Test: POC Tectal Race - nejluxusnější malá helma na světě

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 30.9.2016

Kluci z POCu si potrpí na designově jednoduchý, pěkný a funkční věci. S cenovkou trochu výš. Tectal Race je dražší verze ze dvou přileb, podle POCu, je to vzhledem ke své konstrukci, asi nejbezpečnější malá přilba na trhu. Tak se kouknem co to umí.

Trocha techniky: Tectal je konstruovaný tzv. unibody konstrukcí, protože polykarbonátová skořepina je kolem celého EPS in-mold jádra. To poznáte podle toho, že z helmy z vnější strany nikde nečouhá „polystyren“. To by mělo znamenat žádné slabé místo na helmě. Oproti levnějšímu modelu je navíc v celé přilbě použitá aramidová výztuha. Což by mělo být… ještě bezpečnější.

Na první pohled je helma navíc opravdu „velká“, tím myslím že překrývá opravdu velkou část hlavy, skoro celý zátylek a dokonce i spánky.

Pocit megabezpečí je první, co vás napadne když přilbu nasadíte. Vzadu je doopravdy dlouhá, krytí spánků je hodně neobvyklý, ale příjemný prvek. Druhá věc je, že přilba doopravdy výborně sedí, to je spojené s dlouhým zátylkem, protože vám helma prostě padne na hlavu a drží tam. Dokonce oproti staršímu modelu přilby POC Trabec, nemá dokonale elipsoidní tvar (ovšem naopak než je běžný člověk rostlý), takže Tectal sedí na hlavě i normálních lidí, nejenom těch, kteří svou hlavou zabránili vlakovému neštěstí.

S větráním je to v pořádku, mám přímé srovnání s podobně prémiovou přilbou, Specialized Ambush a ačkoli je Spešl lehčí a o trochu líp větrá, je zase ale výrazně menší v zátylku a po stranách. Takže poměr ochrana-chlazení je u POCu naprosto v normě.

Jediná opravdická slabina přilby, je kompatibilita s brýlemi jiných značek. S POC brýlemi Crave je všechno v pořádku, kvůli ochraně spánků je ale problém použití brýlí s širšími nožičkami. Ty se totiž do Tectalu prostě nevejdou. Pokud máte v plánu tuhle helmu pořídit a máte už poněkud dražší brejle, určitě je vemte s sebou a zkuste. Vím, že s většinou malých Oakley brejlí si Tectal bohužel nerozumí.

Na druhou stranu je poměrně dobře přizpůsobený k použití s velkými MX brýlemi, díky gumičce která drží popruh od brejlí na místě. Tady je ale zase potřeba zjistit jak máte vysoké brýle, protože helma je hodně do čela, takže může být problém, s tím, že vám je větší MX brýle budou zvedat nahoru.

POC Tectal Race je neuvěřitelně pohodlná přilba s asi nejvyšší úrovní ochrany mezi malými trail-enduro přilbami na trhu. Bohužel je toto bezpečí vykoupeno horší kompatibilitou s některými brýlemi. A taky vyšší cenou.

Testovaná verze vyjde na cca 6300 Kč a v nabídce je ještě v černomodré a šedomodré barvě. Víc info na oficiálním webu poc-sport.cz.

POC nabízí i finančně přívětivější verzi Tectal, ta se liší pouze tím, že aramidová výztuha není v celé přilbě, ale pouze v zátylku, tím pádem by helma asi neměla být tak tuhá a tím pádem zřejmě nevydrží tak dlouho tvoje padání. Jinak ale nabízí stejnou úroveň ochrany za necelých 5700 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Duchna 30.9.2016 v 9:13

    6.300,- To je v ní zabudovaná televize nebo co?

  • profilová fotka p3can 30.9.2016 v 9:19

    cena 6 300 je zlodějina :-(

  • anonymní uživatel Marek 30.9.2016 v 9:33

    Já nerozumím tomu, že někdo šetří na svém bezpečí / zdraví. Neříkám, že ostatní helmy vás neochrání, ale nikdy nevíte, co se může stát, jak spadnete, kam se bouchnete. Fajn, koupíte si krásnou, padnoucí helmu s dobrým pocitem, že jste ušetřili půlku ceny... pak blbě spadnete a v tom lepším případě budete litovat, že jste ty blbý tři tisíce nepřiplatili... Když už má člověk na kolo za 60+, určitě by měl mít desetinu ceny na helmu.

  • profilová fotka p3can 30.9.2016 v 9:43

    je rozdíl setrit a davat dobrovolne penize zlodejum coz je v tomhle pripade naprosto jasne, realna cena te helmy je kdyz opravdu hoooooodne tak 1500 kc a ja odmitam VYHODIT 1/3 sve mesicny mzdy za prilbu

  • profilová fotka lada 30.9.2016 v 9:45

    Helmu uz nejaky ten patek mam a musim rict ze zatim nejlepsi co jsem kdy mel ( ps: samozrejme jsem za ni nedal plnou palbu :) )

  • anonymní uživatel mike 30.9.2016 v 11:25

    Já nevím jak vi ale klidně bych za to dal těch 6 litrů :D Helma je jedinej chránič co vozím a potřebuju (stejně to praktikuju i na DH.. ps ostatní chrániče mám - nevozím nechci) Prodejte ty vaše TELEskopy zbytečný k hovnu a kupte si něco pořádnýho na hlavu co využijete

  • profilová fotka Vencik 30.9.2016 v 11:56

    pětina průměrný mzdy (nebo dám dvojku stranou měsíčně (nepujdu parkrát chlastat) a za tři měsíce mám takovej pěknej koblížek na palici
    výzkum a vývoj něco stojí
    chci se pochcávat do plínek, nebo se zasmát tomu jak to hezky křuplo a jsem celej?
    plně adekvátní cena...

  • anonymní uživatel peo 30.9.2016 v 12:32

    to Marek: To je demagogie. To že dražší = bezpečnější v žádném případě neplatí. I přilba z Lidlu za 400 může být bezpečnější než nějaká značková za 1500. To jak je přilba bezpečná nerozhoduje cena a "pocit" nositele ale testy. A ať mi někdo ukáže test kde certifikovaná malá přilba (což jsou všechny na našem trhu) za 6000 je třeba jen o 30% bezpečnější než přilba za 400. Vynechme marketingový kecy. Zajímají mě jen tvrdá data z nezávislé zkušebny. Za ty peníze navrch si v 90% připlácím za logo, plat marketingového oddělení, design, trvanlivější materiály, lepší pohodlí atd...

  • anonymní uživatel Jonas 30.9.2016 v 14:28

    A test z laborky tak jako tak nepotrvdí 100% bezpečnost, je potřeba pořádný test venku na kamenech, kořenech atd... Můžeš si koupit helmu za 1500 a za 6000 + pocit náramné bezpečnosti díky marketingu, ale až po pádu zjistíš, co je bezpečnější.

  • anonymní uživatel Marek 30.9.2016 v 16:59

    peo: tak už jen to, že chrání i spánek, na který můžeš spadnout, má dlouhý zátylek = bezpečnější :-) To, že POC dělá MTB páteřák, který je certifikovaný i na moto taky vypovídá o tom, že tu bezpečnost berou víc vážně a ne že se certifikáty řídí, ale snaží se je "překonávat". Rozhodně netvrdím, že je 6300 málo, jen mi to přijde na chránič toho nejdůležitějšího adekvátní. A neřešte tu jaká je výrobní cena, to byste doma nemohli mít zcela nic :-D

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 30.9.2016 v 23:06

    Rozdíl v bezpečnosti mezi dobrou helmou za cca 2800 - 3500, nebo kurevsky předraženou POC je nula nula prd.

  • profilová fotka kadett 2.10.2016 v 7:39

    Zajímalo by mě srovnání s TLD A1 s MIPS, kterou vozím. Taky si raději za helmu připlatím. Hlavu mám jen jednu

  • anonymní uživatel rozzlobený muž (kocicichcanky (a) treskyplesky.eu) 2.10.2016 v 14:55

    palici jsem si rosekal mnohokrát (s kokosem i integrálama), tak si troufám nadnést myšlenku, že dokud budete šilhat po xc/en přilbách, tak tu úroveň ochrany budete mít stejně vždy dost limitovanou....no jo, ale pak tě při blbym pádu nezachrání ani D3 Carbon, tak si vyber :-D.
    Kupující si musí sám určit za co zaplatí a za co ne - za sebe, 6 300kč za tuhle helmu je až moc. Na trhu je spustu velmi kvalitních enduro kokosů za bratru 3-4 000kč. Při ceně 6 000+ už subjektivně koukám po full face helmách.

  • anonymní uživatel Roman 3.10.2016 v 6:45

    No na helmách nešetřím (MX carbon za 10k a xc helmu za 3k), ale myslet si, že XC helma za 6k bude lepší v ochraně než XC helma za 2k je dost naivní. Základ je aby sedla a po vetším pádu jí zahodit.
    Ale to bude jak s řidítkama, někdo si koupí řidla za 4k a pak je vozí 3-4roky. Já si radši koupím za 1200 a každý rok je vyhodím.

  • anonymní uživatel he he 3.10.2016 v 14:49

    treba vediet nakupovat ...

  • anonymní uživatel Balanc 21.1.2017 v 13:38

    tak tak ...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí