Test: CTM Mons Pro Saint - hravý sjezďák ze Slovenska

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 26.9.2016

Značka CTM je už docela provařená, koneckonců když se okolo sebe rozhlédnete ve většině bikeparků u nás nebo na Slovensku, uvidíte minimálně jedno, spíš víc, kol této značky. Stojí tyhle kola za to? Nebo jsou rozšířená jenom kvůli nižší ceně?

Uznávám, že argument o ceně trochu upadá, protože do testu jsem si vybral skoro nejdražší model sjezďáku Mons, verzi Pro Saint. Ten podle ofiko ceníku vychází na 3999 Euro. Dražší je už jenom Mons Pro X0, jak už název napovídá, komplet na Sramu. Za ten si webová stránka říká 4099E.

Málo to není, na druhou stranu Mons Pro je doopravdy moc pěkně vypadající a taky moc pěkně osazené kolo. Osobně se mi hrozně líbí lesklá červená barva a pokroucený hlíníkový rám. Hranaté, přitom nízké. Na papíře je podle geometrie Mons spíš kratší sjezďák, středně dlouhá zadní stavba, rovných 440mm a poměrně krátký přední trojúhelník, CTM neudává Reach, ale virtuální délka horní rámové trubky je u testovaného Mka 587mm. To dává tušit, že Mons bude spíš hravější kolo, i pro jezdce se vzrůstem okolo 175cm.

A jo, je to tak. Mons je opravdu silný v zavřených zatáčkách a na hodně technických, spíš pomalejších DH tratích. Na tomhle kolo to můžete narvat doprostřed klopky a stejně to tak nějak vytočíte, řízení je poměrně citlivé, CTMku se docela chce i skákat, jasně, není to Sender, chce trochu potáhnout, aby letěl vysoko a daleko, přitom je ve vzduchu stejně dobře ovladatelný jako na zemi. Silná stránka je taky tlumení, virtuální systém odpružení je neuvěřitelně pohodlný, navíc kombinace pružinového tlumiče RS Vivid a Boxxera Team (pružina a maximálně citlivá Charger patrona) činila jízdu máslově hladkou. S Monsem to fakt můžete narvat kamkoli, ohranit cokoli a stejně to nijak zásadně neovlivní pohodlí.

Samozřejmě, tahle maximální citlivost a hravost má svou druhou stránku. Z kola určitě nemáte pocit, že by při šlapání kdovíjak zrychlovalo, prostě na trailech které nejsou z kopce, moc dobře nejede. Jenže trail by zase neměl být MOC z kopce, jelikož je kolo spíš kratší, ve vyšších rychlostech a v rozbitém terénu jde cítit, že je kolo trochu nestabilní. Hlavový úhel je 64 stupňů a ne kdovíjak dlouhý rozvor, znamená, že z kola nejde cítit taková jistota v prudkých a rychlých pasážích, kterou mi dávají některá moderní DH kola. Tohle je ale problém, který bych samozřejmě řešil větší velikostí kola, myslím si, že Mons v Lku by mi na rychlejších tratích seděl daleko více. Samozřejmě by už ale nebyla taková zábava s ním zatáčet. Každopádně je fajn, že obě velikosti mají stejně dlouhou sedlovou trubku, liší se pouze v délce předního trojúhelníku. Tenhle velikostní „problém“ jsme konzultovali přímo s klukama z CTM, Mons by měl podle jeho tvůrců totiž být spíš závodní sjezďák. A právě tady dělá problém aktuální velikostní tabulka na webu, která radí špatnou velikost. Na mých 175 cm bych měl totiž mít Lko a ne standardní Mko jaké mám u většiny výrobců. Pokud tohle nepodchytíte jako já, může se stát, že si domů místo závoďáku přivezete spíš hopsací kolo.

Co je ale vyložená slabina kola? Pokud dáte faaakt doraz, zadní kolo se dotkne sedla, a to jsem ho měl úplně vepředu a sedlovka rozhodně nebyla zaražená na doraz. Buď osazovat kratší sedlo, nebo kouknout na kinematiku zadního kola. Nicméně se podle mě kolo nedotkne rámu, stopy po gumě na trubce nebyly, takže asi fakt jenom sedlo. (Pozn. red. možná stačilo dát sedlo jen trochu výš, že by slabina byla jinde? )

Co se týče osazení, není co vytknout. Jak už název napovídá, je všechno komplet od Saintu, výjimkou jsou jenom kola Novatec Demon, krásně tuhá kola s širokým ráfkem a příjemným tak akorát hlasitým cvrkem. A samozřejmě tlumení. Výše zmiňovaný Boxxer Team je prostě skvělá vidlice, je šíleně citlivá a přitom pěkně pracuje se zdvihem díky Charger patroně a ladění komprese. Všechno je přitom velice jednoduše nastavitelné. To samé platí o Vividu vzadu, jedno štelovátko odskoku pro začátek zdvihu a jedno štelovátko pro konec zdvihu je bomba. Prostě máte rychlý odskok na malé nerovnosti a pomalý pro pořádné rány, výsledek je, kolo se tolik neboří a jede jak blázen, přitom vás velké rány nevyhodí ze sedla.

Saint funguje parádně. Ať už brzdy, co chodí pořád stejně a je asi nemožný je upéct, nebo super přesný a rychlý řazení, navíc s krátkým vodítkem, takže se mezi ty dva šutry fakt vlezete. Myslím si, že co do rychlosti řazení a spolehlivosti je Saint a Sram X01 DH asi nastejno.

Vyčítat není co ani obutí, High Roller Super Tacky od Maxxisu funguje.

Jo, CTM Mons je kolo, které funguje. Je velice důležité správně zvolit velikost, protože to rozhoduje o tom, jestli si z obchodu dovezete spíš ideálního bikeparkového společníka, který je hravý, pohodlný a relativně stabilní v nižších rychlostech, než závodní kolo, které vás doveze dolů stejně rychle jako kluky z CTM teamu. Tohle vybírání by už od příštího roku měla výrazně usnadnit nová tabulka velikostí a hlavně rozměr Reach, který letos CTM ve svých geometriích neudává. Navíc přibude i velikost XL, takže i vyšší jezdci než 175 budou mít možnost rychlého závoďáku od CTM. Je potřeba si ale dávat pozor na to jak máte vysoko sedlo a jak moc je máze vzadu. Ale toho si určitě všimnete, když se plášť sedla dotkne, rozhodně to není malý rachot.

Pokud budu mluvit přímo o testovaném modelu, je Mons Pro Saint výborně osazené kolo, není co vytknout, všechno funguje, chodí, drží, řadí, brzdí.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel petr 26.9.2016 v 15:53

    osazení sice super, ale nwm no, asi bych nechtěl bike, kde při dorazu zadní kolo políbí sedlo

  • anonymní uživatel Kaci (da.k (a) email.cz) 27.9.2016 v 8:30

    Neni to sedlo nejak moc dole??? Vypada to jak by na tom jezdil liliput. :-)

  • anonymní uživatel ouej 28.9.2016 v 17:59

    no jo no. polepy na ramu z katalogu. umeni:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí