Michal Prokop vede Světový pohár horských kol ve Fourcrossu

Autor: Shotek Tiskarz, vydáno: 21.6.2004


Foto: Mark Lee-Sing

Vážení přátelé,
úřadující mistr světa a Evropy MICHAL PROKOP, tovární jezdec značky Author, vede po třech odjetých závodech Světový pohár horských kol v disciplíně Fourcross! O uplynulém víkendu se uzavřela první polovina šestidílného světového poháru a již nyní se nejlepší bikeři světa přesouvají do zámoří, kde se konají další dvě dějství – kanadském Mont-Sainte-Anne a o týden později v Calgary. Finále SP se uskuteční až po Mistrovství Evropy a Mistrovství světa, 18. září v italském středisku Livigno.

V úvodním závodu SP ve skotském Fort William zajel Michal Prokop na jedné z nejlepších tratí pátý čas v kvalifikaci. Před zraky desítek tisíc diváků bez nejmenších problémů postupoval v prvním i druhém kole z prvního místa. I ve čtvrtfinále fantasticky odstartoval a vedl, ale ještě v první zatáčce byl atakován Chrisem Powelem a po pádu přišel o možnost bojovat v semifinále. Výsledkem bylo 15. místo.

Druhý závod přišel na řadu již o týden později, v údolí francouzských Alp sevřeném stoupáními proslavenými Tour de France, jejíž je Bourg d´Oisans letos etapovým centrem. Přímo v poklidném městě čekala na jezdce fyzicky náročná trať, která svým profilem dle předpokladů měla vyhovovat spíše jezdcům kombinujícím 4X a BMX. Michal s přehledem postupoval pavoukem až do finále, kde se sešel s dalšími vynikajícími bikrosaři, Australanem Bootsem a domácími Thomasem Allierem a multitalentem Cedricem Graciou. Nejlepší čas v kvalifikaci dal Michalovi možnost výběru dráhy na startu a tedy nejlepší výchozí pozici. Prokop i Allier skvěle odstartovali, ale oba lehce zaváhali na prvním skoku, čehož využil Bootes. Tomu pak Michal až do cíle doslova „dýchal na záda“, ale zlepšit druhou pozici se mu již nepodařilo. V průběžném pořadí se MP vyhoupl na třetí příčku.

Pět ze šesti podniků Světového poháru 4X je letos „naskládáno“ do pěti týdnů a tak jen o pár dní později již Michal trénoval v dalším lyžařském středisku Schladming, tentokrát v Rakousku. Velmi dlouhá trať zaříznutá v pro fourcross netypicky strmém svahu sjezdovky dokonale prověřila, jak komplexní je umění všech jezdců. Plochá první zatáčka projížděná smykem, prudká „vracečka“ lemovaná deskami pro „wall-ride“, fyzicky náročná rovinka, skoky v prudkém svahu, technická závěrečná pasáž – skutečně náročných 50 sekund s řadou míst pro předjíždění. Páteční kvalifikaci Michal Prokop suverénně vyhrál s náskokem bezmála jedné sekundy. Sobotnímu prudkému lijáku trať bez větší újmy odolala, ale neustávající déšť jezdcům ani divákům večerní závod za umělého osvětlení rozhodně nezpříjemňoval. S přehledem mistra světa prošel Michal celým závodem a vždy postupoval s náskokem z prvního místa. I do první zatáčky finalové jízdy se MP přiřítil první, ale šero v kombinaci se stříkajícím blátem a dešťovou clonu zřejmě ovlivnily jeho orientaci. Po pádu Michal alespoň předvedl promočeným divákům něco ze svého umění a do cíle dojel jako čtvrtý.

Již ve středu 23.6. odlétá Michal Prokop do tradičního dějiště Světového poháru v Mont-Sainte-Anne, Québec, Kanada.

Pro další informace jsem Vám plně k dispozici, případně navštivte www.prokoprider.com
S úctou
Zdeněk Pól POLIS Production

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí