Down-o-Matic RR nová helma od Urge

Autor: Keli, vydáno: 14.4.2016

Francouzská firma Urge představuje nástupce helmy Down-o-Matic. Stejnojmenná přilba s přídomkem RR váží jen 1050 gramů a jak je u Urge zvykem překvapí neotřelým designem.





Historie Urge se píše již poměrně dlouhou dobu. V roce 1994, François Gachet vyhrává Mistrovství světa ve Vailu, rok 2009 Fabien Barel vítězí na svěťáku v Mariboru a rok 2010, Sabrina Jonnier získává popáté celkové vítězství ve Světovém poháru. Co mají tito tři společné? Všichni měli na hlavě helmy Urge, první z nich měl unikátní kousek, který se nikdy neprodával a druzí dva měli již klasickou helmu Urge Down-o-Matic.





Píše sse rok 2016 a nastává čas k inovaci, Down-o-Matic dostává přídomek RR a může jít do světa. Kromě jména nemá se svým předchůdcem mnoho společného.





Vnější plášť helmy je z kompozitového materiálu složeného ze směsi skleněných vláken (80%) a přírodní lněné vlákniny (20%), dohromady tato směs drží díky termosetové pryskyřici. Dle Urge tento materiál lépe nárazy rozkládá do plochy a také má lepší vlastnosti, co se pohlcování nárazů týče. V testech má helma s tímto materiálem lepší výsledky než normy (CE 1078 – CPSC 1203 – AS/NZS 2063) požadují a svými vlastnostmi strčil do kapsy ABS i karbonové helmy. Tak mne napadá, že je to zázračný materiál a proč ostatní z toho karbonu a ABS ještě vůbec vyrábějí.





Co se týče odvětrání, tak i na to u Urge mysleli, 10 ventilačních otvorů bude zajisté větrat dostatečně. A otvory nad čelem, ty jsou obří, čelo se ti jen tak neorosí.





Důraz byl kladen také na chránič brady, tuhost a absorbce nárazů zde jsou klíčové pojmy. Down-o-Matic RR má náhubek zesílené kovové mřížky a je vyroben z polyuretanové pěny s vysokou hustotou. ASTM F1952 – jediná norma sjezdových přileb, která testuje i náhubek a eReRko ji získalo také.





Zapínání helmy je na DD kroužky, z bambusových vláken vyrobené vnitřní výstelky jsou samozřejmě vyjímatelné. Myslelo se i na kompatibilitu s chrániči krční páteře, takže s leattem můžeš hlavou kroutit jak se ti zlíbí. To vše váží 1050 gramů.



Jak se vám Urge Down-o-Matic RR líbí? Budeš s ní lítat stejně jako Fabien Barel (foto 2, 3) nebo Florent Payet (foto 1)?



Diskuze

  • anonymní uživatel s.p.a 15.4.2016 v 7:20

    cena?

  • anonymní uživatel RB (rb (a) rb.cz) 15.4.2016 v 7:54

    299E

  • anonymní uživatel RB (rb (a) rb.cz) 15.4.2016 v 7:55

    Zda se me ta podobnost clanku z pinkbike nebo jste to opravdu napsali :))))

  • profilová fotka Keli 15.4.2016 v 9:57

    RB: podobnost je ciste nahodna, tak jak je to oficialnich textu obvykle :). Samozrejme, ze se jedna o volny preklad oficialni zpravy z Urge.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí