Test: Commencal Meta V4 Origin

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 24.8.2016

Z nové Mety V4 se stalo poměrně populární kolo, je čas zjistit zač je toho v Andoře loket.

(Už) čtvrtá generace populárního modelu Meta AM uhodí do očí asi tím, že na první pohled skoro nemá tlumič. Nová platforma tlumení, které v Commencalu říkají „contact system“, totiž většinu tlumáku schová do „díry“ v horní rámové trubce. Mimo tohle unikátní uchycení se ale jedná o víceméně standardní přepákovaný jednočep, ovšem s uchycením druhého oka tlumiče do „podkovy“ která je uložena na ložiscích. To se rovná lepší citlivost a lepší životnost tlumáku, jelikož nedochází k rotaci čepu v oku tlumiče jako u většiny rámů.

Schovanej tlumič ale není to jediný čím má nová Meta zaujmout. AM v názvu může znamenat buď amatérský mykolog, ale spíš all mountain. Žádný trail, enduro a nic okolo toho, nová Meta musí být kolo na všechno. A tomu odpovídá geometrie, která si bere to nejlepší ze všech kol okolo. Pokud začnu odpředu u testované velikosti M, 66 stupňů hlavy a 115mm hlavové trubky znamená endurově položený hlavový úhel a trailově nízko řidítka. V trailovém duchu pokračuje i přední trojúhelník, reach 423 mm je spíš kratší, to samé horní rámová trubka (591mm). Střed je PE-KEL-NĚ nízko, bb drop dělá celých 12mm. Pokud si to shrneme, sedíte na nízkém, krátkém položeném kole. Vzadu dává contact systém 150mm zdvihu, ani trailbike ani enduro, prostě all mountain. Krátkou délku kola dorovnává zadní stavba. 437 mm není sice vyloženě moc, ale ani málo, prostě akorát. Akorát je ostatně slovo, které mi znělo v hlavě po většinu času testování.

Než ale sednu na kolo, zaslouží si zmínku ještě jedna výhoda nové Mety a to je cenová politika. Commencal má totiž relativně reálné ceny a hlavně širokou nabídku modelů. Mimo stotisícových mašin na jedenáctkovým Sramu a top komponentech, si můžete úplně stejný rám užít i za nějakých 60 tis Kč v očesané, ale přitom pořád promyšlené verzi. A právě tento model jsme testovali. Respektive, testoval jsem dražší ze dvou levných modelů. Za necelých 60 tisíc je v nabídce Meta s pružinovou vidlicí Marzocchi a tlumičem X Fusion, pokud si připlatíte pár tisíc (jakože cca 3 tisíce), druhá nejlevnější meta už má tlumení komplet Rock Shox, Yari vepředu, Monarch vzadu. Podle d:key jasná volba. Celé osazení je sice zaměřeno na cenu, palec nahoru si rozhodně zaslouží za to, že má hlavu a patu.

I když si většinu komponentů dělá Commencal sám ve své divizi Ride Alpha, nejsou vůbec špatné. Většina komponentů v tomto případě znamená:

Celý kokpit – 760mm široká řidítka s 30mm zvednutím a 50mm dlouhý představec se ke kolu hodí a výborně se díky nim ovládá jak doleva/doprava, tak nahoru/dolů. Škoda jenom gripů, které na delší vyjížďce fungují trochu jako struhadlo na ruce. Stejná škoda je chybějícího teleskopu, pevná sedlovka a sedlo je nicméně taky Ride Alpha.

Víceméně celý pohon – kliky (170mm dlouhé protože kolo má nízký střed a vy nechcete škrtat o zem), nepadací převodník, adaptér desetirychlostní kazety na 42 zubů.

Zapletená kola – těžší, ale docela tuhé výplety, hlavně ale Tubeless ready, u low budget OEM výpletů velice vzácné!

Zbytek komponentů dodal Sram, ať už přehazku X7 s řazením, kazetu, mírně rozporuplné (čti tak trochu nahovno) brzdy DB 3 a podobně rozporuplný tlumič Monarch. Naopak v topu je vidlice Yari, opět musím říct, že tenhle „levnější Pike“ je pořád víc to „Pike“ než to „levnější“.

Za ty prachy, hodně oukej, tak nějak „akorát“!

Při jízdě je Meta V4 mistr kompromisu. Po rovině nebo do kopce sice nevystřelí jak pevňák, ale ani z vás nevysaje všechnu sílu, ještě než dojedete na trail. Trocha houpání, nic co by nevyřešilo zamčení tlumáku. Z kopce to není ani bezedný sjezďák, který nasměrujete kam má jet a on se postará o zbytek, ale ani udrncaný uhopsaný poloxc-polodirťák (jako třeba nedávno testovaný Canyon Spectral Al 8.0 EX). Není ani dlouhý, ale ani krátký. Je akorát. Celou tady tou slovní ekvilibristikou se snažím říct jedinou věc. Meta V4 je výborně vyvážené kolo na všechno. Dá se s ní jezdit od bikeparku až po vejlety za pivem a ve všem je velice slušný.

Jízdní projev Mety V4 je prostě akorát. Kratší předek svádí ke skákání, položená hlava, nízký střed a delší zadní stavba zase uklidní jak kolo, tak jezdce když se buď něco úplně nepovede, nebo se terén přiostří. I zadní stavba je naladěná tak nějak doprostřed, je poměrně progresivní, takže bych se nebál použít tlumič s větší komorou. Obyčejný Monarch, který byl na testovaném kole způsobil, že byla zadní stavba trochu tupá. Asi by mohla zobat víc. Je potřeba myslel na to, že mluvíme o kole za 60 tis.

Rozhodně se nebojím říct, že nová Meta je doopravdy dobré kolo a ani k tomu nepotřebuje být závodní enduro nebo uhopsaný trailbike. Je spousta kol, které v daných disciplínách doopravdy vynikají, opravdu málo jich je ale tak univerzální. Čti „dobré pro spoustu příležitostní, ne jenom na tu jednu“.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Marek 24.8.2016 v 10:59

    Popravdě hodně přemýšlím o tomto modelu www.commencal-store.co.uk/...
    Za cenu 63.000,- mi to přijde jako hodně slušně osazené kolo. Máte někdo zkušenost, jak chodí zadní stavba vůči např. FSR?

  • anonymní uživatel filous (filipscz (a) seznam.cz) 24.8.2016 v 12:08

    to Marek: Urcite si to nekde vyzkousej, dost lidem vadi rozsirena zadni stavba v miste uchyceni zadni brzdy(prekazi jim to ve slapani): keyassets.timeincuk.net/...

  • anonymní uživatel Tony tony (tonyy (a) seznam.cz) 24.8.2016 v 17:06

    Já ji jezdim asi tři měsíce a jsem hooodne spokojenej..akorát jsem koupil slx brzdy.teleskopku a kolo hooodne dovolí dolekopcom.jediná výtka směřuje k pressfitu..ale ten ted serou snad všude... Za ty prachy mužů jen doporučit.. Šířka zadní stavby mi nevadí. Pokud bych si o tom neprecet ani to nevím

  • anonymní uživatel dw 25.8.2016 v 15:57

    jsou lepší kola

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí