reklama

HISTERY DH - rocky 1986 - 89, part tři

Autor: Hanz Vlasák, vydáno: 5.5.2016

1988 – zatímco u nás policie rozhání demonstranty proti 20-ti leté ruské okupaci a hlídá koncert Depeche Mode, v Itálii umírá Enzo Ferrari, v Afghánistánu se rodí teroristická organizace Al – Kaidá a nad perským zálivem sestřelí USS křižník civilní iránské letadlo… pořád se něco děje…

… a děje se i v horských kolech

Americký trh hlásí převahu v prodeji MTB nad silničními koly – je to vůbec poprvé a to i díky specializovaným prodejnám.

V tomto roce se koná výstava kol v Long Beach, na které všechny uhrane celoodpružený bike KESTREL NITRO, téměř současně KESTREL vyrábí i pevný čistě karbonový rám – model MX Z !!!





KESTREL NITRO – rám : tenkrát exotický mix – karbon, uhlíková vlákna, laminát a kevlar, foto Mombat







Do hry o bikové komponenty vstupuje firma z Chicaga – SRAM. Počátek boje o nadvládu: SRAM vs SHIMANO.

Extrémní nárůst počtu bikerů s sebou nese i do té doby neznámí důsledek – pohyb ve „volné přírodě“ je doslova omezován.

Ochránci přírody, omezování pěších turistů , jezdci na koních, cedule se zákazy vstupu na soukromé pozemky – to vše se staví do cesty svobodomyslným jezdcům ve svobodné zemi.

Jako následek vzniká IMBA – International Mountain Bicycling Association, organizace bojující za práva bikerů a rozvoj cyklostezek.

V kolébce freeridu – Kanadě – asi takové problémy neměli. Tady je oficiální závod ve Whistleru… a zatím v okolních lesích vznikají další extrémní traily a nový styl, který zakrátko změní a uchvátí celý bikový svět.

Po 12 ti letech života horských kol je v Coloradu otevřena Síň slávy MTB – Mountain Bike Hall of Fame, do níž jsou uvedeni jak pionýři horských kol, tak postupně všichni velikáni, i ti z Evropy, např.: Hans Rey , Regina Stiefl – vítězka WC 1993, 1995 ve sjezdu.

Dále vzniká tzv. GRUNDIG CUP – v podstatě předchůdce dnešního Světového poháru. Teprve až v roce 1991 se tento pohár jede i v USA, kdy jej tedy Amíci posvětí na regulérní Světový pohár, který byl do té doby čistě evropská záležitost.

O rok později – 1992 – se přidává do SP také sjezd, tehdy jako SUPER DOWNHILL CUP. V roce dalším – 1993 – už začíná éra oficiálního SP. 1998 se začne jezdit SP v Dualu a 2002 ve 4X.

A jak to vypadalo a padalo tehdá v dualu uvidíte na videu ze závodu v Sun Valley, uspořádaném asociací NORBA

(NE)ZAPOMENUTO – GRUNDIG CUP, značka Grundig vyrábějící nejen špičkové hodinky, ale i veškerou elektroniku přitáhla obrovské množství sponzorů, mediálních a reklamních magnátů. Mnohamilionové megastáje, výdělky rovnající se téměř silniční cyklistice, sen o možnosti vytvořit něco jako F1 MTB se rozplynul už za 10 let ! V roce 1998 firma odchází z podniku SP a vyhlašuje finanční krach.

Zřejmě se jednalo o vnitřní sekci sponzoringu a marketingu, jelikož Grundig jede dál a v jejich historii není o zániku v roce 1998 ani zmínka.



ZDROJ: „s laskavým svolením“ využito některých informací z knihy – 30 LET HISTORIE MTB 1976–2006, vydavatelství – V Press, vydáno v prosinci 2006, jako 1. vydání – tzn. ,že letos slaví horská kola 40 let – třeba zase něco vyjde…



PŘÍŠTĚ – HISTERY DH – rock 1989, part čtyři

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pepča 5.5.2016 v 10:36

    Na to jak sem línej číst sem toto sjel jak blesk. Dobré tó a

  • anonymní uživatel Petr (petrmikulasek (a) seznam.cz) 5.5.2016 v 22:06

    Duálek je docela slušnej freeride, na těch ,,favoritech,, docela slušně drtěj...

  • anonymní uživatel sfls 6.5.2016 v 7:54

    dobrovolně v klipsnách :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí