MojeKolo

Test: boty Specialized 2FO Cliplite

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.5.2016

Boty Specialized 2FO Cliplite, které vzhledem evokují tenisky, ale umně maskují výborné tvrdé tretry. Top model obuvi pro all mountain či enduro v redakčním testu. Mají dvojité Boa, no, a?

Boty Specialized 2FO Cliplite jsou, jak tvrdí Specialized, „Je to 2FO, ale po dietě“ s odkazem na svého předchůdce 2FO (testoval jsem dříve). Ano, boty sice mají shodný název 2FO – Foot out, flat out, ale v reálu spolu nemají mnoho společného.





Začněme netradičně, u váhy. Zde dieta skutečně proběhla, ve velikosti 45 je reálná váha 2FO Cliplite 487 gramů, tedy o 57 gramů méně na každé botě ve srovnání s 2F0. Nicméně váhová úspora se neprojevila v tuhosti bot, už původní model měl dostatečně tuhou vložku podrážky a velmi příjemně se v něm šlapalo. Ani u Cliplite tomu není jinak. Spíše naopak, Cliplite k tomu přidává vyšší tuhost jako celku – vzhledem sice evokují tenisky, ale jsou to opravdu tvrdé tretry.





A je to patrné na první pohled. Model 2FO má zavazování na tkaničky a u 2FO Cliplite žádné tkaničky nenajdete, stahování je řešeno pomocí dvou koleček Boa a suchého zipu. Přezka na sucháč je zde tak trochu navíc, bota jím nejde pořádně stáhnout, je totiž umístěna těsně před nártem za prsty; navíc samotné stažení, které zajistí Boa je naprosto dokonalé. Nohu lze snadno stáhnout, tak jak to u tkaniček nedokážeš, máš moc dotaženo – povolíš o jeden či dvě kliknutí – máš moc povoleno – opět pár kliknutí a je problém vyřešen. Přistihl jsem se, že si s Boa neustále hraji, pod kopcem povolím a na kopci před trailem přitáhnu. Dvě Boa kolečka se ukázaly jako praktičtější než jedno. Mám přímé srovnání s FiveTen Kestrel (test zde) vybavené pouze jedním Boa, které nohu nezafixuje tak dokonale jako dvě. Není tedy nevýhodou mít o kolečko navíc.





Profil boty je velmi štíhlý, pokud máte širokou nohu s velkou pravděpodobností u 2FO Cliplite neuspějete, stejně tak i pokud máte vysoký nárt. Minimálně ve variantě Regular, ostatně jiná ani na výběr u tohoto modelu není.
Povrch obuvi je opět z uměliny, ale pocit na omak není tak plastový jako u původních 2FO. Špička je poměrně tuhá a navíc je hrana u palce vyztužena dvojitou dávkou gumy, palec je tak dobře chráněn. Stejná ochrana však není na vnějších bocích, tam je bota měkká a když trefíš touto částí kámen jako já na Madeiře (spotcheck zde), budeš si to pamatovat velmi dlouho.





Podrážka od 2FO modelu doznala také změn, směs gumy SlipNot zůstala zachována, ale struktura podrážky je jiná. Vyšší štuplíky v přední části pomáhají gripu, ale dokonalé to není. Největší část styčné plochy je zdrsněna jen minimálně, na patě je to jiné, tak je výstupků dost, ale zkus někam dojít po patách – já to moc neumím. No zkrátka, za mokra a na blátě boty kloužou. A ani za sucha se v 2FO Cliplite nechodí extra pohodlně, hodně tuhá podrážka je výtečná na šlapání do pedálů, nikoliv však na šlapání po zemi – ano, jsou to kolo na kolo, ne na pěší výlety.





Už obouvání ti připomene, že Cliplite nejsou žádné papučky, ale pořádné tretry. Osobně jsem musel vždy vyháknout struny od Boa z háčků, protože bych se jinak do boty skoro nenapasoval. Jakmile si ale botu obuješ, vše je jiné, nikde nic netlačí a bota sedí dokonale.

Odvětrání je dobré, jazyk a horní část špičky je obstojně prodyšná. Voděodpudivá membrána ti dovnitř kapky vody nepustí, ale pokud šlápneš do potoka, budeš mít uvnitř rybníček. V botách ale není téměř žádný nasákavý materiál, takže sušení je coby dup.

Prostor pro umístění kufru je velmi podobný jako u předchůdce, takže relativně úzký a dlouhý. Kompatibilita s pedály Shimano SPD je velmi dobrá, spojení s pedálem je dokonalé díky zapuštění kufru pod úroveň podrážky.





A závěrem? Specialized 2FO Cliplite je bota, která si umožní šlapat jako v XC tretrách, ale přitom budeš mít boty vzhledově odpovídající teniskám. Oceňuji pořádnou podporu klenby nohy a naopak postrádám lepší ochranu kotníků. Asi největší nevýhodou těchto treter je jejich cena, která je bez koruny šest tisíc korun. Nicméně za svoje peníze dostanete naprosto špičkové tretry, od kterých můžete očekávat slušnou výdrž, protože po více jak dvou a půl měsících mého poměrně intenzivního používání nejeví žádné známky opotřebení.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel dawe 30.5.2016 v 5:19

    6000 za gay botky, co ti vydrzi sezonu je celkem draha sranda...

  • anonymní uživatel sfls 30.5.2016 v 13:36

    tvl si připadám jak cikán co hraje golf.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí