Test: Bergamont Trailster 8.0 - rychlý all mountain ze St. Pauli

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.11.2016

Bergamont je německá značka z Hamburgu z oblíbené čtvrti detektiva Schimanskyho, ze St. Pauli. V portfoliu mají hromadu kol, od městských přibližovadel až po sjezďáky, nabídka je opravdu rozsáhlá a to byl možná jeden z důvodů proč v letošním roce zakoupil Bergamont americký Scott. A jelikož Scott má na českém území zastoupení, tak letos vzniklo i zastoupení Bergamontu a tyto kola budou dostupná v obchodech i u nás v ČR.

Bergamont Trailster 8.0 je trailbike s moderní geometrií, tedy dlouhý přední rámový trojúhelník (reach ve velikosti L 466mm) a kratší zadní stavba. Tedy kolo v rychlosti stabilní a přitom kolo je stále velmi dobře ovladatelné. Vidlice je skloněná pod úhlem 67 stupňů, to spolu s nízko umístěný střed (18mm BB drop – kolmá vzdálenost osy šlapacího středu od přímky spojující osy nábojů) nabízí hodně sjezdový projev, a to se pohybujeme v oblasti all mountain kol.

To, že jsme v království trailovo/allmou­ntainovém nám potvrdí i hodnoty zdvihu odpružení, rám disponuje zdvihem 140 milimetrů, kterému sekunduje vidlice DT Swiss OPM.
Zadní stavbu odpruženou čtyřčepovým systémem se zadním čepem umístěným těsně nad osou zadního náboje krotí tlumič Fox Float s přepínáním CTD. A tato zmíněná kombinace rozhodně nepatří mezi nejcitlivější zadní stavby na trhu, spíše naopak, zadní stavba s citlivostí šetří, ale díky tomu kolo hrozně, ale hrozně jede.

A zcela stejné je to s citlivostí vidlice DT Swiss OPM, ta sice disponuje zdvihem 150 milimetrů, ale v přímém srovnání s dalšími vidlicemi pro all mountain či enduro, ať je to třeba RockShox Pike či 34 od Foxu, prohrává. A to jak tuhostí, tak chodem. Uzoučké vnitřní nohy napovídají, že toto není primárně snížená vysokozdvihová vidlice, ale naopak nízkozdvihová s nafouknutým zdvihem. Vidlice je sice pěkně progresivní, dát doraz při 30% sagu se mi nepodařilo, ba co víc, ani při 40% sagu to nešlo. Při nižší hodnotě sagu byla vidlice velmi tupá a jen velmi neochotně reagovala na menší nerovnosti. Až při 40% sagu se citlivost stala přijatelnou – 40% je už dost vysoká hodnota, ale co dělat, když tě na drncající dráze fakt už bolí ruce?
Díky dálkovému přepínání režimů (pomocí páčky na řídítkách) pomalé komprese open/drive/lock se i s 40% sagu dalo jezdit, prostě si do kopce cvakneš drive nebo lock a vidlice se tolik nehoupe, resp. na lock je pevná jako šutr.

Nicméně jako celek pružení fungovalo, fungovalo, tak že kolo neztrácelo rychlost a síla vydaná na šlapání se přenášela do dopředného pohybu. Pohodlí bylo slabší, ale vše bylo nahrazeno rychlostí. Tam kde jiní dávali malou placku, já stále jel na velkou pilu. Malá pila je zde víceméně do počtu, na Trutnov trails jsme si s Čertem zakázali použít malou placku a vyjet třikrát nahoru na velké šlo v pohodě. Tahle sedmadváca prostě jede jako 29" kolo, ale zachovává si ovladatelnost menších kol. Z kopce dolů bylo kolo klidné, stabilní s snadno předvídatelným chováním, nicméně v rozbitějším terénu odpružení nezobalo zrovna ochotně. Propadání do zdvihu se nekonalo a toto oceníš například i u skoků, skákání v trutnovském Vlčka Trail bikeparku jsem si i na Trailsteru, na all mountain kole užíval.

Co se týče dalšího osazení, pohon a brzdy jsou kompletní Shimano XT – jedenácková kazeta a dvou převodník a k tomu ověřené brzdy, i když letošní model iXTéček se Shimanu až tak nepovedl a spolehlivost pokulhávala, trochu se tak pokazila fantastická reputace, kterou tyto brzdy měly. Kokpit od Answer byl poměrně nízký, 750 milimetrů široké a jen půl palce zvednuté řídítka. Představec bych si dokázal i na kole této kategorie představit kratší, ale 50 milimetrů je rozhodně v normě. Posledním komponentem, který stojí za vypíchnutí je teleskopka do Kind Shock a sice Lev Integra s vnitřním vedením a 125 milimetry zdvihu. Sakum prdum, kompletní kolo ve velikosti L bylo lehce pod 13 a půl kila.

Bergamont Trailster 8.0 kolo není do extra rozbitého terénu, toto kolo je doma na trailech, lesních pěšinkách nebo v trailcentrech na vyhrazených tratích. Rozbitou dráhu na něm sjedeš, ale žádná extra zábava to nebude. Pokud hledáš extra rychlé kolo, které dobře pojede, bude se něm příjemně skákat, ale nebude trpět nešvary devětadvacítek tak Trailster je jistě kolo, které ti splní tvé požadavky.

Detaily testovaného kola, modelu roku 2016 najdeš na webu a modely pro rok 2017 pak zde.

Diskuze

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 4.11.2016 v 9:49

    Kola Bergamont byla a jsou běžně dostupná i v ČR. A to ve vietnamské sportovní síti Sportisimo... Řekněme kola v cenách do 50tis.

  • anonymní uživatel Ewa Farna 4.11.2016 v 10:18

    hardsport + sportisimo. Nejakej patek jim tam lezej spis starsi modely, ale zajimavy slevy.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí