Test: Dissident Comp - fullface helma od Specialized

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 18.4.2016

V posledních pár letech čím dál populárnější fullface přilba od bikového giganta Specialized. Umí Spešl udělat dobrou integrálku?

Když se tak koukám po závodech jak u nás, tak ve světě, spousta jezdců (ať už sponzorovaných Skem nebo ne) začala vozit helmu Specialized Dissident. A to jak ve sjezdu, tak v enduru. A jelikož už jsem se párkrát přesvědčil, že velké S umí udělat nejenom dobré kola, ale i super doplňky, musel jsem zjistit, co je Dissident zač.





Dissident můžete mít buď v karbonové verzi za 12 499 Kč, nebo testovanou levnější Dissident Comp za 5 199 Kč. Ani jedna z cenovek není vyloženě nízká, v kontextu vyšší třídy přileb, kam Specialized jednoznačně míří, ale určitě ne přestřelená (viz ceny přileb TLD nebo 100%).





Pokud se budu nejdřív věnovat věcem, které nezáleží na osobní preferenci/tvaru hlavy, váha testované helmy ve velikosti L je velice slušných 1050g, což z Dissidenta Comp dělá přilbu o skoro 200g lehčích než je kompozitová D3. Přitom ale při jednoduchém testu „zmáčknu chránič brady a uvidím, jak se zakroutí“ vychází pevnostně úplně stejně. A to se bavíme o přilbě o cca polovinu levnější. Podobně jako u D3, je „čumák“ helmy řádně díravý a odvětraný, co už u integrálek není tak časté, jsou „nádechy ventilace“ na horním lemu gumy okolo díry na obličej a brejle. I když jsou u Ska poměrně malé, musím uznat, že fungují a pocitově jde do helmy předem docela dost vzduchu.

Upínání je samozřejmě řešeno jako u MX helem, DD-kroužky; ostatně helma jako jedna z mála integrálních přileb splňuje americkou homologaci ASTM F1952 pro sjezdové helmy.

Teď už ty neměřitelné detaily. Ve srovnání s ostatními přilbami co jsem kdy vozil, sedí Dissident pěkně na hlavě, ale jelikož jsou vycpávky tváří kratší než u většiny konkurence, sedí přilba spíš na začátku čelisti a na žvýkacích svalech a tak je před pusou hromada místa. Jako ohromná výhoda oproti neustále omílané D3 je teda to, že můžu vyprávět dementní vtipy i s helmou na hlavě a neustále se do toho nekousat do tváří. Bod pro Mika Synarda (zakladatel Specialized, pozn. red.). Jelikož ale helma nesedí na tak velké ploše hlavy, je potřeba si dost pečlivě vybrat velikost. A taky mít správně tvarovanou hlavu. Kolega Besne Betale, který pochází z jiné vývojové větvě opic i Slovanů, si naopak na menší množství kontaktních ploch spíš stěžoval. A to máme jinak stejnou velikost přilby.





Abych jenom nechválil, pokud srovnám odvětrání s TLDčkem, je Dissident trochu slabší, je vidět že velice pohodlné polstrování okolo hlavy si vybírá svou daň. I přesto že větracích otvorů je jak mrtvol v béčkovým hororu (je jich hodně a na nezvyklých místech), pořád víte, že na hlavě máte velkou přilbu a při testování jsem si ji sundával nebo aspoň posouval nahoru dost často. Nicméně se pořád jedná o jednu z těch vzdušnějších přileb. A pokud v ní vydrží celý den Curtis Keene (nebo ještě loni Michal Prokop či Anneke Beerten), vydržím v ní celý den při enduru i já. Při sjezdu to samože nemá cenu vůbec řešit, na ten je Dissident odvětraný královsky.





Specialized mě nezklamal, Dissident comp je lehoučká, dle mého názoru tvarově pěkná a moderní přilba s odvětráním na vyšší úrovni než je její cena. Příjemným detailem je vyjímatelný molitan ve špičce „nosu“ u hlavního nádechu ventilace, pro horké dny vyndat a větrat, pro bahnivé dny nasadit a nejíst bláto. Hodnocení trochu ubírá snad jenom to, že helma přijde jenom s jedním kšiltem, kdo ho někdy zlomil, ví, že je to hned. A honit někde štítek ve stejné barvě je za trest. Barev je na výběr dost, cenovka za přilbu sice není úplně nejnižší. Ale za vyšší cenu dostaneš na sjezd homologovanou helmu, to o čemž si obyčejné, levné plastové přilby (všechny z jedné formy jenom s jiným logem), mohou jen nechat zdát. A pokud v tom máte vozit hlavu, asi bych za to pár korun navíc dal.





Víc detailů, barvy a tak vůbec najdete samozřejmě na Specialized.com

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pofel 18.4.2016 v 15:30

    Hnus. Ale koresponduje to k tomu Authorovi, to zas jo :)

  • anonymní uživatel Tomík 18.4.2016 v 17:07

    nuda

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí