Test: nový Giant Trance vyzkoušen v Kirchbergu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 18.8.2016

Na Eurobike Media days ukázal Giant novou generaci jednoho ze svých nejzásadnějších kol, 140mm trailbike Trance. Velikost M je přesně na Čerta a tak neváhal a vyzval Obra na souboj s kirchbergským trailem.

Nový Trance je delší, nižší, tužší, sjezdovější. Všechny Trancy mají 140mm zdvihu vzadu, ale 150mm vidlici, tlustší pneumatiky, kratší představec, širší řidítka. Prostě víc dánhyl.

Nebylo co řešit, rovnou s ním a kopec. Obzvlášť pokud byla k dispozici nejvyšší verze Trance Advanced komplet v karbonu, karbon kola, Sram Eagle, nový metrický tlumič RockShox Super Deluxe atd.

Papírově je nový Trance oproti loňskému o centimetr delší na Reach, tzn. na předním trojúhelníku a o 5mm kratší na zadní stavbě. Hlavový úhel zůstal na 67 stupních a stejně zůstala i velice nízká hlavová trubka, takže máte na kole poměrně agresivní posed.

Jo už po pár metrech mě překvapilo, jak dobře Trance zvládá Kirchberg (Spotcheck: Kirchberg in Tirol). Místní sjezdové traily nejsou úplně přesně to, pro co je tenhle trailbike zrozený, ale rozhodně se snaží. Ukázkově funguje odpružení Maestro v kombinaci s novým tlumičem Super Deluxe, přijde mi že už se nehoupe jako dřív a hlavně dobře snáší i větší rány. Vlastně když beru ohled na zdvih kola a jeho zaměření, na doopravdy rozbitých trailech Trance vcelku exceluje, všechno pěkně zobe, dobře se ovládá, moc pěkně skáče díky kratší zadní stavbě a karbonový je opravdu tuhý a přitom lehký. Dokonce ani na hlavovku, která rozhodně není položená tak, jak jsem v u moderní kol zvyklý mi nevadí, asi to zachraňuje delší horní rámová trubka, protože mi nepřijde, že bych i v prudkých pasážích nějak přepadával.

V zavřených zatáčkách nebyl Trance nikdy kdovíjak výjimečný, hlavě kvůli delší zadní stavbě. Novinka ji má sice o něco kratší a větší hravost je cítit, pořád se ale jedná spíš o klidné kolo.

Docela dost mu na sjezdovém charakteru ubírají levnější pláště Schwalbe Nobby Nic. Ty sice jedou, ale kdovíjak nedrží a dost brání tomu, aby šlo s kolem jet ještě o kus agresivněji. A myslím si, že Trance spoustu agresivního ježdění snese.

Nebo… záleží co si pod agresivním ježděním představujete. Trance není sjezďák ani enduro, ale asi by enduro závod zvládl. Není to ani super rychlý xc švihač. Rozhodně je to ale výborné trailové kolo, co vás doveze daleko a přitom toho hodně sjede. Traily všude možně, trail centra, flowtraily v bikeparcích, tam je doma a nebojí se ani rozbitých sjezdů. Navíc cenová politika Giantu je docela fér, protože nabídne varianty výbavy od nějakých 50 tisíc až po testovaný model jehož cena se šplhá k 200 tisícům (tady už to moc fér není).

Ještě ke komponentům. Nový tlumič od Rock Shoxu je super, Super Deluxe, super citlivý a ani na sjezdové trati jeho výkon nevadne, pořád chodí stejně, paráda. No a SRAM Eagle. Prostě obří kazeta a převodů až do nekonečna.

A tak to na Trancovi jezdil Adam Craig z Giant Factory Off-Road Teamu na trailech v Oregonu

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr 18.8.2016 v 13:53

    Konzistentní nekonzistence:

    "...moc pěkně skáče díky kratší zadní stavbě..."
    "V zavřených zatáčkách nebyl Trance nikdy kdovíjak výjimečný, hlavě kvůli delší zadní stavbě."

    Tak jakou zadní stavbu teda to kolo má? :-)))

  • anonymní uživatel michal 18.8.2016 v 17:08

    Petr:

    je důležitý číst věty v kontextu celýho textu... zmínka o delší stavbě se týká předešlých verzí

    V zavřených zatáčkách nebyl Trance nikdy kdovíjak výjimečný, hlavě kvůli delší zadní stavbě.
    Novinka ji má sice o něco kratší a větší hravost je cítit, pořád se ale jedná spíš o klidné kolo.

  • anonymní uživatel Adrián (adro_dca (a) azet.sk) 19.8.2016 v 7:29

    Prosím vás aku vyšku má jazdec ?
    Lebo ja mám. 182cm a neviem či M alebo L. :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí