RockShox velí: SMRŤ IMPERIALISTICKÝM... ...jednotkám

Autor: Besne Betale, vydáno: 14.4.2016

Nedávno sa bez väčšieho rozruchu objavili správy o nových rozmeroch tlmičov. Globálnych zmeny v MTB priemysle, sľubujúce lepšie produkty minimálnymi zmenami rozmerov? To sme tu už pár krát mali! Vydané deň pred 1. aprílom, človek by si myslel, že ide o ďalšiu provokáciu…







Časť I.

O čo ide?
Šesť z najväčších výrobcov odpruženia sa dohodlo na zavedení nových štandardov (obľúbené slovné spojenie v kontexte z bikom) pre svoje produkty a tým pádom aj rozmery odpružených rámov.
Dúfal som, že ide len o jasnú výhru zdravého rozumu nad imperiálnymi jednotkami v ktorých boli doteraz navrhované všetky tlmiče (následné konvertované na metrické milimetre), no dôvod pre zmenu je niekde inde.
Moderné tlmiče potrebujú viac miesta. Obzvlášť v kategórii enduro-trail, kde sa nároky tlmič tak rapídne zvyšujú. Pohľad do vnútorností Cane Creek InLine nikoho nenechá na pochybách. Ide teda o niekoľko úplne nových dĺžok tlmičov (dĺžka x zdvih) a s tým prejdenie na zrozumiteľnejšie jednotky.





Prečo nie všetci?
Že v spomínanej 6ke chýba FOX si všimne každý. Chýba tiež MRP, Öhlins, Magura, RST, DT SWIS a ďalší. Niektorý budú ponúkať obe varianty rozmerov, no odmietajú tlačiť nové štandardy na presýteného zákazníka. Iné sú príliž malé a úzko zamerané na to aby sa ich takéto zmeny výrazne dotkli.

Výhody:

  • Pravdepodobne menej variant tlmičov a menej variant uchytenia = zvýšená kompatibilita. Každý kto sa kedy snažil nahradiť starý tlmič alebo jeho diel novým toto ocení.
  • Milimetre (a ich zlomky) priestoru navyše zase návrhárom rozviažu ruky, aby mohli priniesť užívateľovi harder/better/stron­ger/faser produkty.




Nevýhody

  • Prepokladám, že obdobie používania oboch mier bude ešte náročnejšie ako prechod na Eurá pre moju babičku. Po istú dobu to bude mať za následok ešte väčší chaos a menšiu dostupnosť potrebných dielov a vlastne tým zneguje 1. výhodu.
  • Dĺžka prechodného obdobia. Je nám prisľúbené, že staré produkty budú na trhu dostatočne dlho, až pokým dopyt nevymrie. Každý kto sa však snaží zohnať novú vidlicu alebo kolesá na svoj zatiaľ bezchybný 26” rám vie, že väčšina firiem sa pozerá na tento druh dopytu cez obrátený ďalekohľad.


Časť II.

Môže za to Rock Shox
Týždeň po vydaní týchto správ prichádza Rock Shox z novými modelmi a prezrádza sa ako iniciátor zmeny. Tlmiče so smiešne honosnými názvami Deluxe a Super Deluxe odkazujúce na modely z dávnych rokov, podobne ako “nová” vidlica Pike, majú byť ekvivalentom súčasného Monarchu a Monarchu Plus.





Deluxe bude zdielať tlmenie s Monarchom, no Super Deluxe dostal nové tlmenie individuálne nastaviteľné v každej z troch polôh open, climb a lockout. Zo všetkých proklamovaných zlepšení je najvýznamnejší asi nárast prekrývania tesnení tlmiča resp. ich rozostup. To má za následok lepšiu oporu klzáku v tele tlmiča, menšie deformácie/vôle pri namáhaní bočnými silami a následne menej trenia a lepšiu spoľahlivosť.
Tu sú už konkrétne dĺžky v porovnaní so zaužívanými a dva rôzne spôsoby ich uchytenia. Tabuľka nových šróbov uchytenia je niekoľkonásobne menšia ako tých súčasných, no celkovo štyrikrát nudnejšia, takže ju vynecháme.





Popri ponuke klasických klzných puzdier na každom konci tlmiča, prichádza tiež voľba s ložiskom, ktoré si vyžadovalo väčší priemer oka. Ložisko na tlmiči nie je však žiadna novinka, pre menšie trenie a zníženú citlivosť sa už roky ponúkajú rôzne aftermarketové varianty s ihlovými ložiskami, zvyčajne použité v tom oku tlmiča, ktoré je viac vystavené rotácii.





Treťou môžnosťou, je tzv. trunnion mount, spôsob pri ktorom je tlmič uchytený čapmi na každej strane svojho tela. Podobne ako to má Trek u svojich DRCV tlmičov. Cieľom je čo najviac skrátiť efektívnu dĺžku (eye to eye) popri zachovaní maximálnych rozmerov tlmiča. Toto je kritické hlavne pre rámy, ktoré majú tlmič uložený zvislo no zároveň chcú čo najnižšie položenú vrchnú trúbku (malý standover).
Tieto modely od RS sa zatiaľ objavia iba ako OEM diely na modeloch 2017.



  • Myslíte si, že zmena prinesie dostatočné výhody na to aby zmenu samotnú odôvodnila?
  • Je tunning a individuálna stavba biku mrtvá?
  • Sme odkázaný na továrenské osadenia a upgrade celého biku namiesto upgrade jedného dielu?
  • Sú bikeri zatrpknutá banda romantických kutilov vyžívajúcich sa v starých dobrých časoch a starých haraburdách?
  • Zapredal koncern Sram dušu diablovi?

Dajte vedieť čo si myslíte v komentoch!

Diskuze

  • anonymní uživatel ... (...) 14.4.2016 v 9:06

    ...a co na to Jan Tleskac?

  • anonymní uživatel sfls 14.4.2016 v 10:06

    já myslim že se svym rámem z roku 2009 jsem pěkně v p*deli až mi stávající DHX RC4 vypoví službu :(

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.4.2016 v 11:19

    Ten text je na niektorych miestach necitatelny. Musel som si domyslat co v tychto pripadoch bolo neprijemne. Som z tych co neuznavaju vyznam 27,5, romantických kutilov vyžívajúcich sa v starých dobrých časoch a starých haraburdách. Kazdy dnesny marketer je zapredany diablovi. Z tejto zmeny som v rozpakoch lebo este neviem ci sa ma vobec dotkne. A ked hej tak neviem nakolko bolestivy ten dotyk bude.

  • anonymní uživatel hm 14.4.2016 v 14:15

    tak, baví mě jak celý dolekop je vlastně server o peto(dude) a sflsovi :D :D :D

  • anonymní uživatel jandys 14.4.2016 v 14:41

    Žádný z uvedených argumentů mě nepřesvědčil o tom, že nejde zase jen o tahání peněz ze zákazníka. Jako uživatel vidím problém imperialistických jednotek jen v tom, že se některé náhradní díly (ložiska, těsnění, manžety,..) nedají běžně sehnat.

  • anonymní uživatel Roman (romalisko96 (a) gmail.com) 14.4.2016 v 14:46

    Já bych řekl, že výrobci si uvědomili, že to může být problém sehnat tlumič na kolo tak musí dojít ke změně. Ale zároveň přemýšleli jak s lidmi co nejvíc vyje*at a ospravedlnit to nepřehledným značením. Výhoda to může být obrovská, ale opětovně pouze pro nová kola. Raději nemyslet, co nastane při sháňce tlumiče na starší rám... Za chvíli ty kola budou ještě větší spotřebák.

  • anonymní uživatel head 14.4.2016 v 14:46

    Ake tahanie penazi od ludi? Tie tlmice sa zatial nebudu ani samostatne predavat. Budu sa dodavat s novymi bikami na sezonu 2017 a nikto nikoho nenuti kupit si novy bike.

    Ja som za kazdy progress. Nejazdil som az tak vela bajkov, ale vzdy ked som presedlal zo stareho na novy, tak som citil brutal rozdiel a nechapal som, preco som nepresedlal uz davno ;).

  • anonymní uživatel O´Neill 14.4.2016 v 15:23

    Vážený cykloprůmysle... Prodávám kolo a seru na to... Miliony druhů rozměrů kol, miliony rozměrů os a dalších debilit... Zlatý auta...

  • anonymní uživatel sfls 14.4.2016 v 15:33

    hm: o mně tu není ani čárka.

  • anonymní uživatel Mirko 14.4.2016 v 21:14

    Už se těším jak se zas všeci v budoucnu plácnem přes kapsu 😱😂😂

  • anonymní uživatel peto(dude) 15.4.2016 v 9:23

    4 head - No veru je to tak ze niekomu sa da masirovat aj mozog a pocity.

  • anonymní uživatel peto(dude) 15.4.2016 v 9:24

    4 hm - ked budes dost prispievat moze to byt cele len o tebe. Kazdy príspevok moze byt tvoj.

  • anonymní uživatel hmmmmmmmm 16.4.2016 v 11:09

    hm....ty sem asi moc dlouho nechodíš - tady byly mnohem provařenější nicknamy: ICE, Terry Hot, Maverick, Andy, Jr., Milhaus, Schwara, Snoozer, Frenky, Ádoš atd. atd. atd.
    Peto přispívá pár let, Sfls tak rok ;)

  • anonymní uživatel hm 18.4.2016 v 12:16

    jojo všechny znám :D :D

  • anonymní uživatel srajdr 19.4.2016 v 7:30

    jj všechny znáš ale nevíš jakej nick používal sfls dřív...

  • anonymní uživatel peto(dude) 19.4.2016 v 11:56

    4 hmmmmmmmm - Tak minimalne 8 rokov(ak je to par let tak ok).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí