle barvě a osazení strašně líbí. Matná černá a Kashima je boží kombinace.

Author Patriot Evo Team je univerzální kolo, které je ale překvapivě dobré skoro v celém spektru toho, co se dá jezdit. Jo, občas sem si říkal, že by mohl být níž střed a položenější hlava. Ale to jsou fakt jenom momenty. A zbytek času je dobré. Ne, že by mě nějak vyrazilo dech, ale prostě funguje, dobře vypadá a moc nestojí.

Závodní foto: Patrik Procházka (Gravitymag.com)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel20.11.2017 v 7:17

    Hodně blbá reklama na podprůměrný kolo :D :D :D

  • anonymní uživatel Fanda 20.11.2017 v 10:31

    Ja: naprostej souhlas, měl jsem to, tak můžu remcat, jako když jezdíš na nepodojený koze...

  • anonymní uživatel mike 20.11.2017 v 11:55

    Kdyby tam byla pružina (vzadu) do 60ti tisíc tak by to možná stálo za testovačku.

  • anonymní uživatel onoto (toono (a) email.com) 20.11.2017 v 12:08

    Fanda: heeeh, a neni nadto ty kozy obcas poradne podojit :D kozy jako kozy

  • anonymní uživatel Milan 21.11.2017 v 10:29

    Opět trošku té reklamy pro Author, ale už jsme si zvykli :-D

  • anonymní uživatel Michal 21.11.2017 v 12:00

    Nevím, mě ty jejich rámy přijdou strašně laciný a zastaralý, určitě se na tom jezdit dá, ale raději bych koukal na canyon nebo yt/santa cruz a tak. Klidně i trochu hůře osazený model, zato ale mnohem lehčí a třeba i na karbonu, 76 tácu za tohle zase tak málo není ve výprodeji.

  • anonymní uživatel Roman 21.11.2017 v 15:19

    76kolíků za tohle je aspoň trochu přiměřené, ale 101k to nemůže koupit nikdo rozumný. Zabít docela dobrou stavbu nábojema author, příšerným obutím (kolo za 100tis!), trail ráfkama oozy, nebo 760mm klackama(asi výprodej od spanku).
    Ale čím mě Author vyloženě irituje je patriotismus na rámu vyráběným někde mezi bambusem.
    ps.: Ještě jim furt tak hrozně praskají zadní stavby jako na ninje,epoque,..?

  • anonymní uživatel Michal 21.11.2017 v 19:26

    No prej ne, ale já bych tomu moc nevěřil, navíc prasknout může kde co. Taky jsem si na jejich stránkách všiml, že už mají nový model 2018, za 86 táců, na XTčku, fox kashima bohužel ne factory series, ale prostě zase 15.5KG + pedály a ste na necelejch 16KG za kolo co stojí skoro 100 tisíc mi přijde dost nepřijatelný, vzhledem že jejich geo není nejvíc jezdivá do kopce. Taky ta blbá navářka na řazení pro dvou/tří placku by měla zmiznout, vodítko ji nepotřebuje, akorát to vypadá jak kdyby ty rámy co neprodaly jen nově nalakovaly.

  • anonymní uživatel Michal 21.11.2017 v 19:34

    Ps. tak factory series tam je, ( trochu zvláštní barva kashimy, asi blbý fotky) ale nevidím tam FiT4 HSC/LSC jen zamykání. Zvláštní je že ten horší model je lehčí než tenhle :D

  • anonymní uživatel Jarka 21.11.2017 v 21:49

    Praskaj a to jako fest, z vlastní zkušenosti, stadardně si kluci na závody vozej 2 náhradní zadní stavby, což mluví za vše. Taky me točí"patriotismus" a ta česká omáčka okolo nakonec upachtěná čínanem!

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.11.2017 v 11:00

    2 Roman, Jarka

    taky se jim ten jejich "patriotismus" vrací jako bumerang :-D a ve finále - kdo chce kam, pomozme mu tam. Žlutý ručičky ty český prostě nenahradí....a můžou na brainstormingu 10 let vymejšlet, jak co nejvíc zeefektivnit a zlevnit výrobu. Výrobky z Číny jsou prostě shit a promile kvalitních produktů to nezachrání.......zapadne to v desítkách milionů low-endovejch sraček na jedno použití.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 22.11.2017 v 11:34

    Ádoš > na čem ty vlastně jezdíš ?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.11.2017 v 13:05

    2 Pedro
    tady jsem vygoogloval nějakou fotku svýho současnýho kola www.google.cz/...

    ale je to nějakej 4 roky starej set-up. Pak tam byla nějakej čas Rock Shox Boxxer World Cup 2015, ta mi nevyhovovala a teď tam je asi 2 roky FOX 40 Limited Edition 2014 RC2

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.11.2017 v 13:11

    2 Pedro
    tady s RS WC www.google.cz/...
    www.google.cz/...

    Foto s foxou a ze skákání bych asi našel jedině přes nějakej Dolekop Archiv (jestli existuje) nebo doma v PC.

    Jinak - ptal ses na čem jezdim. Už na ničem, kolo je navoskovaný v obyváku. Přestalo mě to po 14 letech bavit...... ale třeba se k tomu ještě někdy vrátim, alespoň v podobě endura

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 22.11.2017 v 13:26

    Ádoš > díky, tipoval jsem RB :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.11.2017 v 13:34

    no jo no, jsem průhlednej až to bolí :-D jinak, možná ses ptal spíš z toho důvodu, jestli náhodou "nekážu drahé víno, přitom chlastám čínskou vodu"
    Poslední setup je kombinace SRAM X0 Carbon, Renthal, Race Face, Fox, Saint, Hope a DT Swiss.....takže ne, nepiju čínskou levnou vodu a nikdy ji pit nebudu ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí