Rozhovor: Michal Maroši o Špindl Bikeparku a nejen o něm

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 14.6.2016

O víkendu se otevírá špindlerovský bikepark, v otvíračce, velké přestavbě celého parku a nejen o tom nám řekne více člověk nejpovolanější – Michal Maroši.

Poslední dobou dost často vídáme informace, že se toho celkem dost děje ve Špindlu. Víme, že jsi tam již delší dobu zaháčkovanej a tak nám prozraď o co běží?
Děje se toho opravdu dost. Po třech sezónách, kdy se v areálu dělaly velké úpravy – pro zimní zasněžování a výměna lanovky – byl provoz bikeparku narušen a lidé to vnímali logicky negativně. Po dohodě s vedením jsem letos podepsal smlouvu na 5 let o údržbě a chodu bikeparku a založil dokonce firmu MAROSANA CO. s.r.o., která se zaobírá produkcí a stavěním trailů.

Co tě k tomu vedlo? Máš ke Krkonoším nějaké pouto? A na co se máme letos ve Špindlu těšit?
Mám to místo opravdu rád. Pokaždé tu objevuji nové traily a super výhledy. Léto je zde opakem zimy. Taky mě baví se realizovat při výstavbě nových věcí i když jsme hodně přibržděni ze strany správy Krkonošského národního parku.
Pro letošek jsme opět posunuli freeridový trail k dokonalosti. Sjezdová trať je zbrusu nová a zabrala měsíc práce s těžkou technikou. Momentálně se pracuje na Deep Forest trailu a novinkou je Slopestylová trať u spodní stanice lanovky. Dále nové skills centrum, Bikeparkitec pumptrack a nově vybavená půjčovna je samozřejmostí.

No to zní fantasticky. Na jaké akce se můžeme v průběhu sezóny těšit?
Není toho málo, tak o d začátku:
19.6. Špindl opening – downhill
4.8.-7.8. Kemp 4 Kids (Dětský kemp od 8 do 14 let)
14.8. MČR downhill
18.8.-21.8. Marosana kemp (Kemp pro 15+ zaměřený na DH a Back country)
3.9. Japan DH (hromadný downhill)
1.10.-2.10. Marosana end of the season (Enduro, bikercross, pumptrack a slopestyle)

Sledujte průběžně stránky bikeparku na http://www.skiareal.cz/…dl-bike-park

Stíháš při tom všem ještě něco jiného? Další zájmy, povinnosti, akce?
Z jara jsme dělali na zajímavém projektu www.kolovna.cz. Tam se stavěl pumptrack a skills centrum. Projekt je ještě otevřený a pevně doufám, že se tam budeme moci dále realizovat v rámci singtreků. To místo má své kouzlo.

Taky se bude 1.8. otevírat trail na Portáškách, který má vyvrcholit 4 Downem plánovaným na 23.-24.8. a další zájmy? Je jich dost a nějaký čas se ještě najde. Letos jedu v barvách Fox Enduro serii v rámci kola pro život. Se synem Adamem objíždíme velkou část víkendů s BMX závody a jinak samozřejmě rodina a s tím spojené radovánky.

Je o tobě známo, že působíš v Red Bullu jako jeden z mála jezdců na světě pod pojmem legendary. Co si pod tím máme představit a co to obnáší?
Ano, mám to štěstí a vážím si toho. Náplní smlouvy je stále propagace značky, ale jiným způsobem než čistě závodním. Hlavním tématem je práce na projektech. Vymýšlet, realizovat a posunovat nové nápady. Zdokonalovat již dokonalé jako třeba světovou premiéru v longboardcrossu Feel the wheel.

Produkovat fotky ze zajímavých spotů a natáčet věci, které jsou přínosem pro scénu či mají širší záměr jako dokument Canadream
Na svých eventech zapojuji mladé jezdce a hledám naděje pro další vývoj v tomto sportu.

A co budeš dělat až přestaneš aktivně závodit a šlapat do toho naplno?
Rozhodně nenechám žádnou výzvu chladnou. Chci objevovat neprobádané lokality ať už na kole nebo na něčem jiným. Chci pomáhat ostatním najít jejich cíle a udržovat scénu naživu. A hlavně dopřát své rodině spokojený a vitální život.

Foto: Lukas Wagneter / Red Bull Media House

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Dan 14.6.2016 v 15:48

    Parádní, až dám kotník dohromady a kolo bude doma pojedu to projet...

  • anonymní uživatel Roman 16.6.2016 v 7:01

    Jsi Pán, velký respekt. A díky za novou trať.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí