Představení: Stages Powermeter aneb když si jedeš na watty

Autor: Keli, vydáno: 1.12.2016

Pokud to s tréninkem na jakoukoliv cyklistickou disciplínu myslím zcela vážně, časem zjistíš, že je do trénování zapojit kromě noh i mozek, a následně i vyspělé technologie.
Postavit trénink pouze na kontrole tepů ze začátku stačí, ale postupem času zjistíš, že jeden den jedeš na stejné trase nějaké tepy a druhý den jsou tepy vyšší nebo nižší, přičemž rychlost i intenzita je stejná.
Srdeční tep totiž ovlivňuje mnoho nejen fyziologických vlivů, například nedostatek spánku, vnější teplota, denní doba, kofein, hydratace organizmu a mnoho dalších. Z tohoto důvodu se již po delší dobu v silniční cyklistice a a nejen tam používají powermetry, zařízení měřící jakou silou člověk šlape do pedálů. Síla jako přesně změřitelná fyzikální veličina je přesným ukazatelem jak postupuje tvůj tréninkový progres a také snadno odhalí nástup únavy.

Dosavadní powermetry či wattmetry (když známe sílu, snadno vypočítáme výkon, tedy watty) byly poměrně veliké, vyžadovali kabeláž, speciální kliky, čidlo měřiče kadence a kdo ví, co všechno ještě. Do rukou se mně dostal powermeter od americké společnosti Stages Cycling, který je revoluční zejména díky své malé velikosti (6,5×3×1 cm) a hmotnosti (celková váha je necelých 20 gramů).

Jedná se o malou krabičku, která je připevněna k levé klice a to je vše. Komunikace s powermetrem probíhá bezdrátově buď přes Bluetooth nebo ANT+ protokol. Umístění na levou kliku je výhodné, pokud chcete měřit watty na různých kolech, stačí přehodit jen kliku a hotovo (samozřejmě musíš mít na všech kolech stejnou osu, logicky).

Krabička samotná neobsahuje žádné pohyblivé součásti, jen čidlo točivého momentu, akcelerometr na měření kadence a další elektroniku. Pro každý model kliky je systém samostatně testován a kalibrován. Navíc powermeter vybaven systémem na automatickou kompenzaci hodnot vlivem teplotních výkyvů, hliníkový materiál má jiné vlastnosti v nule a při třiceti stupních. Píši hliníkový, ano, Stages Powermeter je v současné době k dispozici pouze pro kliky z hliníkových slitin (pozn. red. nyní jsou powermetery Stages dostupné již i pro karbonové kliky).

Díky podpoře Bluetooth nebo ANT+ protokol si data můžete zaznamenávat a následně zpracovávat jak v mobilu, tak i v ANT+ vybavených sporttesterech či tachometrech. Kompatibilní je například i s populární aplikací Strava.

Samotný výrobce vydal aplikaci The Stages Power app, prostřednictví níž lze komunikovat s krabičkou powermeteru a v níž si lze zjistit například stav baterie, aktuální vyvíjenou sílu či kadenci, a nebo také třeba nahrát firmware, ale pro praktické použití a zaznamenávání tréninků je nepoužitelná. Toto Stages nechává na software třetích stran.

Velkou nevýhodou všech a nejen tohoto wattmeteru je v současné době cena, které se pohybuje v desítkách tisíc korun, konkrétně tento model vychází na 21500 Kč.

Ač enduro závodění patří k mému já, tak stále jezdím na pocit, nepoužívám ani měřič tepu, natož wattmeter. Ostatně, já netrénuji, já jezdím na kole, fun faktor je pro mne zásadní věc (výše zmíněné je možná odpovědí na to, proč jsou moje výsledky takové, jaké jsou).

Osobně si myslím, že powermeter je pro běžného závodníka či hobby jezdce zbytečná věc, ale pro špičkového závodníka je to jistě velký pomocník při tréninku. Důkazem, že powermetery nepoužívají jen žiletky, ale i MTB jezdci je množství závodníků včetně sjezdařů, kteří je při trénování vozí, například, Jared Graves, Greg Minnaar, Trace Moseley nebo třeba Neko Mullaly. Z našich jezdců je velkým zastáncem wattmetrů například špičkový enduro závodník Jirka Fikejz.

Bohužel, powermetery a wattmetery se mohutně používají i v závodech především v silniční cyklistice. Cyklisti se tam proměnili na roboty s očima přikovanýma k krabičce na řídítkách a šlapající výhradně podle toho, co krabička napoví. Mozek pro vlastní rozhodování již není třeba používat. Toto naštěstí asi v horských kolech nehrozí, protože tratě jsou povětšinou náročné i technicky a nejde jen kroutit nohama.

Jaký je váš názor na používání podobných pomůcek pro trénink v gravity či technických disciplínách horských kol. Je to přínosné nebo přínos powermetrů v této oblasti není zásadní. Dej nám vědět!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr 1.12.2016 v 7:30

    Hlavně si myslím, že powermeter na pedálech má vypovídací pro gravity disciplíny relativně malou vypovídací hodnotu, tedy pokud se samotných gravitačně hnaných trailů. Asi všichni víme, že se na nich dokážeš taky pořádně zafunět, aniž bys jednou šlápl, protože musíš pumpovat, odrážet se, et cetera - a tam výkon na pedálech má dost omezenou vypovídací hodnotu. Samozřejmě funguje, když trénují vytrvalost na silničce nebo pokud si měří výkon při transferu mezi RZ (četl jsem rozhovor z Jaredem a ten to používá jako limiter právě pro transfery, aby to nepřestřelil a pak nebyl zdechlý na RZtu).

    Já sám už léta používám PowerCal, což je tepák s přidaným odhadováním výkonu na základě matematického modelu z tepovky (pokud vím, používá se tepovka, její derivace a R-R intervaly - ale přesný algoritmus zná jen výrobce). Chová se to současně jako tepák i powermeter přes ANT+/BLE. Samozřejmě absolutní hodnoty takového výkonu jsou relativně málo vypovídající - nemá smysl se příliš srovnávat s někým jiným. Ale relativně pro srovnání si vlastních tréninků to dokáže trochu pomoci a je schopno to odhadovat výkon i při sjezdu, když člověk nešlape. A taky cena je jen o kousek vyšší než slušnější tepáky, takže žádné desítky tisíc. Teoreticky by to mělo jít i kalibrovat, ale to už by zase asi vyžadovalo wattového fetišistu - a samotný výrobce i lidé jako Ray Maker (DC Rainmaker website), kteří to zkoušeli, tvrdí, že ta kalibrace má dosti omezený přínos.

  • anonymní uživatel Petr H. (dolekop (a) petrhill.com) 2.12.2016 v 13:40

    Doplňkové info: wattmeter Stages se prodává výhradně jako namontovaný přímo na klikách, tedy současně s klikami, jejich výběr je dost omezený. Nejen na dural, ale dokonce jen na pár modelů.
    "Jaký je náš názor na používání wattmeteru?" A na používání nášlapů? A teleskopů? A kraťasů kratších než po kolena?
    "Je to přínosné?" Nevím, kolik čtenářů jej aktivně používá, ale věřím, že ti, kteří je reálně používají (tedy nekoupili si je jen že nevěděli, co s penězi, a jen je mají na kole) potvrdí, že přínosné jsou. Pokud tedy jen nejezdíte na kole jako Keli, ale opravdu trénujete :)

    Nejen mezi cyklisty, ale i přímo mezi bikery, dokonce i mezi samotnými enduro závodníky, najdete mnoho odlišností v tom, co každého na ježdění baví a jaký je jeho pohled na tento sport. Totéž platí o tréninku pro něj. Žádní dva lidé nemají stejný výchozí bod a cíl, aktuální formu a stav ani tréninkové metody. Soudit někoho podle toho, co zrovna dělá, jak trénuje nebo co k tomu používá je v tomhle krásně pestrém světě nesmysl.
    Svět sportovního vybavení i bikingu už přinesl mnoho nesmyslů, které se i na nějakou dobu chytili. Wattmetr mezi ně nepatří. Možnost sledovat a zaznamenávat objektivně změřenou hodnotu výkonu v reálném čase je asi nejlepší způsob, jak jej zachytit a porovnat.

  • anonymní uživatel loda 2.12.2016 v 14:42

    no tvl. nesnáším tachometr natož tuhle ptákovinu ale at si každej vozí co chce, tak na lopatu to přidělat :-))

  • anonymní uživatel kfwo (fcykling681 (a) centrum.cz) 6.12.2016 v 18:22

    Po tomhle pokukuju už nějaký pátek, ale ta cena... ale ta cena. Počkám, až to číňan začne prodávat za pár stovek. Tam je trochu problém, že je to díky tenzometru, který musí být nakalibrovaný, neoddělitelné od kliky. Věřím, že i šikovnej Čech by to udělal za desetinu ceny, protože ty tenzometry se dají sehnat za pár kaček.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí