Test: helma Fox Metah - designová all mountain enduro přilba

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 15.9.2016

V redakčním testu jsme měli designově nejvýraznější přilbu za posledních pár let, valná většina přileb pro all mountain či enduro má témět totožný vzhled, jsou si velmi, ale velmi podobné. U Foxu si řekli, že touto cestou jít nechtějí a vyrazili jiným směrem. Výsledkem je helma Fox Metah.

Tvar přilby je sice tradiční, tak jak jsme u přileb této kategorie zvyklí, tedy prodloužená zátylková část, ale rozdíl je skryt v detailech. Již na první pohled upoutá ladná a plynulá linka horní strany helmy a kšiltu, fanoušek dobré aerodynamiky zajásá. Helma sice neoplývá extra velkým množstvím větracích otvorů, ale jejich menší množství zcela vyrovnává jejich plocha. Tvar větracích otvorů napomáhá i celkového dynamickému designu. Z mého, čistě subjektivního, pohledu je Fox Metah po designové stránce v současné době bezkonkurenční.

InMold, tak se jmenuje použitá technologie výroby Metahu, jedná se o vstříknutí EPS pěny do vnější tvrdé plastové skořepiny, v dnešní době zcela běžné. Škoda jen, že „polystyren“ je přiznaný, není nastříknutý barvou nebo vnější plast protažený více, toto Metahu ubírá body a působí to levně.
Co se týče bezpečnosti, některé firmy pro pohlcení nárazů používají speciální pěnu, jiné zase MIPS technologii a u Foxu mají Varizorb, materiál s různou hustotou a tím odpovídajícím stupněm pohlcení nárazu. Kvalitu systému pohlcení nárazu jsem naštěstí neotestovat, protože jsem v Metahu nespadl. Ano, jezdil jsem pod svoje možnosti, neb kdo nepadá, ten nezrychlí.

Přilba je samozřejmě vybavena stahovacím kolečkem, kterým si vyladíš posed na hlavě. Stahování na zátylku je výškově i délkově stavitelné, zapínací systém není okolo celé hlavy, ale cca jen kolem poloviny obvodu. Co se týče výškové nastavení, tak pro mne i pro Čerta, který přilbu taktéž zkoušel, přichází v úvahu pouze varianta s kolečkem co nejblíže helmě. A to kvůli kšiltu! Co je to za nesmysl, říkáš si. Není to nesmysl, dlouhý hodně a současně dost skloněný kšilt při jakémkoliv jiné poloze stahování ti začne zaclánět ve výhledu. Tak si ho dej výš, ne? Nedám, protože to nejde! Kšilt je k helmě přichycen pomocí několika plastových kolíčků a není výškově stavitelný, z jedné strany je to pochopitelné, to je ta designová stránka, změna sklonu kšiltu naruší linii, ale z druhé strany, té funkční, je to velmi nepraktické. A to nemluvím o případném pádu.

Obvod mé hlavy je 56 centimetrů a zvolil jsem velikosti S/M, na hlavě helma sedí velmi dobře, ale pro absolutní jistotu je třeba mít kolečko velmi stažené, především s velmi krátkými vlasy. Zde trochu zamrzí, že stahovací element není pokryt výstelkou, takže se vám do hlavy zařezává plast. Při menším stažením se za jízdy v hodně rozbitém terénu jsem potýkal s problémem povolování stahovacího kolečka a také sjíždění helmy směrem k očím, to především při použití s malými XC brýlemi (vozím nedávno testované Rozelle iSpector), při jízdě ve správném #endurospecific ohozu, tedy s velkými motokrosovými brýlemi (vyzkoušeno s Fox Main) seděla helma na hlavě naprosto dokonale a doslova se ani nehla. Na modelech pro příští rok by však již mělo být vyladěno a problém s povolováním vyřešen.

Ad Fox Main, tyto brýle patří k základu, ale mají vše co potřebuješ, velký výzor, trojitou výstelku, piny na strhávačky. Do integrální helmy iXS Xult sedly dokonale. A za akční cenu 500 korun budeš těžko hledat lepší.

Ale vraťme se k Metahu a jeho ventilaci, velká plocha větracích otvorů a prolisy, které jednotlivé otvory spojují napomáhají proudění vzduchu a odvětrání je solidní. I za extra parných dnů bylo helmu příjemné nosit.
Fox Metah je designově výjimečná, slušně odvětraná enduro přilba, která ovšem nemá upnutí na hlavě dokonalé a to bohužel ne zcela dokonalému stahovacímu systému. Pokud ale vozíš velké MX brýle s problémem se nesetkáš a helma ti bude sloužit velmi dobře.

Díky českému zastoupení firmy Fox máš možnost si vyzkoušet přilbu Metah přímo na své hlavě a to na každém závodě české Enduro Série, Lišáci bývají na závodech během celého závodního víkendu a kromě kávy zdarma nabízejí možnost i testování. Byla by škoda ji nevyužít.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomas 15.9.2016 v 7:21

    Keli dej prosím odkaz na obchod kde to mají za to pětikilo? (brýle Fox Main)

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 15.9.2016 v 8:07

    Tomas: na žádném obchodu za pětikilo není, za to pětikilo se dají pořídit na závodech enduroserie ve stánku Fox :) Jsou to ale brýle testovací, které se půjčují.

  • anonymní uživatel bok 15.9.2016 v 8:48

    povoluje se i POC, dobrý dokud nezakloníš hlavu abys viděl kam jedeš, pak už ne

  • anonymní uživatel My z Kačerova 15.9.2016 v 12:18

    www.youtube.com/...
    Rampa McKvák approved!

  • anonymní uživatel Duchna 15.9.2016 v 13:06

    Jen doplním pro ty bez FB. Pokud si neutáhnete přilbu opravdu na fest, bude Vám kvůli velké hmotnosti kšiltu stále popojíždět a padat do očí. V případě že nemáte kulatou lebku nebude Vám Metah vůbec, ale vůbec sedět (vyzkoušeno na více lidech). Předimenzovaná tlustá čelní vložka tlačí a nacucává do sebe neúměrně moc potu, vůbec ho neodvádí a materiálově se nad oči nehodí.
    A jedna subjektivní. Vypadáte v ní jak kačer Howard.

  • anonymní uživatel Matt 15.9.2016 v 13:15

    Brýle jsem koupil na otvíračce Kopřivné, za 500 paráda, kluci mi dali nové, v krabičce, kdyby se mi nelíbily nebo neseděly, tak jsem je mohl vrátit. Sedí ale perfektně.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí